maandag 25 mei 2009

Dank voor stank

klimroos Calypso

is natuurlijk stukken beter dan stank voor dank. En dank voor stank krijg ik elk jaar in overvloed en maandenlang van mijn rozen.
Rosa Sombreuil

De bloemen van de roos mogen zeer delicaat ogen, velen in vervoering brengen en bovendien al eeuwenlang gezien worden als de meest romantische bloem ooit maar waar deze plant zelf het meest van houdt is nogal platvloers namelijk poep!
links Sombreuil, recht rosa Double Blanc de Coubert

Onze geliefde roos is een veelvraat, een holle bolle gijs en wil schrokken, grote brokken, het liefst poep (koemestkorrels of kippenmestkorrels) maar ook compost, bananenschillen en koffiedik.
Verder lust ze ook nog wel een slokje, zeker in het eerste jaar nadat ze is aangeplant.
links rosa Moonlight, over de pergola Madame Alfred Carriere

In mijn tuin groeien velen rozen en ze tieren daar welig zoals je ziet. De snoeischaar moet ik regelmatig hanteren want mijn rozen willen zo te zien de wereld veroveren.
Magenta

Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen bij mijn rozen, want ik wil geen gif in mijn tuin gebruiken; niet in de moestuin maar ook zeer beslist niet in mijn bloementuin. Dat gif is ook helemaal niet nodig, zelfs niet om je rozen gezond te houden. Biologisch rozen groeien gaat prima.
Kijk bijvoorbeeld hier eens, groene bladluis op de rozenknoppen. Hellup! Hellup! Paniek en zo. Nou niet echt, er is namelijk helemaal geen reden tot paniek, want er zijn vele tuinvriendjes die je graag willen helpen om dit probleempje aan te pakken.
Zoals dit vriendje bijvoorbeeld. Als je, zoals ik, biologisch tuiniert, ontstaat er een natuurlijk evenwicht in je tuin en blijven ook de probleempjes/plagen beperkt; ze worden meestal vanzelf opgelost. Dus niet direct naar een of ander akelig gif grijpen als je een probleempje ziet, want met het probleempje "oplossen" d.m.v. gif, creer je zelf weer nieuwe problemen omdat het natuurlijke evenwicht wordt verstoord.
Fisherman's Friend

Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn rozen er picobello uitzien en je weet inmiddels dat ik geen gif gebruik of ander kunst- en vliegwerk om mijn rozen overeind te houden. Mijn geheim?
Madame Alfred Carriere

Ik kies rozen die sterk zijn, dus goed ziekte resistent en ze worden bij een goede rozenkweker gekocht, want een goed begin is het halve werk.
Boule de Neige, rood in knop, wit in volle bloei

De grond in mijn tuin is uiterst geschikt voor smulpaperige rozen, want het is extra vette klei. Verder graaf ik altijd een groot plantgat voor mijn nieuwe rozen en geef de vreetschuren veel compost en koeienpoep. En ja, dan krijg je dit. (zie onder)
Guirlande d'Amour

Mooie rozen kosten ook helemaal niet zoveel tijd als vaak wordt beweerd. Ik snoei mijn rozen in maart en dan geef ik ze ook een flinke hand biologische mest. Eind juni volgt dan, na de grote bloei, een tweede, maar deze keer lichte snoei (even bijpunten) en nog een hand biologische mest en dat is het dan wel. Rozen zijn eigenlijk maar op een punt echt arbeidsintensief, namelijk het ervan genieten, dat kost tijd en hoe!
Souvenir du Dr Jamain

Niet om het een of ander, maar er bloeien rozen in mijn tuin van april tot en met december, dus dat is zo al 9 maanden genieten. Tis me wat.. Tot februari komt ook wel eens voor dus dan kom ik helemaal in tijdnood. Rozen weten van geen ophouden, dat is zeker. Natuurlijk bloeien ze in de zomermaanden het overvloedigst en omdat ik mijn rozen niet alleen selecteer op gezondheid maar ook zeker op geur, zijn mijn rozen niet alleen een feestje voor mijn ogen maar ook helemaal voor mijn neus! Van poep tot parfum, wie doet ze dat na?

De rozen in mijn tuin:

Golden Wings (geel, enkel bloemig, geurend, mooie bottels)
Dainty Bess (roze, enkel bloemig en lekker geurtje)
Magenta ( prachtige magenta rozen met fantastische geur, bij mij als stamroos)
Memoire ( grote witte bloemen met een heerlijk luchtje, bij mij als stamroos)
Fisherman's Friend (diep rozerood met een overweldigende geur)
Honorine de Brabant (roze met wit gestreept, heerlijke geur)
Boule de Neige (rode bloemknop, witte bloem, ouderwets lekker geurtje)
Blanc Double de Coubert (super witte, crepe papier achtige bloemen, mooi blad en heerlijke geur)
Sombreuil (wit/abrikoos, ouderwetse, gevulde roos met verukkelukke geur)
Madame Alfred Carriere ( licht roze klimroos, lekkere geur, overvloedige bloei)
Souvenir du Dr Jamain (donkerrode fluwelen klimroos met een heerlijke geur)
Calypso ( vrolijke roze met witte strepen en vlekken roos, licht geurtje en lang bloeiende klimroos)
Guirlande d'Amour (witte klimroos met overvloedige bloei van kleine trosroosjes met een hemelse geur)
Moonlight (witte klimroos, bloeit heel lang en overvloedig, kleine trosroosjes met gouden hartje en geurend)
Constance Spry (roze klimroos met gevulde, geurende bloemen, bloeit 1 keer maar wel overweldigend)
Wedding Day (witte rambler, wordt erg groot maar is de moeite waard vanwege overvloedige bloei en geur)
Paul's Himalayan Musk (roze rambler, geur en bloei in extra grote porties)

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

23 opmerkingen:

Fluitenkruid zei

Hè wat een heerlijk logje over rozen. Ik kan helemaal lyrisch van ze worden en jij hebt echt een prachtige rozentuin. Bedankt voor het delen van je geheim van deze smulpapen en vreetschuren ;-)
Ik snoei ze ook altijd in maart en geef ze dan ook mest maar ik heb ze nooit na de eerste bloei opnieuw bemest. Dat ga ik dit jaar zeker doen! Nu nog even je lijstje met rozen overschrijven. Was net al driftig naar beneden aan het scrollen of er een lijstje met namen was.
Wie wordt hier nou niet gelukkig van?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Alleen als je een heel heftige sneuerik bent, word je hier niet gelukkig van.;-)

Door een 2e keer mest te geven verleng je de bloei periode aanzienlijk. Een aantal van mijn rozen gaat echt heel lang door en ik maar genieten. Je zou er een rozen OD van krijgen. Errug he?

THEA zei

Zalig...........rozen Mmmmmmmmmmmm, das genieten.Ik vind ze ook mooi, maar mijn meest favoriete bloem is de Hortensia.
Daar kan ik geen genoeg van krijgen.Er kunnen er ook altijd meer bij. Ik heb er heel veel in potten staan.

Fijne dag vandaag in het zonnetje!!!

groetjes Thea

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hortensias zijn ook heel mooi maar geuren doen de bloemen helaas niet en dat geeft nu net die extra dimensie aan de roos. ;-)

De zon komt en gaat vandaag, hopelijk bij jou een onafgebroken zonnetje.

Anoniem zei

Hoi Yolanda, heb net al je prachtige rozen bewonderd !!! Schitterend gewoon .... jammer dat ik ze niet kan ruiken :)
Zelf heb ik een hele oude roos in de voortuin die ook fantastisch geurt... weet de naam van de roos niet....mijn oom (van wie ik hem heb gekregen) beweert dat de roos vroeger al bij zijn ouders in de tuin stond ?!. Zal als ie bloeit eens een foto laten zien, misschien weet jij wat het is !
Geniet jij ook elke dag zo van je rondje (soms wel 5 !) door de tuin :)?
Groetjes, Janneke.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Zodra ik 's morgens mijn ogen open heb loop ik al in mijn tuintje; hup uit bed, hup de tuindeuren open en hup daar sta ik in mijn tuin. Meestal duik ik eerst even de potager in en dan doe ik de hele ronde. Heerlijk, en zo'n goed begin van de dag. En ja, in de loop van de dag doe ik nog wel een rondje of 5, 6, 7, ....

Richtsje zei

Rozen zijn bij mij erg favoriet en ik vind ze - net als jij - niet zo arbeidsintensief, geen paniekverhalen van mijn kant dus ;-)
De eerste bloeit hier, heritage. Ik heb veel David Austins in de tuin hier én sneeuwtitje, op stam, die houdt het heéél lang vol. Koemest houden ze wel van, maar koffiedik? Ik dacht dat dat tegen slakken werkte.
En antiluis is ook gewoon een goede harde straal water. Werkt prima!

marl1 zei

Één 'heftige sneuerik' present!;-))))))))))))))))))
En wat staat er in grote getale in het plantsoen tegenover ons huis?......idd......en ze ruiken zalig - net als de mahonia (ook niet mijn favoriet) en bloesembomen daarvoor:-)

@ Het Varentje komt van Intratuin........

kruidje zei

Heel byzonder al die mooie rozen!!
geurend en al zorgt het dat je open mag staan.. ik kan mij je al zien bewegen tussen die pracht.
Het is inderdaad heel verstandig om vanuit het natuurlijk evenwicht voor die rozen te zorgen.. daar worden ze ook sterker van.

lenie zei

kom even ruiken ...heerlijk !!
ja ben er ook mee begonnen , dus riekt hier lekker ;)
goed dat je biologisch werkt , zijn de vogels ook blij mee ..
fluitend dit log weer verlaat ...

Frances zei

Hi YE, I loved looking at your roses and thanks for the list. We share several in our gardens. I tried to use the translator but it is just the widget to put in a blog, it does not translate. Not that the translator does that good a job, HA
Frances

tijdtussendoor zei

Heerlijk om hier te komen...ik ruik de rozen van ver ;)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Richtsje: fijn, nog een rozenliefhebster die zich niet laat afschrikken. Het is zo jammer dat er van die horror verhalen de ronde doen over rozen want zo moeilijk zijn ze helemaal niet, maar wel hardstikke mooi en (als je de juiste kiest) bloeien ze het grootste deel van het jaar. Wie doet ze dat na? ;-)

Ja, van koffieprut houden ze ook (en slakken niet) en zo'n plens water helpt ook tegen de luis of een bezoekje van bv staartmezen, die zijn er dol op.

BTW Heritage, mooi, heel mooi, die had ik in mijn vorige tuin ook.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Marl1: ik ben diep geschokt, geen rozen bij jou? Prima dat het plantsoen veel goed maakt want anders werd het echt sneu. ;-)

OT hemeltje lief, en ik maar denken dat je bij een of andere obscure kweker dat varentje had gescored. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Kruidje: we (dieren en planten) leven allemaal op deze mooie planeet en in harmonie met elkaar leven is het beste dat we kunnen doen IMO. Wij mensen hebben namelijk al die andere dieren plus de flora hard nodig om te kunnen overleven en dat niet alleen lichamelijk. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Lenie: leuk dat jij ook aan de rozen bent. Dat wordt volop genieten en maandenlang. ;-) En dat ik biologisch tuinier, daar varen we allemaal wel bij. hihi

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Frances: hi and I'm glad you enjoyed the roses and what fun that we have a few in common. Those internet translators are a joke as they translate verything literally and when they don't know the word it doesn't get translated. If I want a good laugh I read my own blogs translated into a different language, and it's hilarious. I know what a certain post is about as I have written it myself but reading the translation ......... LOL

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Tijdtussendoor: fijn dat je zo genoten hebt, hadden we maar scratch and sniff!

LEKE zei

Hoi hoi,

Wat een prachtige rozen!
Ik heb alle tekst nog niet doorgelezen op je blog, maar het ziet er schitterend uit. En meestal zijn de teksten ook geweldig maar daar moet ik even de tijd voor nemen. hahaha.

Ik ga even bij jouw zoeken naar de vlierbloesem recepten... had jij toch ergens gelinkt.....toch?

Fijn weekend alvast,
groetjes Lisette

Marian zei

Zijn dit ze nou ècht allemaal? Niets vergeten? ;-)

't is toch knap hè, poep tussen de tenen en dan tòch zo heerlijk ruiken en er ook prachtig uit zien probeer ze dat maar eens na te doen (proest)

Een fijn snuifweekend!

marjolein zei

Wat een namenlijst..kom diep onder de indruk :))
Maar ze zien er idd. allemaal erg mooi en gezond uit :))
@ Ik heb eeb Sony Cybershot DSC-H10Bevalt mij prima.
Dag

Anoniem zei

Ja, ja, dat klopt helemaal van die lieveheersbeestjes die de luizen opeten. Ik had er twee op mijn kruisbes toen ik die van de kas naar de tuin verplaatste. Binnen een paar seconden zat er zo'n lief kevertje op en waren ze weg. Ook zat er luis op een takje van mijn ouderwetse roos (waar ik de naam niet van weet), de volgende dag...weg!!! Van die tweede snoeibeurt ga ik ook maar eens proberen, er staan een paar rozen in de tuin, maar nog niet echt uitbundig.

lianne zei

hoi bedankt voor het berichtje wat je bij mij achterliet en wat een prachtige tuin heb je lijkt mij heerlijk om daar in te zitten !!!!
Alles hoeft niet spik en span te zijn daar ben ik het mee eens.En mij goij-bes gaat niet zo hard we wachten het maar rustig af groetjes lianne....