Op simpele wijze je CO2 uitstoot verminderen voor een beter milieu
In de film An Inconvenient Truth met Al Gore heb je kunnen zien dat als we nu niet snel iets doen, we hier in een groot deel van ons kikkerlandje de voeten niet droog zullen houden. Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen op beide polen, verdwijnen vele gletsjers en daardoor zal het zeewaterpeil flink stijgen de komende decennia. Nederland ligt nu al grotendeels onder het huidige zeewaterniveau en zal bijna geheel onder water verdwijnen volgens de huidige inzichten van milieu- en klimaatwetenschappers, indien we nu geen adequate maatregelen nemen om het tij te keren. En deze maand is er weer een milieu film in premiere gegaan (nog niet in Nederland) : The Age of Stupid.
Je hoeft de films zelfs niet eens gezien te hebben, om je toch te realiseren dat ons klimaat erg aan het veranderen is. De laatste 10 jaar wordt het ene weerrecord na het andere gebroken; de warmste zomer in 300 jaar, de langste droogteperiode in april/mei 2007 in Nederland ooit, de warmste winter sinds ruim 300 jaar, het houdt maar niet op. Natuurlijk willen de meeste mensen er aan meewerken om de schade aan ons leefmilieu, die de opwarming van de planeet met zich meebrengt, zoveel mogelijk te beperken en, als het even kan, te voorkomen. Een van de maatregelen die we kunnen nemen is de hoeveelheid kooldioxide die we produceren drastisch te verminderen. Het is de koolstofdioxide, ook wel CO2 genoemd, die voor de opwarming van onze planeet door het broeikaseffect verantwoordelijk is.Wat kan je nu als tuinliefhebber doen om je CO2 uitstoot (de hoeveelheid CO2 die jij produceert) te verminderen en zo mee te werken aan het redden van de wereld zoals wij die nu kennen?
Heel wat gelukkig. Laten we het eens even allemaal op een rijtje zetten wat wij tuinliefhebbers met maar een heel klein beetje moeite voor elkaar kunnen krijgen:
Vermindering van het drinkwaterverbruik door
- meerdere regentonnen te plaatsen die het regenwater opvangen waarmee je de planten kunt begieten
- koop sterke planten die goed tegen droogte kunnen en die het goed doen op de grondsoort in jouw tuin
- begiet zoveel mogelijk planten met de hand; gebruik een gieter gevuld met regenwater en niet met de tuinslang met drinkwater, dit levert minder verspilling van water op.
- indien je met de tuinslang water geeft, dan liever 1 keer per week lang begieten, dan meerdere malen kort. Door kort te gieten dringt het water niet diep door in de aarde en blijven de wortels van de plant aan het oppervak zitten. Hoe dieper de planten wortelen, des te beter zij bv ook bij het grondwater kunnen komen. Daardoor hoef je minder te gieten want de plant kan zelf aan water komen.
- als je water geeft, doe het dan nadat de zon is ondergegaan, zodat er geen extra water verdampt.
- een mulch laag rond je planten aan te brengen, zorgt er ook voor dat het water minder snel verdampt, en daar terechtkomt waar het nodig is; bij de wortels van de plant.
Vermindering van de milieuvervuiling door
- geen gif in de tuin te gebruiken want dat is helemaal niet nodig. Je kunt namelijk je tuin zo inrichten dat zij de juiste tuinvriendjes aantrekt bij het bestrijden van allerlei schadelijke insecten en plagen. Door een vijver aan te leggen (een kleintje is al prima) lok je padden, kikkers, vogels en egels je tuin in. Deze dieren zijn een goede hulp bij het bestrijden van allerlei ongewenst gespuis zoals slakken, bladluis etc. Beestjes horen in de tuin; zo zijn mieren en wespen erg nuttig bij het opruimen van veel schadelijke insecten, maar niet alle beestjes zijn even welkom. Voederhuisjes, nestkastjes, bomen, struiken en vogelbadjes lokken vogels naar je tuin.
Als je een rommelhoekje inricht in je tuin door snoeihout e.d. op te stapelen dan creëer je een mooie plek voor egels, padden en diverse nuttige insecten om goed de winter door te komen, zodat zij in het voorjaar je weer kunnen helpen bij het bestrijden van de ongewenste insecten. Laat in dat rommelhoekje ook wat brandnetels groeien; de vlinders zullen je dankbaar zijn. Kies voor planten die hommels, bijen en vlinders de tuin inlokken. Met name de bijen hebben het de laatste jaren zwaar te verduren, dus lief zijn voor de bijtjes en hang ook een bijenhotel op!
- te proberen een natuurlijk evenwicht in je tuin te bereiken zodat de aanwezige dieren, insecten, planten en bloemen elkaar helpen i.p.v. elkaar beconcurreren. Dus niet in het najaar grote schoonmaak houden in je tuin. Laat de boel maar lekker staan, zodat vogels er hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen en insecten kunnen overwinteren.
- een composthoop te maken, beter nog 2. Door zelf te composteren heb je minder tuinafval voor de vuilnisman en na composteren breng je weer veel voeding terug in de grond waar de aarde, je planten (en je portemonnaie) je dankbaar voor zullen zijn.
- gebruik organische mest, geen kunstmest want die verstoort het evenwicht in de bodem doordat van sommige stoffen er teveel in de aarde komt en van andere te weinig. Ook komen bij kunstmest in zeer korte tijd veel stoffen los, terwijl het bij organische mest een geleidelijk en meer natuurlijk proces is dat ook nog eens de structuur van de bodem verbetert. Je planten, groenten en fruit hoeven niet de grond uit te knallen; het is veel beter om ze op natuurlijke wijze te laten groeien, waardoor ze sterker zijn (beter tegen ziektes en plagen bestand) en in het geval van groente en fruit ook zeker smakelijker.
- recycle waar mogelijk. Koop 2e hands bestratings materiaal en andere zaken zoals meubels, tuingieters, ornamenten, potten e.d. In veel gemeentes in Nederland kan je gratis compost ophalen bij de gemeente werf; goed voor je tuin en je portemonnaie. Gebruik zo min mogelijk plastic; heb je plastic spullen hergebruik dat dan zoveel mogelijk, koop grote verpakkingen en bespaar op verpakkingsmateriaal; beter 1 grote zak, dan 5 kleintjes.
- te kiezen voor hagen als erf scheiding of voor duurzame hardhouten schuttingen met FSC-keurmerk.
- duurzame tuinmeubelen te kopen die lang mee gaan.
Vermindering brandstofverbruik door
- het gras met een handmaaier te maaien en de heg met een heggenschaar te knippen. En veeg die bladeren in de herfst gewoon met een bezem bij elkaar i.p.v. ze te verplaatsen met zo’n blower. Kost niets qua stroom of andere brandstoffen en je hebt gelijk een goede body workout. Scheelt ook weer heen en weer tuffen in het autootje naar de fitness.- geen terras verwarmer te kopen; de buitenlucht willen verwarmen is toch totaal van de gekke? Doe gewoon een lekkere dikke trui aan als je het koud hebt of ga wat doen in je tuin, dan word je vanzelf wel warm.
- als je dan toch apparaten op brandstof wilt gebruiken, te kiezen voor tuinapparaten die op elektriciteit werken en kies ook voor groene stroom uit je meterkast. Elektriciteit is vaak de schoonste optie. Let bij aanschaf van elektrische apparaten op hun stroomverbruik, hoe minder hoe beter en goed voor het milieu en je portemonnaie.
- bij tuinverlichting te kiezen voor Led-verlichting, deze is uitermate zuinig in gebruik Probeer anders het stroomverbruik in de tuin te beperken door spaarlampen aan te schaffen en tijdschakelaars. Ook infrarood lampen zijn een uitkomst want zij branden maar kort.
Je ziet het, met een aantal eenvoudige maatregelen kan je als tuinliefhebber al veel doen om onze planeet voor iedereen leefbaar te houden. Red onze aarde, begin met je tuin!
copyright 2009 Y.E.W. Heuzen
12 opmerkingen:
Allemaal goeie tips- ik hoop dat iedereen zijn steentje bijdraagt......!
En die vijver is hier eindelijk pff, zucht gerealiseerd.....zie ik vanmorgen allemaal overleden kikkers op straat...:-(((
(Wat ligt Dolly daar elegant te loungen:-)))))))
Geweldig goeie tips zitten erbij.
Mooie opfriscursus weer !
Leuk met die passende foto`s
Bedankt en fijn weekend
Helemaal gelijk heb je! Het kan zo simpel zijn, maar het lijkt of zovelen zich er niks van aantrekken...
Staat prachtig trouwens, die gieters op een rijtje. En die poezelige diertjes die heel actief zijn (NOT!)
Wat weer betreft: het blijft gieten!
Marl1: dat zou inderdaad fijn zijn en het zou ook moeten kunnen want het is heel simpel te verwezenlijken allemaal. En, ook niet onbelangrijk voor de gemiddelde Nederlander ;-), je bespaart er ook nog geld mee.
Marjolein: ik ben blij dat je er iets aan hebt, daarom blog ik er ook over. En ook jij een fijn weekend.
Richtsje: ja, helaas voor veel mensen is het nog steeds de ver van hun bed show. Ik hoop dat die film The Age of Stupid een grote hit wordt zodat veel mensen gaan kijken *om er bij te horen en zich hip te voelen*. Wellicht steken ze er ook iets van op namelijk dat we zo niet verder kunnen. Onze prachtige planeet gaat helmaal kapot en alles wat daar op leeft ook.
Het voordeel van gietend weer is dat je zelf niet hoeft te gieten en je regentonnen vullen zich met gratis water. ;-)
Wij hebben een pomp geslagen, toen we een stuk grond bij konden kopen.
Dat is makkelijk, maar ik probeer zo min mogelijk water te geven.
Op plaatsen in de tuin waar het erg droog is, probeer ik juist die planten neer te zetten, die daar van houden !!Als je daar op let, hoef je helemaal niet zoveel water te geven.
Thea: dat is natuurlijk ook heel handig zo'n pomp, helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.
Ik geef zelf eigenlijk alleen de neiwe planten en de zaailingen water, de rest moet het zelf doen en dat doen ze ook. De enkeling die het niet redt, wordt vervangen door een plant die beter tegen droogte kan.
Nou, ik hou me aardig aan de regels vind ik zelf, alleen ben ik even overgegaan op het reddingsplan van mijn vers uitlopende planten die nog steeds in potten staan, de slakken hadden er iets teveel trek in en ik wil toch wel graag straks nog iets in de tuin hebben groeien en bloeien, dus tòch maar even de slakkenkorrels gebruikt, de vogels laten het nog afweten. Die mogen het straks weer gaan overnemen als alles in de volle grond staat.
Ik hoorde vandaag trouwens op het nieuws dat led-verlichting helemaal niet zo zuinig is, daar wordt de boel een beetje mee genept!
Geen verlichting in de tuin is natuurlijk nog beter.
Twee regentonnen en geen luie planten kweken! Zelf zoeken naar water, hup met de worteltjes de grond in ;-)
Ik heb wel een stuk of zes plastic gieters :-( maar die gebruik ik natuurlijk wel helemaal "op"
Verder ben ik op zoek naar tweedehands bestratingsmateriaal, lekker shoppen op marktplaats!
En jawel, volgende week maandag 3 zakken compost ophalen bij de AVRI!
Oh, trouwens, jij ziet ze waarschijnlijk niet, maar iedere alinea begint met
if..!supportListsendif (oeps, de hele code wordt niet geaccepteerd hier, maar misschien snap je het)
Is dit iets wat alleen niet-bloggers zien?
groetjes, Marian
Wat ziet je tuin er gezellig uit en de katten, geweldig...!!! De aardbeien en de kruisbessen laten me watertanden.
Die titel "Red de aarde, begin met je tuin!" is bij mij dubbel, ws moet ik eerst mijn tuin redden. Maar ik heb wel twee regentonnen en een compostbak. We willen graag zo natuurlijk mogelijk tuinieren. Bedankt voor de tips en voor het plaatsen van mijn blog op jouw site. Groetjes, de eigenaren (inmiddels) van de Midden Loo.
Wat een hoop goede tips. Zelf let ik ook vooral op dat ik planten koop die het goed doen op zandgrond, als je de juiste plant kiest bij je tuingrond dan scheelt dat veel ellende. En sinds ik cacaodoppen gebruik tussen de planten doen ze het ook veel beter en het houdt de katten en slakken langer op afstand. :-)
Leuke blog die je bijhoudt. Ik miste zelf nog een tip om het milieu te sparen en dat is het niet meer kopen van bemeste tuinaarde. Dat is namelijk een complete milieuramp. In tuinaarde die je in de winkel koopt zit veengrond verwerkt wat in ons geval veelal uit Estland komt. Dat betekent een complete sloop van de natuur daar en het vrijkomen van enorme hoeveelheden CO2 die in deze venen zaten voor duizenden jaren. Ik zelf ben bij het ontdekken hiervan zo enorm geschrokken dat ik vanaf nu niets anders meer ga kopen dan bijvoorbeeld bladaarde of compost. Is veel beter voor je tuin en bovendien ook nog eens in de buurt gemaakt.
Een reactie posten