woensdag 30 juni 2010

Rozig


Zo, daar ben ik weer, terug van vakantie in Normandië, Frankrijk. Het was nogal een tuinvolle vakantie want ik zag er 17 in 7 dagen. Beetje veel, inderdaad, maar erg leuk en ik had er niet een willen missen.

Samen met een heel dierbare vriendin had ik bovenstaand vakwerk huisje gehuurd, is het geen dotje? Het stond in een kleine beschutte vallei
waar een kabbelend beekje doorheen stroomde en de paardjes tevreden gras stonden te snavelen. Idyllisch zou je het wel kunnen noemen, dus ga je gang.
 Het beekje
De paardjes

Het was er zo mooi en rustig dat je eigenlijk niet uit het huisje weg wilde, maar we deden het lekker toch want we wilden tuinen zien, een heleboel tuinen. En dat is gelukt.

We zijn naar de tuin van Monet geweest, naar chateau de Miserey, chateau Bosmelet, Abbaye St George de Bosscherville, Miromesnil, Canon, Bois de Moutiers en nog veel meer. De plant die je het meest aantreft in Frankrijk in juni is ....... de roos. Die kwamen we werkelijk overal tegen en dat vonden we helemaal niet erg.
Rozentuin bij abdij St George de Bosscherville
Rozen langs een muur in de tuin van Chateau Miserey waar de eigenaars rozenverzamelaars zijn.
Driemaal raden waar ik hier ben. Inderdaad, alweer bij Monet, dat verveelt nooit. Alhoewel .....
Errug hè, die beplanting? Monet zou er van omdraaien, om niet te zeggen rond tollen,  in zijn graf.  In de vijvertuin blijft ook niets meer over van de serene rust die deze tuin immer uitstraalde; het is een Disney pretpark in schetter kleuren aan het worden; het verschil met 15 jaar geleden is groot. Jammer.
Bois de Moutier, tuinbeplanting van Gertrude Jekyll en de foto hieronder van chateau de Miromesnil.
Rozen, rozen en
voor de verandering rozen en
ja hoor, weer rozen, pioenrozen, want die zag je ook overal en
een frambozen taartje, mjammie en tot besluit
nog een roosje, tismewat.

En mocht je nog steeds geen genoeg hebben van rozen dan hierbij een recept om zelf op zonne-energie een rozensiroop te maken.

 Vul een grote weckpot met geurige rozenblaadjes. Doe er een in stukken gesneden citroen of limoen bij. Vul de pot met koud water en zet het een aantal dagen in het zonnetje.
Daarna zeven en meten hoeveel vocht je hebt. Per liter vocht 400 gram suiker toevoegen. Vervolgens weer een aantal dagen in de zon zetten en daarna in flessen doen. Dit receptje heb ik van Trees
en zoals je ziet staat er naast de rozenpot een pot met aardbeien want je kan met deze methode ook een aardbei siroop maken. Heerlijk en milieu vriendelijk.
Tot besluit rosa Constance Spry die voor het eerst in mijn tuin bloeit en geurt. Mooi hè?

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

15 opmerkingen:

schunsland zei

Wauw, jij hebt een mooie vakantie gehad, ben best een betje jalours.
Lief huisje, en mooie rozen, het kan bijna niet beter...

Weerspiegeling zei

WAT EEN SUPERVAKANTIE!!
Het huisje is echt geweldig (je mag me gerust vertellen welk huisje dat is - ik zou er zo naar toe willen!) en tuinen kijken, de één na de andere: heerlijk! En je hebt de mooiste maand ervoor uitgekozen.
Wel reuzejammer dat ze de Monet-tuin zo verpesten met die schreeuwerige kleuren...

Gelukkig dat er ook rozen in je eigen tuin staan, kun je nog nagenieten en een beetje wegdromen.

fijne zomer!

groetjes, Anita

Marian zei

Wordt dat dan geen blubberige derrie die de pot uit stinkt als ie opengaat, ik krijg al visioenen van de gft container (geurvisisoenen dan)
Prachtig de rozen dit jaar, wéér zo'n heerlijk rozenjaar.
Wat doen ze het toch mooi tegen zo'n oude muur!
Maar wat een truttige borders in de Monettuin, roze rozen en rode pelargonuims, blèh!
Met de overdadig bloeiende rozen in de andere tuinen ben je het gelukkig gauw vergeten.
Je eigen Constance Spry mag er ook zijn, net als die prachtige roos in je kopfoto!

Marian zei

Oh en dat huisje. . .énig!

Jenny Schouten Short, MFA zei

What a nice way to begin summer. Your photos are gorgeous! You must have had a wonderful time taking them and now can enjoy your trip again.

Theresia zei

Wat een prachtige foto's en wat een heerlijke vakantie!

Janny zei

Wat een schitterende foto's van al die rozen. Klinkt als een mooie vakantie, zeg! Ik ben ook dol op rozen maar sinds ik in een bosachtige omgeving woon is het een beetje gedaan met de rozen. Ik had in mijn vorige tuin ook een Constance Spry. Als die bloeide bleven veel voorbijgangers staan, zo mooi en groot was hij!
Ik ga je blog volgen, ik vind hem erg leuk om te lezen!
Groetjes, Janny

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Schunsland: ja, die vakantie was top. We hebben ontzettend genoten van al die prachtige tuinen en de mooie vallei waar ons vakantie huisje stond. Het weer was ook goed, slechts bij 1 tuin (Monet) wat regen, verder volop zon maar niet te warm.

THEA zei

PPppppppffffffff...ik word al mooi als ik het lees!

Ik was liever rondom het huisje gebleven, bij zoveel tuinen zie de door de bomen het bos niet meer!
Volgens mij was het daar lekker rustig en heel erg mooi(bij dat huisje bedoel ik)

Je zult nu wel aan rust toe zijn niet?
En idd wat een bonte boel daar!!

Godelieve zei

Wat een prachtig reisverslag!! Je hebt er erg van kunnen genieten.
De tuin van Monet ken ik alleen van de prachtige foto's van jaren geleden, en van de schilderijen natuurlijk. Daarom is ie in mijn verbeelding nog altijd heel mooi ;)

Logement it Foarhus zei

Je snapt wel, ik hou zelf ook zo van tuinen , maar ook Normandië is een van de plekken waar ook wij wel eens vertoeven. Het is dus heerlijk om zo te kunnen genieten van de prachtige foto,s en verslag van je reis,

groetjes Pauline

Kom Achterom zei

Wat een mooie lekkere die pannekoek lijkt me heerlijk!! site heb je zeg
en wat een prachtige tuin zeg van Monet. Ik ben jaloers op zo'n prachtige vakantie, mijn droom is nog eens een tuinreis naar Engeland. lijkt me fantastisch!! Ik ga je blog volgen hoor want ik geniet van al je mooie plaatjes.
fijne dag vandaag
groetjes Yolanda

marjolein zei

Wat mooi allemaal en dat huisje...om in te verdrinken !!
Mooie sfeervolle tuinplaatjes.
Geweldig om te zien bij een ander :-)

Madelief zei

Hoi Yolanda,

Je vakantie klinkt geweldig! Het zou ook wat voor mij zijn! Je foto's zijn prachtig. Leuk om je ook een keer in het echt te zien :-)!

Lieve groet, Madelief

Anoniem zei

Ik ben geen vakantie mensje,maar nu was ik gelijk meegegaan,want hier hou ik dus wel van,wat een pracht van een huisje en de omgeving,wauww en de tuinen,ja ben jaloers nu,al die rozen,ow wacht ik heb er nu ook al 4 in de tuin,2 klimmers en 2 srtuik trosrozen,dus dat recepje heb ik opgeslagen,altijd leuk om te proberen,lieve groetjes Joke.