dinsdag 3 maart 2009

Tuingruwelementen

Langzaam piept de tuinpoort open en nieuwsgierig stap je binnen om te kijken wat zich daar in die onbekende tuin bevindt. Het is natuurlijk altijd weer spannend om in een tuin op ontdekkingstocht te gaan; je komt ogen te kort om al dat tuin fraais te aanschouwen. Kijk nu toch die prachtige varens eens, die staan te lonken in de schaduw van die fraaie oude tuinmuur. En zie hoe smaakvol Rosa Madame Alfred Carriere zich om de pergola drapeert, wat staat dat blosje haar goed. En terwijl het grind zachtjes knerpt onder je voeten en de blaadjes van de fraaie rode beuk lichtjes ritselen in de warme bries, sla je de hoek om en PATS! Au! Snel je donkerste zonnebril opzettend - die je speciaal voor dit doel hebt aangeschaft - met je ogen alleen nog neerwaarts gericht, vlucht je de tuin uit. Oef, je hebt het heelhuids gehaald! Wat een verschrikking! Hoe is het mogelijk dat je in zo’n prachtige tuin tegen zo’n afschuwelijk “ding”(want beeld kan je het niet noemen, is echt te veel eer), bent aangelopen. Niet letterlijk maar de klap was er niet minder hevig om. Visuele pijn is ook pijn! Oh kijk, een cafeetje met terras in het zonnetje, laten we daar maar even een lekkere cappuccino tegen de schrik nemen, want dat hebben we wel verdiend.

Waar komen ze toch vandaan? Wie is ooit op het onzalige idee gekomen om van die afzichtelijke, ziekelijk witte tuinbeel… pardon tuingruwelen te maken van dames en heren lijdend aan een ernstig geval van elefantiasis. Op zijn gunstigst zien deze dames en heren, vaak in verregaande staat van ontkleding uitgebeeld, eruit alsof zij een heftig geval van builen pest onder de leden hebben. Dat oogt niet echt prettig, vooral niet als je je niets vermoedend in een ogenschijnlijk fraaie tuin begeeft om dan plots met dergelijke ziekelijke gedrochten te worden geconfronteerd.

En het beperkt zich niet tot alleen die nogal bloot uitgevoerde monsterlijke dames en heren. Oh nee, ooit is er iemand op het uitermate onsmakelijke idee gekomen om zoiets ook uit te voeren in ganzen, kippen, konijnen, honden, katten, mandjes, hanen, fonteinen en zelfs fonteinen gedrapeerd met debiel kijkende hond, brievenbussen, lantarens, drinkbakken, duiven, plantenbakken, kruiwagens, varkens, kabouters, boeddha’s, jongens met boek, meisjes met leeg mandje (waar je dan een plantje in kan doen, hoe origineel!), ezeltjes met twee zijtassen en andere ongetwijfeld goed bedoelde meuk. In elk goed voorzien tuincentrum kan je zelf eens gaan kijken wat er op dit gebied aan verblindend witte wansmaak zoal te koop is. Donkere zonnebril meenemen, je bent gewaarschuwd!

In dikke rijen staan die ziekelijke gedrochten opgesteld, want 1 exemplaar was niet genoeg natuurlijk. Oh nee, van dit soort wanstaltige, betongeworden nachtmerries moesten er nog veel meer komen, heel veel meer, dus is men driftig aan het vermeerderen gegaan via afgietsels. Uiteraard was de oogverblindende witte uitvoering alleen ook niet voldoende. Nee, tegenwoordig zijn deze heftig misvormde misbaksels ook te verkrijgen in zwart gepatineerd en gebronsd.

Welk een ramp ligt daar nu voor de argeloze tuinbezoeker op de loer! Kon je eerst volstaan met een vluchtige blik om te controleren of er geen oogverblindend wit ding in een onbekende tuin stond, nu kan het gebeuren dat je zomaar, vanuit het struweel door zo’n verdekt opgesteld afgrijselijk donker ding, wordt overvallen en je oogzenuw een flinke dreun krijgt. Lieve hemel, zo’n wanhoop opwekkend geval op een afstand van enkele meters te aanschouwen is al pijnlijk genoeg, maar om nu oogbal tegen oogbal met Quasimodo zelf te staan is werkelijk onbeschrijfelijk!

Nu ben ik dol op tuinornamenten, dat is het probleem niet. Maar waarom word ik overspoeld met deze meuk als ik op zoek ben naar iets moois? Waarom moet ik eerst tot mijn heupen, soms zelfs schouders, door deze oogdrek waden, wil er eindelijk eens iets fatsoenlijks in de verte opdoemen?

Want wat is er zoal te vinden in een doorsnee tuincentrum op tuinornamenten gebied? Er zijn kabouters, hoblins, Laven, fairies, trollen en pixies in de aanbieding. Erg handig als je een sprookjestuin wilt inrichten, maar dat wil ik niet.

Wat heeft men nog meer in het assortiment? Clowns (mijn tuin is geen circus) of gargouilles en goblins (mijn tuin is geen gotische kerk) of draken, doodshoofden en duivels (ben ik een Goth?) met de wervende tekst: brengen zeker extra sfeertje in uw tuin! (Daar was ik al bang voor.) Ze zijn zeer kleurvast en vorstbestendig! (Wat is dat nu toch jammer!)

Verder nog iets aan beeldig gebeuren? Jawel hoor, er is ook nog een ruime sortering abstracte moderne 3, 4 of 5 koppige beelden verkrijgbaar, die wel wat weg hebben van gesmolten pionnetjes van het mens-erger-je-niet spel (hoe toepasselijk). Deze zijn uitgevoerd in lavazandsteen of terrazzo, dus beste lezer, je weet nu waar je op moet letten om deze meuk te vermijden.

Is er ook nog iets fatsoenlijks te koop op het gebied van tuinornamenten? Het woord ornament betekent namelijk sieraad, dus dient het de tuin te verfraaien. En ja, er is zo hier en daar ook nog wel eens wat moois te koop. Prachtige ornamenten, met veel vakvrouw of manschap gemaakt, uit mooie natuurlijke materialen en ze zijn een streling voor het oog. Totdat datzelfde oog op het prijskaartje valt. Geef mij mijn donkere zonnebril maar weer aan!

Copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

10 opmerkingen:

Jalos zei

Hmmm, hier stoot je vast nog wel iemand voor het hoofd want er zijn er die er helemaal gek op zijn.
Ik niet, al vind ik een heel klein schattig beeldje dan wel leuk, of eigenlijk 1 bepaald soort beeldje, het staat in het boek van Dina Deferme en verscholen in de planten een jongetje spelend op een panfluit, die vind ik prachtig en zou in mijn tuin niet misstaan tussen de planten maar laat ik zo een lieflijk beeldje nou nooit ergens tegenkomen...
Verder heb ik wel tuinspulletjes in mijn tuin van ijzer want die vind ik wel leuk, kleine diertjes, aan mijn poortje hangen 2 vogeltjes met glazen bol eronder en heb 2 kikkertjes zittend op een bol, oh enne nu schiet het me te binnen heb wel degelijk tuinbeelden, kleine kikkertjes, 2 kleine vogeltjes hmmm heb ik ze toch, excuus is dat ze nog geen 5 cm hoog zijn. ;-))))
Oh en ik heb nog een poezenbeeld maarr die gaat er waarschijnlijk weer uit want is toch een beetje te.... hahaha ;-)))

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Ik hou zeker van tuinornamenten maar dan wel graag iets dat goed gemaakt is en er mooi (over smaak valt niet te twisten) uitziet. Wat er in de diverse tuincentra wordt aangeboden is IMO over het algemeen afgrijselijk lelijk en slecht gemaakt. Ik heb ook hier en daar wat staan maar dat ziet er niet uit alsof het aan de builenpest lijdt. ;-)

kruidje zei

Je hebt helemaal gelijk.. die verkopers hebben geen smaak, of zijn snel te vrede.. Ik hoop dat er ook mooie tussen komen.

weet je ik behandel meestal ook honden en katten als ik met baasje bezig ben.. als ze het nodig hebben blijven ze er bij en anders gaan ze er als een speer vandoor.

Anoniem zei

Hé! Leuk dat 'Bliss' nu ook een Nederlandse variant krijgt. (Ik lees dat je vertaler bent... Oei, dan hoop ik dat je mijn Engelse tekstjes op mijn blogje overslaat, want dat is en blijft steenkolenengels...)

Tuingruwelementen, inderdaad...
Maar vorige week zag ik op de blog 'Shirls gardenwatch' foto's van een aantal beelden die in hun context en precies door hun overvloedige aanwezigheid de plek iets van magie bezorgden. (Het was het soort beelden dat ik nooit in mijn tuin zou willen, maar dat het in die kasteeltuin wel 'deed'.)

THEA zei

Hoi Yolanda Elizabet, ik verwachte hier een mostuin blog aan te treffen !!!

Leuk dat je bij me langs kwam.

Je zei dat je ook over je moestuin schreef ??? Dan ga ik nog even verder kijken.

Groetjes

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Kruidje, ik ben niet verbaasd over de wijze reactie van de katjes en hondjes. ;-) En net als jij hou ik van mooie dingen, niet van zooi.

AnneTanne: dat steenkolen Engels valt heeeeeeeeel erg mee hoor. ;-)

Ja, die beelden op Shirl's blog heb ik ook gezien. Vond ze leuk (want met vakman/vrouwschap gemaakt) maar niet voor in mijn tuin.

Thea: ik blog over alles wat met tuinieren te maken heeft, deze keer gruwelementen en de volgende keer moestuinieren. ;-)

Marian zei

Hahahahahaha! Wat een kòstelijk logje weer!
btw die regeltjes ertussen <....>, wat moet ik mij daarbij voorstellen YE?
Voor ècht mooie tuinbeelden/ornamenten moet je naar Engeland, maar dat weet jij ook wel!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hihi, dat zijn zo mijn gedachten waarde vrouw 4-katjes. ;-) Tis waar, hier in Nederland is bijna niets fatsoenlijks te vinden op beelden en ornamenten gebied.

marl1 zei

Wacht maar tot je ergens een afgietsel van dhr D. Craig tegenkomt.....natuurlijk mooi gebronsd....;-))))
Deze enge witte gedrochten doen ook zeer aan mijn ogen, maar zo in een tuincentrum bij elkaar vind ik ze minder erg dan in een tuin......;-)))))

Eveline Mus zei

whahahahaha ik vind het een superrr
log!!!!!
ezeltjes met twee zijtassen....ja die zijn van de ergste soort.
Laat mijn buurvraouw dit a.j.b. niet lezen.
Je hebt je hart gelucht Yolanda Elizabet ....iest dat ik eigenlijk zelf ook graag zou doen.