donderdag 16 april 2009

We maken er een potje van!

Of liever gezegd voor; een terracotta pot voor rabarber in dit geval,
zie je wel?

Ik gebruik de pot om de rabarber te forceren (met zachte hand) zodat ik eerder rabarber kan oogsten en, omdat de rabarber in het donker groeit, zijn de stengels licht roze en heel mals. De rabarberplant moet echter wel minimaal 2 jaar oud zijn voordat je gaat forceren. Bij jongere planten loop je het risico dat ze zo verzwakken dat ze afsterven en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De pot zet je over de rabarberplant zodra deze zijn rode neus boven de grond steekt en daarna wacht je tot er plotseling vrolijk wuivende geelgroene handjes boven de pot uit komen als je het deksel er af doet. Het is dan tijd om de rabarber te oogsten.
Zelf laat ik dan het deksel een paar dagen van de pot totdat de handjes groen zijn en de stengels wat steviger, want als de stengels erg teer zijn beschadig je makkelijk de plant bij het oogsten.
Rabarber is een smulpaap die van veel mest en water houdt. Als het weinig regent, geef de plant dan dagelijks een emmertje water en je zal verstelt staan van het groei tempo.
Zo zag mijn andere rabarberplant er vorige week uit
en zo een week later. Natuurlijk heeft het warme weer van de afgelopen dagen ook geholpen bij het groeiproces.
De stengels gaan al lengen maar nog niet voldoende.
Bij de geforceerde rabarber zijn er veel meer stengels en de meeste zijn lang genoeg om geoogst te worden,
wat ik dan ook gisteren gedaan heb. Het was ongeveer een pond.
Dit is wat ik liet zitten. Je moet met oogsten niet te gulzig zijn en teveel plukken want dan put je de plant uit zodat hij verzwakt en afsterft. Na het oogsten heb ik de pot er weer overheen gezet, maar deze keer zonder deksel want ik laat de plant nu langzaam afharden.
De geoogste rabarber ging mee de keuken in waar ik de stengels in stukjes sneed en even waste. Ik besloot een van mijn favoriete en heel simpele rabarbertoetjes te maken.

Ingredienten:
- 1 pond rabarber
- het sap van 5 sinasappels
- 1 kaneelstokje
- suiker naar smaak

Het sap van de geperste sinasappels ging in een pannetje
de rabarber en het kaneelstokje er bij
twintig minuutjes zachtjes koken op een laag vuurtje
eventueel suiker naar smaak toevoegen en klaar.

Je kan het warm of koud eten, met (warme) custard of, als je heel luxe wilt doen, doe je er een scheutje sinasappellikeur bij en kruimel je er een bitterkoekje over.
Smullen maar!

Er zijn ook terracotta (bleek)potten te koop om andere groenten dan rabarber in te forceren zoals andijvie, bleekselderie, zeekool, sla en allerlei chichorei soorten. Ik kocht mijn rabarberpot hier.

May the force be with you!

14 opmerkingen:

marl1 zei

De vrolijk wuivende handjes zijn aandoenlijk, al worden ze snel maatje kolenschop...;-))
Wij kregen altijd rabarber van de buurman, maar die was ontzettend zuur.....wat goed te verhelpen was met een flinke klodder slagroommmmmmmmmm:-)

@ Prunussen:Sterk minpuntje- ze bloeien hevig, maar kort en ook al ruikt het hier nu zalig ze horen toch meer thuis in een megagrote tuin.
Hoewel het massaal witbloeiende gras en een gespikkelde hond een leuke afwisseling is,
vind ik de ingelopen/gewaaide ex-bloemblaadjes toch ook iets minder (blijft ook plakken op het parket:-((
Onze Krent en de Prunus met de grote bloesem houden het trouwens al een week vol.....maar hier waren nog geen hoosbuien;-))

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Door de rabarber in sinasappelsap te koken met een kaneelstokje is het zure er (bijna) helemaal af.

@ bij de prunusbloei moet je zo snel mogelijk foto's nemen want het ligt zo weer allemaal op de grond waar je er dan wel weken van kan "genieten". ;-)

Gisterenavond hier een fikse onweersbui met stevige windvlagen en dito hoosgebeuren. Dag bloesem, bye bye! Kwamen die vrolijke rabarberhandjes toch nog van pas. ;-)

Anoniem zei

Lekker, rabarber! En die potten vind ik wel een uitvinding. Bij ons in de tuin was de rabarber al uitgegroeid tot 2 vierkante meter... en er waren zelfs bloemen aan gekomen. Die hebben we er uit geknipt (na een foto te hebben gemaakt).

marjolein zei

Nooit geweten van dat `forceren`
Maar het water loopt mij in de mond bij het zien van al die lekkere rabarber :))
Leuk idee met sinaasappelsap, deed het soms met 5-vruchtensap :))\
@ Leuk woord trouwens `voegenkruid` :))

lenie zei

ken de potten , als verwoed rabarber etertje ;)
lekker met gebakken aardappels maar geen custerd hahahahahahahahaha ja verschil moet er zijn hé !!
heb weer wat verhalen terug zitten lezen , liep weer es achter . tijdgebrek hé !
Voor nu eerst maar es op vakantie ...fijn weekend !

Margo zei

Ik ga je recept uitproberen Yolanda, want ik denk dat ik dit weekend mijn eerste rabarber van de koude grond kan oogsten :)

the666bbq zei

ik heb dit jaar eens de low budget versie van het forceren geprobeerd (een rondslingerende metskuip over één van de rabarberplanten). Ik maak elk jaar rabarberlikeur en ik hoop dat de geforceerde stukken nog wat rozer blijven zoals in het originele recept van Nigella Lawson in "hoe word ik een goddelijke huisvrouw" - die titel heeft ze mooi gekozen ;-)

THEA zei

Heej een nieuwe kopfoto ???
Geweldig mooi !! Past er echt bij.
Leuk dat we allemaal onze eigen persoonlijk blogpesentatie kunnen maken. Met de moderne fotobewerkingsprogrammas(wat een woord) is veel, zo niet alles, mogelijk !! Maar het voegd wel veel toe, vind ik !!
Om even op de leipeer terug te komen,dat is idd het boompje van de Aldi !! Mooi he ! Ik ben er best trots op!!

Fijn weekend, ik hoop dat we het droog houden, het is nu meer dan nat genoeg !!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Middenloo: die potten zijn prachtig maar met een oude emmer kan het ook. ;-) Tjonge, 2 meter Rabarber, toe maar en nog met bloemen ook.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marjolein: zo zie je maar weer, weer iets geleerd, en ik ook; 5 vruchtensap, ga ik ook eens proberen.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Lenie: aha, dus jij bent ook helemaal van de rabarber maar dan met gebakken aardappels. Tja, verschil moet er zijn. Fijne vakantie!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Margo: oogst ze! Helaas was mijn geforceerde rabarber laat dit jaar vanwege de aanhoudende kou kwamen de neuzen niet boven de grond en toen kon ik er ook het potje niet op zetten. Toen het eenmaal warm werd, ging het wel heel erg hard. Ik kan komende week ook mijn niet geforceerde rabarber oogsten, denk ik. ;-)

Eet smakelijk!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Duivelse BBQ: en, ben je al een goddelijke huisvrouw na het consumeren van die rabarber likeur? LOL

Mik dat likeur receptje van Nigella ook eens op je blog, ik hou wel van een likeurtje op zijn tijd. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Thea: mijn nwe kopfoto past er inderdaad goed bij want de foto is onlangs in mijn moestuin gemaakt en mijn Dolly Daisy maakt het helemaal af, vind je ook niet?

Je peren leiboompje is inderdaad prachtig en een inspiratie voor de mijne die ik onlangs bij een concurrent heb gekocht. ;-)

Tot nu toe een heel zonnig weekend hier, hopelijk bij jou ook!