dinsdag 8 juni 2010

Vlierelierelier!

Mijn vlier bloeit als een tierelier. Bloemschermen als antiek kant lachen je tegemoet; wat is de bloesem van de vlier toch prachtig en ...... lekker!
Ja, er komt weer een receptje aan, meerdere zelfs. De vlier is een fantastische struik, want je kunt zowel de bloemschermen alsook de bessen eten. Nu is het tijd om van de bloemen te genieten met je ogen en je maag.
 Dus hup, op een drafje naar de dichtstbijzijnde vlier om een mandje vol bloesem te scoren, de mijne is al gevuld want ik ben een slimme meid en op de vlierbloesem tijd voorbereid.
Voordat je met de vlierbloesem aan het kokkerellen slaat, wel eerst even de bloemschermen controleren op spinnetjes, vliegjes e.d. Wassen mag je de schermen niet, want dan spoel je het gele stuifmeel weg en dat is nu juist datgene dat aan vlierbloesem gerechten zo'n lekkere smaak geeft. Gebruik uitsluitend bloemschermen waarvan alle bloemen goed zijn geopend (zie onderstaande foto).
 Wat zullen we nu weer eens maken? Vlierbloesem pannenkoeken?
Je maakt een pannenkoek beslag, een beetje dikker dan gewoonlijk, doopt de bloesem erin en dan mik je het geheel in een koekenpan.Doe er nog een beetje beslag bij zodat je een mooie pannenkoek krijgt.
Bak ze goudbruin,
strooi er poedersuiker over, want dat complimenteert de fijne smaak van de bloesem, en smullen maar.
Het beslag wordt lekker luchtig en nog lekkerderderder wanneer je er een scheutje Sambuca likeur door doet. De botanische naam van de vlier is Sambucus nigra, dus 3 keer raden waarvan die likeur gemaakt is.
Ook erg lekker is vlierbloesem cordial, een soort fruitsiroop.

- 15 bloemschermen
- 2 sinaasappels in dunne plakken
- 2 citroenen in dunne plakken
- 2 limoenen in dunne plakken
- 25 gram wijnsteenzuur (o.a. bij natuurvoedingwinkels te koop)
- 1 liter water
- 1 kilo suiker

Breng het water aan de kook, los de suiker er in op, laat even koken, voeg de bloemschermen toe, roer goed en laat opnieuw even koken.

Doe in een pan de sinaasappel, citroen en limoen plakken plus de wijnsteenzuur en giet de kokende siroop erover en roer goed door. Laat 24 uur staan. Scheef het mengsel en giet het in schone flessen.

Heerlijk op een warme zomerdag: laagje siroop in een glas en dan ijskoud water (met of zonder bubbels) erbij. Proost!

Zoals ik al eerder schreef; vlierbloesem is fantastisch, het enige dat je weggooit is
Inderdaad.

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

16 opmerkingen:

Thee zei

Lekker hè, al die vlierbloesem gerechten.
Ik heb de vlierbloesemsiroop (heerlijk een scheutje in de witte wijn) al klaar en de vlierbloesemchampagne al in de kelder. Echt een aanrader!

Home and Lifestyle zei

Eerlijk gezegd ken ik het niet, dus leuk om dit allemaal te lezen (en heerlijk om naar al dat lekkers te kijken hi hi)!

Lieve groet, Ingrid

Anoniem zei

Jaa ik had ook een vlier in mijn hobbytuin,echt geweldig,ik vind je foto`s helemaal super en vooral die van de tuintafel,ik wens je een fijne avond,lieve groet Joke.

hanny zei

Nou Yolanda, het ziet er op het beeldscherm al heerlijk uit ,dus zal het in het echie ook best smaken. ik ben al vlier op het spoor met mooie schermen en ga er dus volgende week mee aan de slag. Hanny

Fluitenkruid zei

Hoi Yolanda, dit jaar wil ik ook eens wat bloemen van mijn oude vlier gaan gebruiken. Je foto's zijn een lust voor het oog!
groetjes Jannet

Willemijn zei

Het ziet er echt mooi en lekker uit! Zijn die steeltjes ook wel te eten in die pannenkoekjes? Wordt dit niet taai?
Lijkt me echt leuk om eens te proberen! Vorig jaar had ik ook vlierbloesemsiroop gemaakt. Gewoon uit het gemeenteplantsoen geplukt :-)

Groetjes,
Willemijn

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Ja Theresia, ik ben er ook dol op. Hmm, scheutje in de witte wijn, goed idee! De champagne is heerlijk op een warme zomerdag.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Ingrid,

Tis niet alleen leuk om te lezen maar ook om te doen. En vervolgens heerlijk om op te eten of te drinken. Aanradertjes hoor!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Joke,

Die tafel is mijn trots en ziet er dit jaar zo mooi uit. Ik zit er graag aan en mijn familie en vrienden ook. Helaas vandaag even niet want het giet. Dat rijmt.

fleur zei

Nou; het ruikt ook zo lekker...vind ik wel!
Ik maakte ook wel eens siroop...
maar weer eens proberen.
Toen ik in engeland pas was, verkochten ze daar vlierbloesem priklimonade in leuke groene flesjes...ken je het?
Het heet;
bottle green- sparkling elderflower.
lekkerrrrrr
groetjes Fleur

Mick zei

Super bedankt voor deze heerlijke recepten, ik heb nu nog inie mini Sambuca's in de tuin, maar ik hoop volgend jaar uit eigen tuin te oogsten. Ondertussen ga ik morgen maar eens fietsen en wat oogsten om uit te proberen.

Mama Muis zei

Nou je het zegt... ik heb hier een heleboel vlier! Leuk hoor al die recepten... ben ik haast wel verplicht 'ns wat te gaan proberen!

Richtsje zei

Hopsekee, weer wat geleerd! Ik dacht dat je er alleen maar limonade van kon maken, maar heej, dit klinkt ook goed zeg! Pluk je eerst echt alle beestjes er uit, of sla je per ongeluk wel eens eentje over :-| ?

Trouwens, je kopfoto laat me ook, maar op een heel andere manier, het water in de mond lopen!!

Marian zei

Erg leuk Yolanda, het is een goed vlierjaar want ik zie onderweg vlieren barstensvol bloemen.

Ik vind je kopfoto zo mooi, een prachtroos, om zo je tanden in te zetten. . .nouja. . . . je neus in te steken dus ;-)

Annelein zei

Vandaag was ik aan het wandelen en kwam hele struiken tegen. Bij het googelen kwam ik al snel op jou weblog. Dank je wel voor de heerlijke receptuur.

Morgen misschien er nog maar eens naar toe om de bloesem te plukken.

Ik las ergens dat een krans van de bladeren zou helpen tegen muggen.

Marian zei

Wat een leuk blog heb je, ik heb het pas gevonden, en val gelijk met mijn neus in de vlierbloesem :) Lekkerrrr...