maandag 4 mei 2009

Drink vaker een bloemetje

Het is je vast niet ontgaan dat het de schone maand van mei (joechei) is. In deze mooie mei maand gaat ook de vlier (Sambucus nigra) bloeien met prachtige sneeuwwitte bloesem. De bloemen lijken wel van heel delicaat kant gemaakt.
Nu zijn die bloemen niet alleen heel mooi, maar ook heel lekker.
Dus heb ik snel mijn eigenste receptenboekje getrokken, om te kijken wat je zoal van vlierbloesem of vlierbes kan maken en dat blijkt aardig wat, kijk bijvoorbeeld maar eens hier, bij onze tuinvriendin AnneTanne. Dus niet alle bloemen afknippen als je ook nog bessen wilt in het najaar.
Binnenkort is het dus weer tijd voor een mandje, deze keer gevuld met tere kant om een heerlijke vlierbloesem champagne mee te maken.

Dit zijn de ingredienten die je nodig hebt:
- 6 vlierbloesem schermen
- 3 liter water
- 1 citroen (onbespoten)
- 1 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- 500 gram suiker
Breng 400 ml water aan de kook en voeg de suiker toe.
Los de suiker al roerend op en laat het mengsel afkoelen.
Was en pers de citroen, bewaar het sap en snijdt de schil in kleine stukjes.
Gebruik het liefst een onbespoten citroen. Die kun je o.a. kopen bij natuurvoeding winkels. Of, en dat kan ook, groei je eigen citroenen.
Als je een serre (veranda) of kas (serre) hebt dan is het mogelijk om zelf citrus vruchten te groeien. Mijn citrusboompjes staan vanaf half mei buiten en gaan bij de eerste nachtvorst weer naar binnen.

Doe in een grote pan:
- de vlier schermen
- het citroensap en schillen
- het afgekoelde suikerwater
- 1 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- de rest van het water
Roer goed door elkaar en zet het deksel op de pan. Laat het mengsel 4 dagen trekken op een koele plek en roer af en toe.
Na 4 dagen giet je het mengsel door een zeef met een stukje kaaslinnen o.i.d. en schenk het vervolgens over in flessen met een schroefdop of beugel.
Na 2 weken is de drank mousserend geworden, nog 1 week later is de smaak optimaal en heb je een heerlijk verfrissende, niet-alcoholische vlierbloesem champagne. Drink het gekoeld tijdens warme zomeravonden.
Proost!

NB: bij het openen de fles boven de gootsteen houden want de vlierbloesem champagne kan er, net als echte champagne, uit spuiten. Verder ook bij het laten rijpen regelmatig even controleren dat de druk op de fles niet te hoog is, door even de schroefdop los te draaien zodat wat druk kan ontsnappen, want je wilt natuurlijk geen exploderende flessen.

13 opmerkingen:

THEA zei

Leuk zo'n recept !!
Heb jij het al eens gemaakt?? En dronken geweest van je eigen vlierbessen !! Hihihi.......leuk toch!!!

groetjes Thea

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Ja Thea, ik heb dit recept al heel vaak gemaakt omdat het resultaat zo heerlijk is en zo eenvoudig te maken. Dronken zal je er niet zo snel van worden want het bevat geen alcohol. ;-)

tijdtussendoor zei

Dit ga ik absoluut proberen!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Strak plan en proost!

kruidje zei

vlierbesbloesem in pannekoeken.. of gewoon om thee er van te zetten. Ik doe het al jaren en het is voor zoveel goed.
Ik vind die bloemetjes in rozet vorm ook zo prachtig

Fluitenkruid zei

Hey wat leuk. Ik hou niet zo van drank maar misschien kan ik mijn buurman op de tuin ermee paaien. Die heeft een hekel aan de oude vlier die tussen onze tuinen in staat. Ik vind de boom magisch en maak vaak boeketten met vlierbessen ertussen.

marl1 zei

Dat pannetje ziet er al zo veelbelovend uit en die gevulde flessen helemaal!
Hoop er dit jaar eens aan toe te komen;-))

Anoniem zei

Ben stinkend jaloers. Mag geen vlier planten in de tuin. Maar ben er wel dol op. Vlierbessenwijn, gefrituurde vlierbloesem, vlierbessensiroop voor op de pudding.... Heeerlijk allemaal!! En 's winters (warm) goed voor de luchtwegen.
Ik zou zeggen; geniet ze! En wat een leuk receptenschrift heb je zeg, helemaal mijn stijl....

LEKE zei

Hoi Hoi,
Mmm dat klinkt erg lekker. Onze vlier heeft altijd erg veel luizen, das natuurlijk wat minder... maar wie weet kan ik dit jaar nog wel enkele bloesems knippen voor champagne! Heerlijk.
En warm goed voor de luchtwegen schrijft middenloo.. ?? Toch eens even verder neuzen. Ik ben namelijk astmatisch..
Groetjes
Lisette

Marian zei

Mmmm lijkt me héérlijk, maar helaas geen vlierstruik in deze tuin, komt er ook niet, geen ruimte genoeg.
Maar de aanblik maakt dorstig!

Anoniem zei

Nog net op tijd dit recept gezien! Hopelijk kan ik het vanavond al proberen, want ik weet hier en daar nog bloesems staan (de meeste zijn al uitgebloeid), en ik vrees dat ze er na het geplande onweer niet zo mooi meer zullen uitzien. Weet jij trouwens iets van giftige vlieren? Ik las ergens dat die ook bestaan?

Anoniem zei

Volgens mij zit daar wel degelijk alcohol in hoor. Je suiker-oplossing ondergaat een spontane gisting door de wilde gisten die op je vlier, citroen, ... zitten. Hoe verklaar je anders dat er CO2 in je drankje komt ? (voor de duidelijkheid: niets tegen alcohol hoor, in tegendeel ...)
Je gebruikt 500 gr suiker in 3l water, of 166g/l; indien volledig uitgegist kom je aan 8% alcohol ! (maar tegen die tijd gaan je flessen het door de druk al lang begeven hebben, om bellekes te krijgen is een gram of 10 suiker/liter al genoeg, en dan heb je ongeveer 0,5% alcohol)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Buikberg: het recept is niet van mijzelf maar van een onbekend iemand die het de titel meegaf van : vlierbloesem champagne ZONDER alcohol. ;-) Nu heb ik dit overheerlijke drankje al vele malen gemaakt en er geen alcohol in kunnen ontdekken. Ik denk dat dit komt omdat het al heel snel wordt gedronken nadat de belletjes (het gistingsproces) verschijnen. Ergo, het bevat dus geen of nauwelijks alcohol.