woensdag 10 juni 2009

Tuinen kijken

Behalve dat ik graag naar mijn eigen tuintje kijk, mag ik ook gaarne de tuin van een ander zien. Daarom ga ik regelmatig met mijn tuinclub op pad en boek ik elk jaar een fijne tuinreis bij Garden Tours. Onlangs ging ik voor de 4e keer met Garden Tours op pad en zoals gewoonlijk was het een goed verzorgde en geheel zorgeloze reis. Het enige dat je zelf moet doen, is op tijd in de bus stappen en dat is het. Eitje!

Deze keer ging mijn tuinreis naar Kent en East Sussex, een streek waar ik al eerder ben geweest ( in 2005). Vorig jaar heb ik een tuinreis gemaakt naar Schotland (was geweldig) en in 2006 naar Toscane (super!). Deze keer dus een voorjaarsreis naar Engeland om vooral de prachtige woodland gardens te zien.
Maar de eerste tuin die we aandeden was beslist geen woodland garden. Het was namelijk Sissinghurst dat tegenwoordig, na die reality soap op BBC 4, beter bekend staat als Hissingfurst in GB, want o wat een tenenkromtrekkend programma was dat. Echt genant.
Gelukkig kan je van de schoonheid van de tuin nog steeds ongegeneerd genieten. En dat deed ik dan ook met volle teugen.
Sissinghurst is een heel romantische tuin met zijn oude brokjes muur, kliekjes kasteel, een mootje gracht en overal rozen, heerlijk geurende rozen in meestal prachtige dieprode, roze en paarse tinten. Velen zijn oude soorten die slechts eenmaal maar dan wel zeer overvloedig bloeien. En die geur ..... je loopt op een zonnige windvrije dag echt het risico bedwelmd te raken. Ach, er zijn ergere dingen dan door rozengeur bevangen te worden.
Het was voor mij de 2e keer dat ik Sissinghurst bezocht en net zoals de eerste keer liet ik de tuin met frisse tegenzin achter. Er zijn tuinen waar je zonder problemen wel een maand zou kunnen doorbrengen en je geen seconde vervelen.

Zoals gezegd stond deze voorjaarsreis in het teken van de woodland gardens omdat deze in mei op hun mooist zijn. Het zijn vaak heel grote tuinen waar je uren kunt wandelen en waar men met gulle hand schitterende Rhododendrons, Azalea's, Magnolia's, Cornus kousa, Camelia's etc. heeft aangeplant met een onderbeplanting van Blue Bells, varens, etage primulas, hosta's, salomon's zegel, gebroken hartjes, en nog heel veel meer prachtigs.
Je kijkt je ogen uit in zo'n tuin, nou ja, zeg maar giga park. Wild kom je er ook vaak tegen, soms zelfs van een nogal onverwachte soort zoals hier in Leonardslee waar je het risico loopt om een wallaby tegen het springerige lijf te botsen.
Tja, dat verzin je niet zo 1,2, 3 zo'n kudde wallabies in een Engelse landschapstuin. Rare jongens die Britten!

Die wallabies waren niet de enige verrassing op Leonardslee; er is namelijk ook een zeer uitgebreide collectie poppenhuizen en miniaturen te bewonderen. En voordat je nu denkt : "gut wat kinderachtig" kan ik je verzekeren dat het absoluut niet kinderachtig is maar echt de moeite meer dan waard.
Uiteraard heeft Leonardslee nog zoveel meer te bieden zoals deze grote, sublieme rotstuin en
schitterende meren in een omgeving om je vingers bij af te likken, zie je wel?
De volgende tuin, High Beeches dat bijna vlak om de hoek lag, bood in royale mate datgene waar ik zo van hou, hele grote wilde bloemenweides waar je uren kunt struinen terwijl de veldleeuwerikken boven je hoofd jubelen over hun paradijselijke uitzicht.
Behalve wilde bloemenweides en fraaie panorama's, zijn er ook bijzondere boomsoorten te vinden op High Beeches.
Er waren ook velden vol gele lissen en gouden boterbloemen
en primula's,
duizenden etage primula's, zo mooi het zou verboden moeten worden!
Heb je inmiddels door dat Yolanda slechts met grote moeite uit deze tuin te krijgen was? Het enige afdoende werkende lokmiddel was de belofte van bezoekjes aan nog meer schitterende tuinen.

Die bezoekjes aan die andere ontzettend mooie tuinen zal ik een volgend keer op mijn blog zetten, want beste lezer, je loopt momenteel het risico om aan tuinnijd te bezwijken bij het zien van zoveel moois en dat willen we natuurlijk niet. ;-)

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

18 opmerkingen:

Dini zei

Met heimwee heb ik je stukje gelezen over Sissinghurst. Drie jaar geleden heb ik deze tuin bezocht, verliefd werd ik op de rijk bloeiende Crambe cordifolia. Nu staat op mijn moestuin een Crambe in bloei en zo denk ik dan altijd even terug aan Vita Sackville-West en haar mooie Sissinghurst.

Fluitenkruid zei

Wat leuk zo'n reis. En een tuinclub, daarmee bezoek je tuinen door heel Nederland? Volgend weekend zijn de grachtentuinen van Amsterdam open, lijkt me ook mooi om te bekijken.
Mooie post Yolanda!

THEA zei

Er zitten een paar juweeltjes van foto's tussen Yolanda !!
Je zult vast wel genoeten hebben.

Wij gaan, als we op vakantie zijn,ook vaak tuinen bekijken.

Hier in Nederland alleen officele tuinen, en nooit naar zo'n open tuin dag.Ik ben altijd ben dat ik iets zeg wat ik beter kan zeggen. En de eigenaars staan meestal bijna bovenop je.

Groetjes Thea

Anoniem zei

Zolang zoonlief nog mee op reis gaat, stellen wij een echte tuinreis nog uit (al kan dat kind van één of twee tuinen op een reis ook al geweldig genieten).
Wel bezoeken we in de zomerperiode regelmatig een paar tuinen uit de catalogus van 'Open Tuinen van Belgie vzw' (er zijn ook de 'Open Tuinen van de Landelijke Gilden', maar die zijn over het algemeen toch van een wat andere kwaliteit).

En dan is er natuurlijk het weekend van de 'VELT' (Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijzen), die in juni ook hun open tuinen weekend hebben...

Richtsje zei

Good Heavens!!

Oh, wat een zaligheid! Sissinghurst, ik was er op 10km. van, jaren terug, met manlief. Maar die wilde niet kijken, hoe akelig! Gelukkig heb ik altijd nog jouw blog om op terug te vallen, of Gardeners World.
En in datzelfde jaar waren wij wél in een tuincentrum aan de overzijde, waar we wél een klein schepje kochten omdat we wél blue bells gingen uitgraven (SStt...). Die doen het hier nog steeds prima!

En over bedwelming gesproken, heb je wel een brugmansia langs je achterdeur staan? Bijna niks záligers dan die geur, vind ik, hoewel rozen het ook heel goed doen!
Was je alleen op stap of met leden van je tuinkluppie?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Dinie: volgens mij heb je altijd last van heimwee naar Sissinghurst als je er eenmaal bent geweest. Wat een mooie tuinherinnering aan Sissinghurst heb je aangeplant, Crambe's zijn zooooooo mooi.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

^Fluitenkruid: die tuinreis was heerlijk en was het gezelschap van tuinliefhebbers helemaal leuk.

Met mijn tuinclubje bezoek ik tuinen in heel Nederland en ook Belgie (we zitten in Brabant dus dat is te doen). Ik zal er eens een blogje aan wijden.

Die grachtentuinen staan ook nog op mijn verlanglijstje maar ik ga dit weekend de verborgen tuinen van Rotterdam doen (op de fiets, echt heel leuk) en ook naar kasteel Arcen om daar de tuin te bewonderen. Ook die tuin stond al een aardig tijdje op mijn lijst. Maar o, de wensenlijst is zo lang en de tijd zo kort. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

# Thea: bedankt! En wat laat je me weer lachen want ja, het is oppassen met wat je zegt op een open tuinen dag. De tuineigenaars hebben die dag namelijk wel heel erg scherpe oortjes. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Annetanne: ik woon niet zo ver van de grens met belgie vandaan en met onze tuinclub bezoeken we ook regelmatig Belgische tuinen en kwekerijen. Heerlijk, want onze Belgische tuinvrienden maken wel heel erg mooie tuinen!

Vroeger ging ik veel naar Frankrijk op vakantie en dan deden we ook altijd een paar mooie tuinen tussen alle andere leuke dingen door dus jouw oplossing begrijp ik helemaal.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Richtsje: zo dicht bij en dan toch nog mijlen ver verwijderd van het mooie Sissinghurst. Een volgend keer wel naar binnen gaan hoor, parkeer je man voor zolang dan maar in een pub. ;-)

Helaas, mijn Brugmansia is geheel opgevroten door de slakken tijdens mijn afwezigheid. Snik! Gelukkig staat mijn limoenboompje volop in bloei en die ruikt toch zalig .... en mijn rozen natuurlijk en de ouderwetse anjertjes en en en teveel om op te noemen. :-)

marjolein zei

Geweldig...wat een prachttuinen, om je vingers bij af te likken en om jaloers op te worden...nou ja..maar dat onderhoud :((
Ga straks nog eens scrollen, zie je vermoedelijk weer meer :))
Dag

kruidje zei

Ooit ben ik in Leeds castle geweest, waar ook zo'n mooie tuin is.
Ik kan me dat weelderige van bostuinen heel goed voorstellen.. maar ook de andere rijke adelijke hebben prachtige tuinen waar je in kan genieten.. Je zou zelf wel een rond toer kunnen maken.

marl1 zei

Ah- schitterende plaatjes...brings back memories;-)
En er zijn zoveeeel mooie tuinen- ook privétuinen zijn zo leuk om te bezoeken daar. Prachtig ook de bloemenweides!
Mooie impressies met prachtige foto's!

@ gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst- mooie camera!- je krijgt nu vast nog meer plezier in het fotograferen...als je de tijd hebt...;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Marjolein : sissinghurst heeft een legertje aan tuinlieden die de boel op orde houden. In de tijd van Vita en Harold waren er 2 tuinlieden en zijzelf om de tuin mooi te houden. Die was toen ook niet zo netjes als nu.

Tja, een tuin van tig hectares, zoals zoveel van die schitterende woodland gardens, die hebben ook wel wat onderhoud nodig natuurlijk.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Kruidje: Leeds castle ben ik nog niet geweest mar dat lijkt me ook wel wat om te bekijken. Maar ook in Nederland zijn vele prachtige tuinen.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Marl1: die bloemenweides alleen al waren een goede reden om deze reis te maken, maar ik heb nog zoveel meer gezien. Hopelijk binnenkort nog een stukje van de reis op dit blogje.

OT Ben erg blij met mijn nwe camera, de foto's zijn zoveel scherper en de kleuren helderder. Nog nog ff leren alle mogelijkheden te benutten. ;-)

Willemijn zei

Wat leuk zo'n tuinreis! Je komt echt op mooie plekjes.. Leuke blog met mooie foto's!!

Groetjes,
Willemijn

Marian zei

Jémig, wat zul jij weer genoten hebben!
Het is er ook zó mooi en dat alles dankzij de regen.
Gelukkig doe je rustig aan met logjes en heb ik niet zo'n achterstand hier ;-)
Bedankt voor de mooie reportage!
(We want more!!!)