dinsdag 28 april 2009

Zoete zomerkoninkjes!

Voor je het weet is het weer tijd voor die overheerlijke zomerkoninkjes en pluk je maandenlang vele manden vol zomergeluk.
In deze mand zie je links rode kruisbessen (ook niet te versmaden) en rechts aardbeitjes (Fragaria vesca) met nog een toefje van de blauwe borage.
In mijn tuin heb ik diverse soorten aarbeien, waarvan sommige in de moestuin staan en anderen elders.
Hier een close up van mijn kleine "open en bloot" aardbei bedje, omzoomd met frisblauwe vergeetmenietjes. Ja, een moestuin kan ook heel mooi zijn.
Zoals je ziet staan mijn blote beien al volop in bloei.
Mijn toegedekte beitjes zijn al iets verder. Binnenkort, zodra de eerste vruchtjes zich gevormd hebben, kan ik het stro weer te voorschijn halen; de Britten noemen de beitjes niet voor niets straw-berries (stro bessen).
Ik heb 2 bedden met aardbeien en het zijn doordragers, hetgeen betekent dat je maandenlang kan oogsten maar dat de oogst niet zo overvloedig is als die van de aarbeien die slechts kort vrucht dragen.
Voor mij zijn doordragers het meest geschikt omdat ik liever regelmatig een beetje oogst dan in 1 keer 20 kilo aardbeien. Want wat moet ik met 20 kilo aardbeien in een keer? Beetje veel voor in 1 bakje yoghurt, vind je ook niet?
Ik heb ook aardbeien in een pot, dit is klimaardbei Elan, die overvloedig veel vruchten moet produceren. We zullen zien. Ik heb 3 plantjes in een pot met bamboe stokken gezet en 3 plantjes in een hangmand. Op de voorgrond van de foto zie je een borage plantje staan. Aardbeien en borage zijn namelijk dikke vriendjes (borage zou de smaak van de aardbeien verbeteren) dus die gaan goed samen in 1 bed of 1 pot. Sla en aardbeien zijn eveneens een prima combi.
In mijn tuin is er ook een aardbeienpot met, je raadt het nooit, aardbeien! Toch doen aardbeien het over het algemeen niet zo goed in een aardbeienpot. Te droog naar mijn idee. Hoewel aardbeien gevoelig zijn voor rot (zet de plantjes niet te diep, de kroon mag ietsje uitsteken en verwijder rottende bladeren) houden ze toch wel van een slokje water, dus plant ik ze het liefst in de volle grond.
Er bloeit ook een nep aardbei (Duchesnea indica) in mijn tuintje, met gele bloempjes. Het plantje ziet er leuk uit, de bloempjes ook en het is een goed bodembedekkertje. Helaas zijn de smakelijk uitziende aardbeitjes hol van binnen en woekert het plantje nogal.
Aardbeien, wie houdt daar nu niet van? Dikke pech voor de mensen die allergisch zijn voor aardbeien, want zij hebben het nakijken. En ik het uitkijken met mijn Blauwe Rusje Pipje, want zij lust ook wel een beitje.
Pipje, de aardbeien connaisseur: is het al aardbeien tijd?

Om nog maar te zwijgen van de slakken en de vogels. Dat is wel eens balen als je denkt een lekkere dikke bei in je mond te stoppen en de slakken blijken hem helemaal uitgehold te hebben.
Ik vind het heerlijk om op een prachtige zomerdag, vroeg in de ochtend, zo uit mijn bed, op mijn blote voetjes de tuin in te gaan en daar de dauwberijpte dieprode beitjes te plukken en zo in mijn mond te stoppen. Lekker volproppen die mond zodat het sap over je kin loopt. Verrukkeluk!
Aardbeien zijn er in allerlei soorten en maten. Hierboven een foto van de Aardbeius giganticus en hieronder een foto van de Aardbeius minisculus.
Als je uitgelachen bent, dan wil ik je graag even voorstellen aan mijn favoriete aardbei;
het bosaardbeitje, in dit geval bos-aardbei Baron van Solemacher die ik zelf heb gezaaid. Waarom het mijn favoriete beitje is? Heel simpel, omdat deze het aardbei-igst van alle aardbeitjes smaakt. Het is een aardbei explosie in je mond. De bos-beitjes mogen dan niet groot van formaat zijn, hun smaak is wel groots.
Verder vind ik hun frisgroene blad mooi en, ook een plus, ze zijn min of meer wintergroen en heel geschikt om langs randen te planten, ja, ook in je bloemenborder.

Nog een paar weekjes en dan zijn ze er weer, die kakelverse, heerlijke sappige en zoete aardbeien uit eigen tuin of pot op het balkon.

11 opmerkingen:

Fluitenkruid zei

Krijg opeens heel erg trek in...
Mooi verhaal en leuk zo'n vergelijkend onderzoek "bloot", in een pot en in het stro ;-)
Leuke tuin heb je! En al die prachtige katten met hun eigen verhalen.

Richtsje zei

Kan inene nauwelijks meer wachten. Heb vorige week in een dag tijd een bakvol verorberd, maar die waren van de super en hálen het niet bij de echtegekweektedoorjezelfgeplukte versies...

Wat heb je op je andere blog trouwens een prachtige kopfoto. 'tis dat mijn bankje er anders uitziet anders had't in mijn tuintje kunnen zijn =)

kruidje zei

De aardbeien zijn altijd het gebied geweest van mijn man.. vooral het wieden en schoonhouden van de grond.. Ik kan er heerlijk van genieten.. ze lijken op hartjes.. dus zullen je hartenergie versterken

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Fluitenkruid: anders ik wel, maar ik moet nog een paar weekjes geduld hebben voordat ik de eerst beitjes kan plukken. Ik vind het altijd leuk om te experimenteren in de tuin met verschillende systemen om te kijken wat het het beste doet.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Richtsje: die super-aardbeien zijn inderdaad zo super niet. ;-)

Bedankt, die kopfoto is van een deel van mijn voortuin. Het bankje heb ik vorig jaar wit geschilderd omdat het zo beter past in voortuin die het grootste deel van het jaar vol witte bloemen is.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Kruidje: aardbeien appeleren op velerlei gebied aan mensen. Velen van ons associeren aardbeien met fijne herinneringen aan onze jeugd, geliefden etc. Eigenlijk is de aardbei wel een heel romantisch stukje fruit, goed voor je hart op meer dan 1 manier. ;-)

Dini zei

Twee bedden heb ik vol staan met aardbeiplanten, geen doordragers, ondertussen 4 hangingbaskets gevuld met stekken van vorig jaar en dan staan er nog 20 potjes voor de liefhebber, die ze wil hebben. Wat zullen we dit jaar smullen van al dit lekkers. Net als bij jou staan mijn aardbeien in bloei, als ik zo de vakkentuin bij jou zie, heb ik het gevoel dat ik naar mijn eigen tuin zit te kijken.

marl1 zei

Kom ik net van het blog: "notitie van Lien", met een recept voor heerlijke pizzamuffins...en dan krijg ik hier aardbeien toe...wat is het blogleven toch mooi..;-))
Die uit de super halen het niet met die uit eigen moestuin....moet straks maar weer eens bij de oude buurtjes langs...;-) vergieten vol kregen wij daar:-))
Met blote voetjes door de dauw huppelen schijnt ontzettend goed te zijn voor de bloedsomloop(?) en dan nog die vitaminebommetjes toe....zo gezond voor de mens een tuin!

Anoniem zei

Ja hoor daar komt ze weer met die overheerlijke mand lekkers.... En daar krijg ik dan zo vreselijke trek van, maar nog geen aardbei aan mijn plantjes en de kruisbes; tja ÉÉN en die heeft wel wat weg van die daar op dat schaaltje (ha ha!). Verhongeren zal ik ;-) Dan maar een Oranje tompouce, zucht

Marian zei

Het wàter loopt me in de mond!
Niets is lekkerder dan een versgeplukte aardbei, warm van de zon uit eigen tuin natuurlijk.
Ik ga er toch weer eens een (of meer)in een pot zetten.
Jaja, aarbeius giganticus, nou meer serviesjus minisculus ;-)

Blammers zei

Ziet er lekker uit, die aardbeien, mooie moestuin met een leuk pad! Mooie broeikassen, en ik heb ook liever doordragers, dan kun je af en toe nog eens een aardbeitje opeten!

Groeten,
Blammers