donderdag 14 mei 2009

Klimmende Clematissen, Batman!

Je zou wel mal zijn als je als tuinliefhebber geen Clematissen in je tuin hebt. Zelfs in het allerkleinste tuintje is ruimte voor een Clematis, ja zelfs op een balkonnetje of in een pot.
Dit is mijn Clematis montana die bezig is de wereld te veroveren, te beginnen met mijn schutting. Is het geen plaatje? Nietsvermoedende voorbijgangers blijven als door de bliksem getroffen staan bij het aanschouwen van zoveel schoonheid.
Mijn Clematis montana is zacht roze; het lijkt wel of de bloemetjes zachtjes blozen. Deze Clematis ziet er in volle bloei zo mooi en delicaat uit maar de montana is praktisch onverwoestbaar.
Mevroi groeit niet alleen riant over de schutting, maar ook de poort is bedekt met bloemen. Een poort die meerdere keren per dag open en dicht gaat, maar niettemin blijft montana lekker doorbloeien. De ranken zijn blijkbaar ook scharnierend.
En ze heeft een duo functie want ook de andere kant van de schutting is bedekt met een weelde aan roze geluk.
Er zijn vele Clematis montana varieteiten, waarvan sommigen ook nog eens heerlijk geuren. In mijn vorige tuin had ik een Clematis montana alba die een verrukkelukke vanille geur verspreidde in mei. Onlangs weer zo'n geurende Clematis montana alba Plena Flora gekocht, want aan de andere kant van het huis heb ik ook een schutting die snakt naar een Clematis.
Over de pergola bij het huis slingert zich Clematis Snow Queen; een heel mooie en rijk bloeiende Clematis met grote puur witte bloemen met een zacht lila hartje. Wonderschoon vind ik haar.
Ook in de moestuin heb ik Clematissen want mijn moestuin is ook siertuin.
Clematis Rouge Cardinal zet net de eerste bloemetjes buiten op een van de bogen in de moestuin, de bloem kleur is werkelijk heel erg mooi en doet de bloemen er fluwelig uitzien.
Het is erg moeilijk om de prachtige warme diep roodpaarse kleur met de camera te vangen.
Een andere Clematis die in mijn moestuin te vinden is, is Gipsy Queen, zij is prachtig blauwpaars (zie ook de eerste foto).
Hagley Hybrid is eveneens een Clematis die op dit moment bloeit, in een zachte maar zeker niet fletse roze kleur.
De laatste Clematis die in mei bloeit in mijn tuin is de fraaie Multi Blue. Hier zie je de bloem als hij nog niet helemaal geopend is en hieronder de superdeluxe uitvoering bij volledige opening.
Inderdaad, dat is helemaal wow!

Als je het een beetje handig aanpakt, kan er het hele jaar door wel een of meerdere Clematissen in je tuin bloeien en is dat niet geweldig? Op het Wereld Wijde Web is veel info over Clematissen te vinden, ik zou zeggen: Google is je vriend. ;-)
Clematis Snow Queen

In de loop van dit jaar zal ik nog meer Clematissen op mijn blog laten zien want dit is slechts de klimmende Bliss (de naam van mijn tuin) voorjaarscollectie; ik heb er nog veel meer, ook niet klimmende soorten. Mocht je nog geen Clematissen hebben, dan hoop ik dat deze post je heeft geinspireerd om er nu als een speer een paar te gaan kopen. Want klimmende Clematissen, Batman, je tuin/balkon kan niet zonder!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

17 opmerkingen:

marl1 zei

Tja, waar zouden we zijn zonder de Bosranken.....? In een saaie tuin..;-))) Hier stond er geen enkele!! Nu zeven, maar het eind is nog niet in zicht :-)))))))))))))

Yolanda Elizabet Heuzen zei

7 is een mooi beginnetje, nu de rest nog. ;-) Ik ga zelf dit weekend ook nog een paar clematissen scoren bij een speciale kwekerij want het aanbod in de tuincentra is mij te beperkt. Hoe meer clematissen, hoe meer vreugd!

lenie zei

ja die heb ik ook , ken de passie ..
en mogen nog bendes bij ;)))
OT: bedankt voor je lieve woorden ...kan de mens weer even mee voort , al die natuurschatten zag ik al eerder hoor , maar zie ze nu 'beter' ;))

Fluitenkruid zei

Jaaaa een tuin is geen tuin zonder clematis. Wat doet die Montana het goed. Ik heb er vorig jaar eentje geplant en vol verwachting klopt mijn hart ;-p
Rouge Cardinal en Multi Blue heb ik ook staan, ze zijn prachtig.
Heb je ook de Piilu, een roze beauty die de eerste bloei dubbele bloemen heeft?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Ha Lenie, ja een passie voor clematis kan niet ontkend worden. ;-)Enn, in mijn redelijk grote tuin kunnen er nog veel meer bij.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Fluitenkruid: die montana is nu 3 jaar, ze doet er elk jaar nog even een flinke schep bovenop dus je verwachtingen zullen uitkomen.

Ja, Piilu heb ik ook sinds vorig jaar. Helaas een slechte start dit jaar want flink door de slakken aangeknaagd. Gelukkig heeft ze zich hersteld en ik ben benieuwd naar de eerste bloemen dit jaar!

marjolein zei

Jij kan mensen wel bewegen om enthousiast voor clematissen te worden :))
Maar wat zitten er prachtexemplaren bij...super
Die witte en die fluweelroze en die paarse...
In één woord schitterend.
En veel tuinplezier

kruidje zei

Ze zijn echt prachtig, ik heb er zelf ook een thuis.. weet je dat juist een clematis helpt om de teugels in eigen handen te nemen?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Marjolein: bedankt! Clematissen zijn over het algemeen niet moeilijk, zeker de montana's niet en kunnen ook tegen een gevel groeien. Dus zelfs als je geen tuin hebt, kan je van minstens 1 clematis genieten door gewoon een tegeltje te lichten, grond uitscheppen, vruchtbare grond/compost in het gat te doen, Clematis erbij, flink water geven en voila! je geveltuin is ready.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Kruidje: nee, dat wist ik niet. Je bent een bron van informatie! Bedankt! Enne, geniet van je clematis. ;-)

Anoniem zei

Clematissen, daar heb ik al de liefde aan verklaard toen ik nog geen tuin had... Maar van die Montana gaat mijn hart nu nog sneller kloppen, wat een beauty!!!
Moet ze nog aanschaffen voor de nog te bouwen pergola, ga zeker kijken naar deze variant.
Ik was afgelopen week een beetje in de mineur vanwege een inbraak in mijn tuin, maar nu zie ik het weer helemaal zitten. Ook vanwege een hele mooie blauwe libel die in de tuin rond vloog... :-)))) Groetjes, Midden Loo

bart zei

Vreemd toeval, maar dit is de derde keer op even veel dagen tijd dat iemand mij Clematis montana aanprijst. Ik heb er nog geen staan, maar weet er wel al een plekje voor :-)

tijdtussendoor zei

Hier groeien ze ook volop...mss ook eens wat foto's plaatsen ;)

Sylvia zei

Ha, weer een leuke weblog om te volgen. Een prachtige tuin en...veel katten, heel mooi allemaal!!! :)

the666bbq zei

hmm, de clematissen beginnen hier ieder jaar weer hoopvol maar de meeste (met uitzondering van de montana ;-) geven het snel weer op ... opgraven en dieper planten ??

Marian zei

Wat een beauty's, ik ben ook benieuwd naar je andere Clematissen, die later bloeien dus, ging even kijken op Blissio, maar die opent wel, maar daarna krijg ik de melding dat de webpagina niet geopend kan worden en verdwijnt daarna. . . . .:-(

Toevallig dat je ook een 'Wedding Day' kocht, ook voor de geur?
fijn tuinweekend!
groetjes, Marian

Richtsje zei

Kijk, jij hebt er ook nog al wat! De montana's hebben hun tijd nu gehad, er bloeit nog een wintergroene versie met vrij onopvallende witte bloemen waarvan ik de naam zou moeten opzoeken, en de blauwtjes lijken een nieuwe spurt te maken. Ze zijn zó mooi, maar mijn nieuwe buren knippen ze gewoon weg als ze over de schutting piepen. Die willen niks wat op tuin lijkt, geloof ik...