Tis druk in de moestuin en ik oogst me dan ook suf. Mand na mand met heerlijks wordt er hier gescored,
elke dag weer. Lekker joh, en o zo gezond.
Gesmuld wordt er de laatste weken van heerlijke piepers (Catriona, een aanrader!), knoflook, allerlei soorten sla, diverse soorten boontjes, peultjes, doperwten (die de pan nooit halen maar zo hop van de dop in de mond), kapucijners, snijbiet, uien, rabarber, kruisbessen, frambozen, aardbeien en sinds kort ook van de Japanse wijnbes.
Bij mij groeit hij over een boog in de potager. De vruchtjes zijn klein maar heerlijk zoet.
Ik hou erg van dit soort fruit want je hoeft er bijna niets aan te doen (beetje mesten, snoeien en opbinden, fluitje van een cent) en je hebt weken, soms ook maanden, lang lekker veel te snoepen.
Frambozen zijn ook zo'n eitje qua onderhoud en laten we de braam niet vergeten, die is binnenkort ook weer aan de vrucht.
Weinig werk, veel plezier, is dat niet waar iedereen naar op zoek is?
Deze week de laatste kruisbessen geoogst en hoewel ik ze heerlijk vind om zo te eten, of jam van te maken, wilde ik ze deze keer eens anders verwerken.
Het is mijn favoriete toet, toetje kun je het niet noemen want het is nogal machtig. ;-)
Hier komt het recept:
Fruitcrumble voor 4 personen:
Fruitmengsel
- 900 gram vers fruit van het seizoen, ik heb deze keer kruisbessen gebruikt
- 55 tot 85 gram (bruine) suiker (hangt af van welk soort fruit je gebruikt, kruisbessen zijn bv zuurder dan aardbeien)
- 2 theelepels kaneel
Meng de suiker door het fruit
en strooi de kaneel er over.
Voor de crumble (=kruimel deeg):
- 150 gram (bio) tarwebloem
- 100 gram boter
- 75 gram bruine suiker
Verwarm de oven op 200 C en doe het fruitmengsel in een ondiepe ovenvaste schaal.
Meng voor het kruimelgebeuren alle ingredienten door elkaar met een food processor of snij de boter met messen door het mengsel van bloem en suiker totdat het er als grove broodkruimels uit ziet.
Sprenkel een eetlepel water over het mengsel en roer het even met een vork. Strooi de crumble over het fruitmengsel.
Bak de crumble 35 minuten in de oven totdat hij goudbruin is.
Je kan de crumble zo eten of, en dat is ook heel lekker, met een bolletje vanille of chocolade ijs.
Kruimel ze!
copyright 2009 Y.E.W. Heuzen
26 opmerkingen:
mjam mjam, dat ziet er lekker smakelijk uit. Al het fruit natuurlijk maar ook de TOET !
Heb jij nog tips over kapucijners?
Ik heb ze dit jaar voor het eerst..vandaar.
Groetjes
helemaal geweldig; dit is inderdaad genieten dame! Ik ben dit blog gelijk gaan volgen. Lol.
Leuk dat je lange tijd in rdam hebt gewoond. Nu lekker in het brabantse! Houdoe !
Lavender
Hoi Lisette,
Bedoel je hoe ze klaar te maken? ;-)
Hier een simpel receptje, ik eet ze zelf zo het liefst vanwege de pure kapucijner smaak die je dan proeft.
Opzetten met een laagje water (niet te veel) met wat zout. Ik doe er zelf een takje bonenkruid bij voor de smaak en de betere vertering maar dat hoeft niet. Kwartiertje koken.
Afgieten, klontje echte boter erbij, even husselen en opscheppen. Je kan ze eventueel ook eten met nog wat bonenkruid er over heen gestrooid. (Bonenkruidblaadjes in stukjes knippen). Simpel he, maar o zo lekker!
BTW Ik zag dat terwijl ik jouw blog bezocht jij tegelijkertijd op de mijne was. Grappig he?
Erwten / Kapucijners ?
Duidelijk dus dat ik ze nog niet (her) ken. hihihihi.
Ze smaakten wel heerlijk!
Weet je hoe het drogen gaat van de kapucijners?
Zooo...dat ziet er heerlijk uit! die crumble.
Volgend jaar ga ik ook eens een aardappeltje planten, wat is eigenlijk het verschil tussen een pootaardappel of eentje die je uit je aardappelzak laat kiemen?
groetjes Annemiek
Ik kom af ;)
Welkom Lavender! Leuk dat je dit blog direct bent gaan volgen. Ken je trouwens mijn andere blog Bliss al? Lijkt me ook echt wat voor jou. ;-) http://blissyo-elgarden.blogspot.com/
Hoi Lisette,
Kapucijners droog je net zoals erwten: als de onderste peulen hard aanvoelen en de eerste blaadjes geel worden, snij je de plant net boven de grond af en hang je de hele plant te drogen.
Heb je al eens raasdonders gegeten?
Hallo Annemiek,
Zelf aardappeltjes poten is heel makkelijk en je hebt er nauwelijks omkijken naar. De gekochte aardappels zijn meestal behandeld met een of ander spul TEGEN het kiemen. 3 Keer raden wat een pootaardappel nu juist moet doen. Inderdaad, kiemen. ;-)
Ik kan je Catriona van harte aanbevelen, hele goede opbrengst en heerlijk piepertje als je van kruimige aardappeltjes houdt.
Hoi Tijdje: LOL!
Bij ons word zoiets dan bij de koffie of thee gepresenteert, en niet als toetje! Te machtig !!
En ik denk niet dat ik het lekker zou vinden(mijn man wel) want ik hou ook niet van steksbeerenvlaai !! Hoewel ik ze vers van de struik verrukkelijk vind!!
Och smaken verschillen he !....en dat moet ook!
groetjes Thea
Hoi Thea,
Als ik dit als toetje maak dan hou ik rekening met de voorafgaande schotels en hou die lekker licht. ;-)
Grappig dat je steksbeeren vers lekker vind, maar bewerkt helemaal niet. Ik ben juist dol op steksbeerenvlaai, dat is echt mijn favoriet!
Maarre, als je kruisbessen crumble niet lekker vind dan maak je hem toch gewoon met ander fruit? Met appels is ook erg lekker of met verse bosvruchten of met rabarber met appel en aardbei en wat gember. Jammie!!!
Altijd als ik jouw blog lees wil ik nog een tuin erbij, namelijk om vol te zetten met lekkers en dat vervolgens op te eten in de relaxtuin die we nu hebben.
Maar dan denk ik daarna aan 3 extra werkbeurten, nee, dan maak ik maar een plekje vrij voor een japanse wijnbes, die ik hier overigens nooit in de tuincentra zie..
Het was weer erg gezellig om jouw tirades te volgen en wat staat je nieuwe border er schitterend bij!
Ook Tara met haar balletje zo gezellig in bad- een echt dametje...;-)))
Ohhh, jammie jammie... wat ziet dat er allemaal heerlijk uit. Super, zo uit eigen tuin kunnen oogsten, het smaakt dan dubbel zo lekker. Pracht blog en ja, weer een blog om te volgen...
Groetjes,
Heike
Ga ik zeker maken dat recept. Steksbeeren? nooit van gehoord. Een beer is een bes zeker?
Zo, weer even tijd om te reageren.
*Jannet: je hoeft niet veel ruimte en tijd te hebben om toch lekker uit je eigenste tuintje te snoepen. ;-) De japanse wijnbes was een stekje van mijn vader, net als de framboos. Ik denk dat er best een kan vinden als je even googled waar ze te koop zijn.
Marl1: ik ben zelf ook erg verrrast en blij met mijn border. Ik had niet verwacht dat deze in het allereerste seizoen al zo mooi zou zijn.
Tara is een kleine schat en we hebben samen veel gespetterd met balletjes in bad.
* Hallo Heike en welkom op Tuin Tirades. Leuk dat je mijn blog gaat volgen! Eten uit je eigen tuin is inderdaad minstens dubbel zo lekker. ;-)
* Mama Muis: kruimel ze naar hartelust.;-) Ik maak dit gerecht vaak voor familie en vrienden en iedereen vindt het heerlijk. Steksbeeren zijn inderdaad bessen, kruisbessen.
het oogsten is momenteel heerlijk.
mijn bessen zitten al een maand verwerkd in diepvries en pot.
de vogels hebben me trouwens geweldig geholpen met oogsten;))
Hoi Yolanda,
Wat heb je veel geoogst de afgelopen tijd. Het ziet er allemaal heel goed uit! Ook je knoflook is erg mooi. Bij mij wil het maar niet lukken. Doe jij er iets speciaals mee?
Hartelijke groet,
Madelief
Het is alsof ik naar mijn eigen mandjes met groente en fruit zit te kijken. Gisteren heb ik de japanse wijnbes verwerkt in een groene salade, smaakt ook heerlijk. De Catriona is een heerlijk stamppot aardappel.
AnwarĆ¼nya: leuk dat je ook zo van het oogsten geniet, het is toch de kroon op je werk, vind je ook niet?
Hier helpen de vogels ook altijd een snaveltje mee. ;-)
Madelief: ik plant mijn knoflook in het late najaar (okt/nov) en op richeltjes van 50% aarde en 50 % zand voor de afwatering. Zo rotten ze in de winter niet weg, krijgen de vorst er over (goed om teentjes te vormen i.p.v. 1 massieve bol)en hebben ze alvast een voorsprong als de lente begint. Veel suc6 met je volgende poging! ;-)
Dini: grappig dat we dezelfde mandjes oogsten. ;-) Catriona is een pieper die mij zeer goed bevalt; heerlijk van smaak en met een hoge opbrengst.
I have never tasted Japanese wineberry! Are they sweet? or do they have to be cooked.
Welja, zit ons maar weer lekker te maken met jouw oogst,
de enige oogst hier is onkruid en dan hoofdzakelijk heermoes (ik wou dat je het eten kon)
Nouja, misschien dat de druif nog enigszins te pruimen is. . . .
Die wijnbes heeft mijn schoonzusje ook, dus ik ken de smaak nu: heerlijk! Het enige nadeel vind ik dan wel dat al dat heerlijke fruit meest aan stekelige takken hangt...
Crumble zo kan ook. Ik wilde crumbelen met de pruimen die ik hierachter uit de tuin haal, maar die zullen toch vooral eerst tot moes moeten, en ontpit zijn. Daarom toch maar gewoon met de appels die ook al de takken besloten te verlaten ;-)
Een reactie posten