
was een wens die ik al heel lang had. Eigenlijk al sinds 1990, toen op de BBC de toenmalige hoofdpresentator van Gardeners World, Geoff Hamilton, een serie maakte over hoe je een ornamental kitchen garden (siermoestuin) kon maken. Wat vond ik dat een uitvinding zeg, bloemen en bloemkolen in
een plantvak. Dat wilde ik ook, dus kocht ik het boek en las het in
een ruk uit.

Het was een openbaring; je hoefde helemaal geen suffe rijen spruitjes tot aan de horizon te planten. Wel nee, het was nu
kleine hoeveelheden groenten zaaien/aanplanten (je hoeft nl geen honderden mensen te voeden doch gemiddeld slechts 1 tot 5) en ook mix and match, combineren die flora; knoflook met rozen, artisjokken in de bloemen border, vergeetmenietjes en snijbiet gebroederlijk naast elkaar. Wat een lust voor het oog en niet te vergeten de maag.

Uiteraard wilde ik ogenblikkenloos aan de slag met de aanleg van mijn eigenste potager (frans voor siermoestuin) maar daar moest ik even mee wachten totdat plotseling, 15 jaar later, ik eindelijk de ruimte had om zo'n potager te maken.

Aan de slag dus. Ik maakte een stuk grond vrij in de nieuwe tuin van zo'n 90 meter2 en plaatste in een hoek een
Victoriaanse kas. Die kas kocht ik bij iemand die van 2e hands kassen, nieuwe, kleinere kassen maakt en ze ook nog een beetje opleukt. Nu ben ik erg voor recycling dus dat was kas in het bakkie.

De kas is zowel heel praktisch als ook mooi, past dus precies in het nuttig & fraai kader van de potager.

Er kwamen ook 2 compost bakken, in het boek van Geoff was duidelijk te lezen hoe je die zelf in elkaar punnikte dus die zijn op een regenachtige zondagmiddag bijelkaar gefreubeld. Het is trouwens goed toeven in die bakken, zie je wel?

Jeeves, een aanloop katje dat vorig jaar in mijn potager verscheen en er niet meer vandaan is gegaan.

Om de moestuin heb ik een haag (Fagus) geplant om structuur te geven en de planten te beschermen tegen wind en vorst. Mijn potager ligt op het zuiden dus geen wonder dat Jeeves er vaak is. Als je wilt weten wat de beste plek in huis of tuin is, dan moet je even kijken waar de kat ligt.

Af en toe zet ik ook een tentje op om de nieuwe zaailingen te beschermen tegen vogels en slecht weer, zodat ze sneller aan slaan en harder groeien. Vorig jaar dit tentje bij de Lidl gekocht voor niet zoveel geld. Op de voorgrond zie je de koude bakken, waarin ik heel veel voorzaai en waar jonge planten vaak hun eerste winter doorbrengen.

In mijn potager heb ik vele vakken gemaakt met behulp van grijze betontegels maatje 60 bij 40cm. Spotgoedkoop want gratis en voor niks met enige regelmatig te vinden op Marktplaats en zo. Ook het bestratingszand was voor nop. Zo kan je voor niet zoveel geld toch een mooie potager maken.

Er staan ook vele bogen in mijn potager waar langs o.a. clematis, framboos, japanse wijnbes, lathyrus, Cobaea scandens (klokwinde) en ballerina appelbomen groeien. Die bogen geven instant hoogte, maken de tuin wat spannender en ze zijn reuze praktisch. Ik heb ze bekleed met gaas zodat de klimmers een goede houvast hebben.

Vorige week deze hanen op stok gekocht (Action 1,99 euro pst) om de potager op te pimpen en ze zijn nog functioneel ook, want ze houden de tuinslang tegen wanneer die dreigt de jonge planten in de vakken te vermorzelen.

In een aantal vakken heb ik fruit op stam geplant zoals aalbes en kruisbes. Zij nemen op deze manier niet zoveel ruimte in beslag, want je kan er andere planten onder zetten, ze zien er leuk uit en bij het plukken hoe je niet te bukken en dat is mooi meegenomen.

Doordat het fruit op stammetjes staat, ben je je ook meer bewust van hun soms wel heel fraaie bloesem. Dit is een aalbes die de bloemetjes buiten zet.

Mijn meest recente aanwinst is een sierappeltje dat helpt bij de bestuiving van de andere appels en die in de winter volop kleur zal geven met vrolijke rode mini-appeltjes (ook leuk voor in bloemstukken) aan de dan wat kale potager.

Ik ben nu 4 jaar bezig met mijn potager en het geeft me ontzettend veel plezier en voldoening, want wat is er nu heerlijker dan groenten, fruit, kruiden en bloemen uit je eigen tuin te oogsten? Je kan in je potager bijzondere groenten en fruit verbouwen die je in de super echt niet kan kopen, verse kruiden heb je altijd bij de hand en veel van de door mij gekochte of gezaaide bloemetjes hebben een heerlijk geurtje, hetgeen je zelden zal tegenkomen in een commercieel bosje bloemen. Alles uiteraard geheel onbespoten, kakelvers en overheerlijk.
Ik potageer
Jij potageert
Wij potageren
copyright 2009 Y.E.W. HeuzenDe sleutel tot mijn hart, ligt hier in deze tuin.Constantijn Huygens, uit Hofwijck, 1653