maandag 20 april 2009

Mijn eigen potager

was een wens die ik al heel lang had. Eigenlijk al sinds 1990, toen op de BBC de toenmalige hoofdpresentator van Gardeners World, Geoff Hamilton, een serie maakte over hoe je een ornamental kitchen garden (siermoestuin) kon maken. Wat vond ik dat een uitvinding zeg, bloemen en bloemkolen in een plantvak. Dat wilde ik ook, dus kocht ik het boek en las het in een ruk uit.
Het was een openbaring; je hoefde helemaal geen suffe rijen spruitjes tot aan de horizon te planten. Wel nee, het was nu kleine hoeveelheden groenten zaaien/aanplanten (je hoeft nl geen honderden mensen te voeden doch gemiddeld slechts 1 tot 5) en ook mix and match, combineren die flora; knoflook met rozen, artisjokken in de bloemen border, vergeetmenietjes en snijbiet gebroederlijk naast elkaar. Wat een lust voor het oog en niet te vergeten de maag.
Uiteraard wilde ik ogenblikkenloos aan de slag met de aanleg van mijn eigenste potager (frans voor siermoestuin) maar daar moest ik even mee wachten totdat plotseling, 15 jaar later, ik eindelijk de ruimte had om zo'n potager te maken.
Aan de slag dus. Ik maakte een stuk grond vrij in de nieuwe tuin van zo'n 90 meter2 en plaatste in een hoek een Victoriaanse kas. Die kas kocht ik bij iemand die van 2e hands kassen, nieuwe, kleinere kassen maakt en ze ook nog een beetje opleukt. Nu ben ik erg voor recycling dus dat was kas in het bakkie.
De kas is zowel heel praktisch als ook mooi, past dus precies in het nuttig & fraai kader van de potager.
Er kwamen ook 2 compost bakken, in het boek van Geoff was duidelijk te lezen hoe je die zelf in elkaar punnikte dus die zijn op een regenachtige zondagmiddag bijelkaar gefreubeld. Het is trouwens goed toeven in die bakken, zie je wel?
Jeeves, een aanloop katje dat vorig jaar in mijn potager verscheen en er niet meer vandaan is gegaan.
Om de moestuin heb ik een haag (Fagus) geplant om structuur te geven en de planten te beschermen tegen wind en vorst. Mijn potager ligt op het zuiden dus geen wonder dat Jeeves er vaak is. Als je wilt weten wat de beste plek in huis of tuin is, dan moet je even kijken waar de kat ligt.
Af en toe zet ik ook een tentje op om de nieuwe zaailingen te beschermen tegen vogels en slecht weer, zodat ze sneller aan slaan en harder groeien. Vorig jaar dit tentje bij de Lidl gekocht voor niet zoveel geld. Op de voorgrond zie je de koude bakken, waarin ik heel veel voorzaai en waar jonge planten vaak hun eerste winter doorbrengen.
In mijn potager heb ik vele vakken gemaakt met behulp van grijze betontegels maatje 60 bij 40cm. Spotgoedkoop want gratis en voor niks met enige regelmatig te vinden op Marktplaats en zo. Ook het bestratingszand was voor nop. Zo kan je voor niet zoveel geld toch een mooie potager maken.
Er staan ook vele bogen in mijn potager waar langs o.a. clematis, framboos, japanse wijnbes, lathyrus, Cobaea scandens (klokwinde) en ballerina appelbomen groeien. Die bogen geven instant hoogte, maken de tuin wat spannender en ze zijn reuze praktisch. Ik heb ze bekleed met gaas zodat de klimmers een goede houvast hebben.
Vorige week deze hanen op stok gekocht (Action 1,99 euro pst) om de potager op te pimpen en ze zijn nog functioneel ook, want ze houden de tuinslang tegen wanneer die dreigt de jonge planten in de vakken te vermorzelen.
In een aantal vakken heb ik fruit op stam geplant zoals aalbes en kruisbes. Zij nemen op deze manier niet zoveel ruimte in beslag, want je kan er andere planten onder zetten, ze zien er leuk uit en bij het plukken hoe je niet te bukken en dat is mooi meegenomen.
Doordat het fruit op stammetjes staat, ben je je ook meer bewust van hun soms wel heel fraaie bloesem. Dit is een aalbes die de bloemetjes buiten zet.
Mijn meest recente aanwinst is een sierappeltje dat helpt bij de bestuiving van de andere appels en die in de winter volop kleur zal geven met vrolijke rode mini-appeltjes (ook leuk voor in bloemstukken) aan de dan wat kale potager.
Ik ben nu 4 jaar bezig met mijn potager en het geeft me ontzettend veel plezier en voldoening, want wat is er nu heerlijker dan groenten, fruit, kruiden en bloemen uit je eigen tuin te oogsten? Je kan in je potager bijzondere groenten en fruit verbouwen die je in de super echt niet kan kopen, verse kruiden heb je altijd bij de hand en veel van de door mij gekochte of gezaaide bloemetjes hebben een heerlijk geurtje, hetgeen je zelden zal tegenkomen in een commercieel bosje bloemen. Alles uiteraard geheel onbespoten, kakelvers en overheerlijk.

Ik potageer
Jij potageert
Wij potageren

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

De sleutel tot mijn hart, ligt hier in deze tuin.
Constantijn Huygens, uit Hofwijck, 1653

19 opmerkingen:

tijdtussendoor zei

Mijn ultieme tuindroom, bedankt voor de info!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Dat was het voor mij ook voor zeer lange tijd maar na 15 jaar is die droom werkelijkeheid geworden.

Willemijn zei

Ziet er echt goed uit! En inderdaad altijd meer plannen dan tuin. Mijn tuin is gewoon vol nu.. Ik heb nog mini asperegplantejs, die straks ergens moeten staan, maar helaas nog geen plek :-) Ik wacht nu tot mijn tuinbuurman gaat stoppen, dan neem ik zijn tuin er ook bij :-)
Geniet van het mooie weer!!
groetjes,
Willemijn

kruidje zei

bedankt voor je mooie filmpjes die je me adviseerde.. op you tube heb ik ze gevonden en gezien!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Willemijn: meer plan dan tuin is een bekend verschijnsel bij de echte tuinliefhebber. ;-) Maar ik vermoed dat je vast nog wel ergens een plekje zult vinden voor je asperges, desnoods zet je je buur uit zijn tuin. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Graag gedaan hoor, Kruidje, fijn dat je er van genoten hebt. Ik vond ze zelf ook erg goed.

bart zei

last van ratten in de compostbak zal je alvast niet hebben :-)
Mooie serre ook, wie weet waag ik me daar binnen een paar jaar ook aan.

marjolein zei

Waauw...wat een tuin
Heel mooi zo...dat in vakken verdeeld
Geweldig om te zien.
Mijn patiotuintje past in één vak :))
Dag en wij genieten met jou mee
Dag

marl1 zei

Ja- hadden alle moestuiniers destijds maar naar de onvolprezen Geoff gekeken....;-)Dit ziet er zo'n stuk vrolijker uit...., maar (even praktisch) hoe doe je dat nu als je op vakantie bent? Er moet toch geoogst etc.??
(Hoewel, doorgeschoten spul is ook mooi..;-)))))

THEA zei

Ook mijn idee, bolboompjes , bessen en kruisbessen. Ze beginnen nu al aardig te groeien.

Ze kunnen overal tussen staan, dus mijn tuin bestaat al lang op deze manier!!

Gewoon alles door elkaar. Gaat best en ziet er ook nog eens leuk uit!!

kruidje zei

dan moet je die video film van Zepp holzer ook zien!

http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE

Ik ben er ook een voorstander van.

LEKE zei

Geweldig een potager ! Daar wil ik ook wel tussen wonen. Niet gek dat het aanloopkatje is gebleven..wie zal dat niet in zo'n tuin! WAUW!

De rabarber is echt een snelle groeier hè? Ik was trots op de eerste blaadjes en nu is de plant weer duidelijk aanwezig en ze groeit maar door! Tijd voor rabarbermoes. (mjam mjam. Dat maakte mijn oma vroeger ook, goede herinneringen.)

Heb je inmiddels al raapsteeltjes gegeten?

Groetjes
Lisette

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Bart: inderdaad mijn compostbakken zijn rat- en muisvrij. Met mijn serre (kas) ben ik erg blij, je kan het groei en oogstseizoen er flink door verlengen. Altijd een plus.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marjolein: die vakken zijn niet alleen mooi om te zien maar ook heel praktisch want ik kan overal makkelijk bij.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marl1: ach ja, onze Geoff, wat mis ik die man! Heb je de laatste tijd nog naar GW gekeken? Hemeltje lief, wat gaat dat achteruit.

Als ik op vakantie ben komen vrienden voor mijn tuin zorgen. Ook zij houden erg van tuinieren en vinden het helemaal top om lekker te snoepen van mijn moestuin. Dus geoogst wordt er ook tijdens mijn afwezigheid maar niet door mij. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Inderdaad Thea, mix and match die groenten, fruit, kruiden en bloemen want het staat geweldig en is vaak ook beter voor de planten.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Kruidje, dank je wel, daar ga ik zeker even naar kijken!

Boomfriend Ruerd zei

Hoi tuinliefhebbber,

Prachtig om even mee te genieten,
bedankt voor je bezoekje op gemhadar.
En leuk om iemand te leren kennen die ook van richard Bach houdt.
The reluctant messiah kende ik nog niet, moet ik zeker nog eens gaan lezen!

Dankgroetjes ut Sneek

Boomvriendje

annemiek zei

Wat leuk om te lezen, tis al oud nieuws...maar voor mij was het nieuw! Ziet er prachtig uit!
Ik kan niet wachten tot het voorjaar en we weer kunnen gaan zaaien. Je zei dat ik nu nog vanalles kon planten, maar ben er toch wel achter dat ik het fruit en de tomaten het leukst en lekkerst vind...dus op naar het voorjaar!

groetjes Annemiek