dinsdag 7 april 2009

Drie zusjes in een bed

Nee, nee de krediet crisis heeft hier niet zo genadeloos toegeslagen dat we nu 3 zusjes in een bed moeten stoppen. En mocht je op zoek zijn naar ranzige porno dan graag opzouten want die vind je hier niet.

De drie zusjes die ik bedoel zijn 1) zusje mais, 2) zusje pompoen en 3) zusje boon. Van oudsher groeiden de Indianen in Noord Amerika deze 3 zusjes bij elkaar in een plantbed omdat de meiskes het zo ontzettend goed met elkaar kunnen vinden. Zelden zijn zusjes zo dik bevriend als deze drie dames.
Laten we beginnen met zusje mais, zij wordt in het midden van het plantbed gezet.
Dit jaar heb ik voor historische mais gekozen om de Indianen te eren die deze methode hebben ontwikkeld. Het wordt voor mij de derde keer dat ik een 3 zusjes bed maak, de vorige 2 keer zijn uitstekend bevallen en ik kan deze methode dan ook van harte aanbevelen. Het werkt fantastisch, is ook nog eens minder werk dan alles in aparte bedden te verbouwen en het neemt minder ruimte in beslag. Mijn moestuindertje, wat wil je nog meer?
Zo zag mijn 3 zusjes bed er in 2007 uit. Eigenlijk zou je een rond plantbed moeten hebben, maar met een rechthoekig of vierkant bed gaat het ook prima. Zoals gezegd zet je in het midden de mais en rond de mais plant je zusje klimboon zodat zij in de stevige stengels van haar zusje mais kan klimmen. Zusje boon brengt stikstof in de grond, een stof die zusje mais (een nogal hongerig typje) nodig heeft om goed te kunnen groeien.
Zusje pompoen (of courgette want dat kan ook) draagt haar steentje bij aan het algehele welbevinden door haar grote bladeren over het bed uit te spreiden zodat onkruid weinig kans krijgt om welig te tieren en ze houdt zo ook het vocht vast in de grond want er kan weinig water verdampen onder haar dikke bladeren.
Dit jaar plant ik 2 soorten pompoenen; een spaghetti pompoen uit Polen,
gekregen van mijn Pools tuinblog vriendin Ewa,
en deze charmante patisonnetjes die ik bij het arboretum van Kalmthout (B) heb gekocht.

Dit boontje heb ik uitgekozen om als zusje boon in het 3 zusjes bed te fungeren.
Een heel apart boontje, zie je wel? Sommige mensen zien er een vogeltje in, maar de meesten een biddend engeltje. Enig idee hoe dit boontje heet?


Nou?
Raad eens?
Tja, hoe kon ik die nu laten staan? De heilige boontjes vond ik bij Vreeken in Dordrecht.

Mocht je nog niet eerder een drie zusjes bed hebben aangeplant dan zou ik zeggen: vooral doen en veel succes!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lastige aan deze combinatie vond ik - klein en met korte armen - dat je toch een eindje van de 'klimpaal' moet blijven om de boontjes te kunnen plukken. Ik heb al eens overwogen om het over te doen, en een stapsteen in het bed te leggen, maar ook dat geeft toch compactie van de aarde, en dus niet zo leuk voor de pompoen/courgette.

Toch overweeg ik om dit jaar opnieuw een 'three sisters' bed te maken, maar om de pompoen te vervangen door Oost-Indische kers. OK, dat zijn de originele zusjes niet, maar decoratief is het ook, en ik moet niet meer zo bang zijn de pompoen te hinderen door al te veel betreding bij het plukken van de boontjes.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Lijkt mij een uitstekend idee AnneTanne om de O.I. kers als nieuw zusje te adopteren. O.I. kers bedekt de bodem ook prima, fleurt de boel heel erg op en de bloemetjes zijn heerlijk en kleurig in een salade.

Mocht je dit 3 zusjes bed maken dan ben ik erg benieuwd naar de foto's t.z.t.

Mijn 3 zusjes bed is smal zodat ik overal toch goed bij kan en dat helpt want ik ben ook niet zo groot. ;-)

Marian zei

Wat een "kostelijk" logje weer Y.E.!
Vooral het heilig boontje, verzin het maar!
Ik wordt wel een beetje jaloers op jouw tuinbezigheden hoor, die van mij gaan nog steeds niet verder dan iedere dag een rondje langs de potten met mijn favorieten, waarvan het grootste deel gelukkig aan het uitlopen is.
We hebben afgelopen zondag een kennismakingsborrel met de 'hele' straat georganiseerd en dat heeft wel opgeleverd dat de enorme coniferenheg tussen onze tuin en die van de buren er uit gaat.
Dat betekent nog meer oponthoud voor de kattenren en de rest van de tuin, maar wat zal dat een ruimte en licht geven! De heg is inmiddels zo'n anderhalve meter dik en ruim 2 meter hoog!
Er komt natuurlijk wel weer iets tussen, vrijheid blijheid.

OT @ Aai jij je katten wel genoeg Marian, wat dat schijnt de bloeddruk te verlagen. ;-)

Meid, ik doe niet anders ;-) het helpt alleen niets, nouja, a.s. donderdag weer terug voor controle, ik ga er van uit dat de pillen nu wel werken. . . . .
Succes met de drie zusjes!
groeten, Marian

marjolein zei

Mijn tuintje heeft te weinig ruimte voor een 3 zussen bed
Maar wel erg leuk om te lezen, had een tuingek als moeder :))
Succes ermee
Dag

Anoniem zei

Dat worden dan Thanksgiving Years i.p.v. Days. Een erg leuk idee. Maar ik dacht altijd dat pompoenen enorm woekeren? (Hoewel dat met deze patisonnetjes wel mee zal vallen...) Ik zie in de heilige boon eigenlijk een dame die haar hoed behoedt tegen wegwaaien (een soort Beatrix met Prinsjesdag), maar leuk zijn ze wel.... Suc6 allemaal! O ja enne O.I. kers is echt heerlijk!!!!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marian, als je net zo'n heg hebt als ik, zo'n afschuwelijke leylandii coniferen haag, dan van harte gefeliciteerd met de a.s. opruiming er van. Wat een licht en ruimte zal dat creeeren. Enne, binnenkort kan jij ook aan de slag in je tuintje, ook een activiteit die bloeddruk verlagend werkt. Dus met je katjes, je tuintje en je pilletjes kom je er wel hoor. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marjolein je kan natuurlijk wel iets anders groentigs of fruitigs verbouwen in je tuintje want dat is altijd leuk en hoeft niet veel plaats in te nemen. Ik heb in mijn moestuin een randje bosaardbeitjes geplant. Zij blijven wintergroen en de eerste bloemetjes zijn er nu al. Binnenkort lekker snoepen van de aardbei-igste aardbeitjes ter wereld. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Middenloo: er zijn ook pompoenen die niet zo ranken en woekeren, gewoon een kwestie van een beetje handig uitkienen. ;-)

Haha, Bea met hoed bij stormkracht 10 of zo, je hebt een levendige fantasie. Leuk!

Tokolosh van de Eigenwijze Tuin zei

three sisters ... , daar had ik al van gehoord en ik ben blij dat het hier ook lukt ... misschien kom ik er wel eens toe

marl1 zei

Had ook wel eens gelezen over deze indiaanse combi- succes verzekerd lijkt me :-)
Hou jij ook rekening met maanstanden bij het zaaien? Ben gewoon nieuwsgierig hoor;-)))
Die patissonnetjes zien er zeer vrolijk uit en passen goed bij je schuurtje:-))

Willemijn zei

Hoi!
Bedankt voor je reactie op mijn blogje. Het voelt inderdaad erg goed als je zo lekker bezig geweest ben in de tuin. Vorig jaar was ik het overzicht een beetje kwijt, maar dat gaat nu prima. Alleen hopen dat het onkruid niet zo hard groeit.. :-)
Jouw zusjes zien er leuk uit! Is die mais echt al zo groot? Ik moet nog beginnen. Misschien ga ik ook wel zo doen zoals jij.. Ik was eigenlijk van plan om mais en zonnebloemen naast elkaar te zaaien. Heb er al helemaal zin in!
Groetjes,
Willemijn

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Tokolosh: het is de moeite van het proberen waard. Instant plezier met het oogsten en eten van verse maiskolfjes en boontje en nog maanden lang plezier van gedroogde boontjes en pompoenen. Ik at in maart j.l. mijn laatste pompoensoep van zusje pompoen van vorig jaar.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marl1: nee met de maanstanden hou ik geen rekening maar zoals je ziet wel met verantwoord kleurgebruik in de tuin. ;-)Colour coordinated gardening! LOL

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Willemijn: die mais op de foto van mijn 3 zusjes bed was van 2 jaar terug in mei. Op een andere foto zie je mais zaailingen, zo groot is mijn mais nu. ;-)

Mais en zonnebloemen zijn ook een heel goede combi. Ze zijn geen zusjes maar wel hele dikke vriendinnen. Andere dikke vriendinnen van mais zijn komkommers en kropsla. Je hebt dus keus te over om een smakelijk moestuinbedje te vullen als je voor mais kiest.

THEA zei

Leuk idee dat zusjes bed !!

Zo zie je bij iedereen weer wat anders, dat maakt het juist zo leuk om de blogs te lezen!!

En je leert overal en altijd wel wat, vind ik !!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Inderdaad Thea, daarom heb ik ruim 2 jaar geleden eerst een Engels talig tuinblog opgestart om zo met tuiniers van over de hele wereld in contact te komen. Ik heb er erg veel van geleerd en ook veel lol mee gehad. En nog, want mijn andere tuinblog, Bliss, draait nog steeds op volle toeren. ;-)

the666bbq zei

de 'three sister garden', zouden 'dindianen' weten dat hun oude technieken zo 'tinternet' rondgaan en door al die bleekgezichten uitgeprobeerd worden ? ;-)

Vorig jaar had ik blijkbaar een maïs soort gekozen die met moeite tot op heuphoogte kwam, de bonen werden er niet supervrolijk van (en de maïs zelf ook niet want amper een paar meter verder stonden de reuzen van de boer hun een beetje uit te lachen zoals alleen anabole-maïs-steroïden dan kunnen).

Pompoenen kunnen inderdaad nogal globetrotters zijn als je ze laat begaan maar ik heb al gezien dat men de groeiende armen spiraalsgewijs rond de plant leidt waardoor je tamelijk wat plaats kan besparen - misschien moet ik het zelf maar eens proberen om zoveel mogelijk pompoenen op één bed te krijgen ... ik lust ze wel die pompoenen maar het lijkt me niet echt een luie techniek ;-)

Marian zei

OT 't is geen Leylandii, maar gewoon slecht onderhouden!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

LOL, het hangt er heel erg van af welke soort pompoenen je kiest. De niet tot weinig rankende lijken mij heel geschikt voor jou. ;-)

Ik koop veel zaad bij Vreeken in Dordrecht en daar hebben ze ook veel pompoen- en maissoorten. Op het zakje staat vermeld of ze erg ranken of juist niet en voor de mais hoe hoog het gemiddeld wordt. Handig he? Je kan het zaad bij Vreeken ook via tinternet bestellen. ;-)

Ik let bij het kopen van zaadjes ook erg op de info die op het zakje vermeld staat. Die is niet altijd even goed, relevante info ontbreekt nogal eens. Da's jammer voor de zakjesplakker want die zaadjes koop ik dus niet.

Suc6

LEKE zei

Hoi hoi,

Dat ga ik ook proberen! LEUK ZEG!
Drie zusjes in een bed.

Dit jaar heb ik voor het eerst mais benieuwd of dat bevalt. Normaal staat er hier 19 ha. aan mais op het land van mijn vriend. Dus denk ik zelf niet zo snel om mais te verbouwen maar in een restaurant kreeg ik een keer "gestoofde" maiskolf als bijgerecht, wat heerlijk smaakte, dus...

Slakken zijn bekende bezoekers van een (moes) tuin helaas. Wees blij dat je geen engerlingen hebt, van die beestjes heb je zeker 4 jaar plezier! En in Juli heb je al herfst sfeer in je tuin!. Tja ik ben nogal gefrustreerd door deze beestjes... Kun je slakken niet vangen met een biertje ?

Sterkte in ieder geval met de slakken. Je zult wel ontzettend balen dat de lollo rossa verdwenen is? Wat een pech.

Nu ik je katten zie in de zijbalk, zal ik ook een leuke foto plaatsen in mijn blog. Je weet niet wat je ziet...of je herkent het ! hahaha.

Groetjes en alvast een goed paasweekend!
Lisette

Frances zei

Hi YE, this was fun. I didn't use the translator and was surprised by how many of the words were recognizable. Veel succes! Your veggie potager promises to be a great success this year, the garden gate at the top is just fabulous. I wish that someday your garden could be viewed in person. Happy Easter my friend.

Frances