donderdag 7 mei 2009

Alleen voor fruit kom ik er uit!

Zoals je ziet is de compostbak een populaire plek voor katten. Dit is Macavity, een lieve zwerfkater waar ik nu al jaren voor zorg. Het valt niet mee om meneer uit de compostbak te krijgen wanneer hij er lekker in ligt te soezen en ik er van alles in wil doen. Zelfs met fruit krijg ik hem er niet uit, iets dat bij mij wel lukt want ik ben dol op fruit. Vandaar dat mijn (moes)tuin er mee volstaat, zoals bijvoorbeeld met deze bosbessen.
Ik heb 2 struikjes en die bloeien dit jaar voor het eerst. Ben benieuwd wanneer de bessen rijp zijn en hoe ze zullen smaken. Bosbessen hebben zure grond nodig en omdat ik op zware klei tuinier staan ze bij mij in potten.
Ze doen het er goed en ik heb rondom de bosbessen ook nog wat bosaardbeitjes in de potten geplant, dus het is een nogal bossig geheel geworden. Ik begiet de potten met regenwater, nooit met de water uit de kraan want dat bevat teveel kalk en daar houden ze niet van.
In mijn potager staat veel fruit. Op de foto zie je rechts een roze (windvaan) bloem waarachter een boog staat met een rechte stam ervoor met witte bloemen. Dat is een van mijn appelbomen.
Ik heb er 2 die t.z.t. een boog zullen vormen. Het zijn ballerina's, d.w.z. bomen die voornamelijk uit een stam bestaan met maar heel korte zijtakjes. Ze worden ongeveer 2,5 m hoog en nemen, omdat zij geen grote brede kroon vormen, maar weinig ruimte in. Ze zijn ook zeer geschikt voor in een pot op een balkon en produceren een verrassende hoeveelheid smakelijke appels.
Net achter mijn Victoriaanse kas staat een krentenboompje (Amelanchier lamarkii), hier op de foto in bloesem. Het is een fijne boom die niet al te groot wordt en die in de lente mooie bloesem biedt, daarna leuke zwarte bessen (eetbaar) en in de herfst een prachtig vlammenspel.
In de kas groeit een witte druif die nu bijna bloeit. Tijdens de zomermaanden kan het erg warm worden in de kas en de zon kan dan nogal branden. De druif zorgt er met zijn bladeren voor dat de kwestbare planten in de kas niet zullen verbranden en schenkt ook enige verkoeling. In de kas staan op dit moment 3 potjes met hele kleine goji bessenstruiken. Ze gaan binnenkort naar buiten maar zullen de eerste winter in de kas doorbrengen. Daarna zullen ze voldoende winterhard zijn om permanent buiten te staan in de volle grond.
De vijg, die ook in de kas woont, biedt met zijn grote bladeren ook bescherming en koelte. Dankzij de druif en de vijg hoef ik dus niet elke zomer de ruiten van mijn kas wit te kalken om ze in het najaar weer schoon te maken. Handig!
In de potager staan ook 6 bessenstruiken, 2 witte aalbessen,
2 rode kruisbessen,
en 2 groen/gele kruisbessen.
Omdat ze allen op stam staan, nemen de struiken niet veel ruimte in beslag en kan je er van alles onder laten groeien. Omdat de struiken op stam vrij open zijn, nemen ze niet veel zon weg voor de planten die er onder groeien. Jeeves, op de foto hieronder, laat zien dat het goed zonnebaden is onder een kruisbes op stam.
Omdat het fruit op hoog niveau is, hoef je niet te bukken bij het plukken hetgeen je rug spaart en dat is ook een plus.
Als je moet woekeren met de tuinruimte die je hebt, ga dan maar de lucht in. Over deze boog groeit een framboos. Het is een stekje dat ik 2 jaar geleden van mijn vader heb gehad en dat kleine stekje is nu een hele grote plant geworden, zoals je ziet.
Hij bedekt nu voor 3/4 de boog en zit tjokvol bloemknoppen. Binnenkort zal de framboos ook wel in gejubel uitbreken met een fraaie zee van bloesem, gevolgd door heerlijke rode frambozen die beter smaken dan die uit de supermarkt.
Over een andere boog in de potager groeit een Japanse wijnbes. Ook een stekje van dat ik van mijn vader heb gekregen (handig zo'n vader). De wijnbes staat nu ruim 1 jaar in mijn tuin en is dit jaar flink gaan groeien. Ben benieuwd hoe groot de wijnbessen oogst zal zijn!
De Japanse wijnbes heeft mooie fris groene blaadjes en rode stengels vol stekels. De wijnbes is familie van de braam en de framboos. De framboos bloeit het eerst, dan de wijnbes en daarna pas de braam. Heel handig want zo ben je maanden lang verzekerd van heerlijk sappig vers fruit uit eigen tuin.

Mijn doornloze braam (prettig bij het plukken) groeit langs een garage muur samen met een leipeertje, Doyenne du Comice, de lekkerste handpeer ooit.
Bij het tuinhuisje staat nog een peer, het is een Conference peer en stond er al toen ik het huis kocht.
De boom is niet zo heel groot (ongeveer 3,5 meter hoog) en levert trouw elk jaar een behoorlijke hoeveelheid peren af.
De peertjes zien er nu zo uit maar in september, oktober zal de perelaar dit schouwspel bieden.
Het is duidelijk, ook als je weinig ruimte in de tuin hebt, kan je toch een behoorlijke hoeveelheid fruit telen, je moet alleen even weten hoe. En dat weet je nu dus hup, waar wacht je nog op want ook jouw tuin of balkon kan er uitermate fruitig bijstaan.

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

8 opmerkingen:

Marian zei

@ ook als je weinig ruimte in de tuin hebt. . . . . . .

Ja gut, je hebt ook zó'n klein tuintje ;-)

Er staat hier ook nog iets eetbaars in de tuin, een druif, ik ben er nog niet uit wat ik ermee ga doen. . . .

marl1 zei

Heb je al een kraampje op de markt?;-)))))))
Of eten jullie dat allemaal zelf op.......????
Geweldig ontworpen en zo veel variatie- de boog vol met frambozen, daar ga je toch vast wel expres tig keer onderdoor flaneren.....?
(reacties plaatsen gaat erg moeizaam- dat je 't weet;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

*Marian: haha, nee mijn tuin is niet echt klein maar mijn moestuin is bepaald niet giga, zo'n 100 m2. En het is verbazingwekkend wat je daar allemaal aan groenten, fruit, kruiden en bloemen kan scoren. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Marl1: LOL nee, een kraampje heb ik niet. Meestal maak ik familie en vrienden blij mee een deel van mijn oogst. In mijn moestuin staat veel maar vaak in kleine hoeveelheden zodat ik niet 6 weken lang elke dag 3 kroppen sla moet wegknagen of zo. ;-)

Onder die boog loop ik vaak door en ik kan niet wachten tot er van die mooie rode framboosjes aan bengelen. Moet wel de vogels op afstand zien te houden want anders oogsten zij eerder dan ik.

BTW Ik hoop dat de reacties nu weer makkelijker te plaatsen zijn. Blogger speelt af en toe op, helaas.

Richtsje zei

Hee Yolanda, het water loopt me in de mond joh! Fruit uit eigen tuin is heerlijk maar soms ook niet superhandig als je enorme voorraden opbouwt. Van onze oude pruimenboom knapte drie jaar terug een zijtak omdat-ie zo volhing, en echt lekker zijn die pruimen niet. Met de appels ben ik meest redelijk creatief al houdt het ooit ook op ;-)

Kan zijn dat wij nog een pergola plaatsen en daar druiven overheen laten groeien, of op termijn leiperen (plan is om hierachter woningen te bouwen, waar nu een camping is, en woningen staan nóg hoger op een te verhogen terrein, dan missen we veel privacy omdat de tuin achter een meter lager ligt dan straathoogte... Volg je't nog wat?
Enniewee, fruit, njammie!

lenie zei

moeilijk reageren bij jouw !!
maar hier ben ik fruitig en wel , hahahahahahahaha , ja al dat fruit heb ik ook haast allemaal , ontbreekt me aan tijd nog meer neer te zetten , maar begrijp de kick !
en hoeft ook niet allemaal .... eens buiten de tuin werken is ook heel aangenaam ;)
groetjes Lenie , (kijken of het nu wél lukken wil)

marjolein zei

Het water loopt mij in de mond van al dat heerlijke fruit...zalig daar mag jij mij ook wakker voor maken :))
Leuke leerzame log
Dag en fijn weekend

kruidje zei

Al sinds mijn kinderen klein zijn heb ik in mijn tuin een aalbes, framboos, braam en druif. Ook de aardbeidplantjes doen hun best.. het is zo fantasierijk dat kinderen zelf hun fruit kunnen verzamelen!