donderdag 9 juli 2009

O moeder, wat was het heet!

45 C is ongelooflijk heet, OK dat was in de serre, maar toch.... Nu is een serre een rijk bezit en voor een groot deel van het jaar is het er heerlijk vertoeven maar niet in de zomer als de zon volop schijnt en het buiten 30 C en meer is, want dan verandert de serre in een oven, een heel hete oven.
Het zal je niet ontgaan zijn, beste lezer, dat het de afgelopen weken nogal warm was en mijn katjes daarom verkoeling en schaduw zochten op soms wel erg onverwachte plekjes. Hier heeft mijn Maine Coontje Vita schaduw in de lectuurbak onder het tafelblad gevonden. Malle meid! Wat je noemt kat in het (lectuur)bakkie.
Opvangpoesjes Kadootje (links) en haar moeder Surprise, die ik beide een aantal jaren leden in mijn tuin vond, zochten 's avonds verkoeling in de serre. Omdat beide schuifpuien open staan, koelt het er lekker af zodra het zonnetje onder is gegaan en er een zacht avondbriesje opsteekt. Als je wilt weten wat de beste, koelste plekjes in huis zijn, kijk dan waar de katjes zijn. ;-)
Niet alleen mijn katjes (hierboven is Maine Coontje Dolly, dochtertje van Vita, aan de wandel in de potager tijdens de koelte van de vroege ochtend) maar ook de tuin had veel te lijden van het warme en droge weer. In de potager staan eigenlijk altijd wel nieuwe aanplant en zaailingen die, omdat ze nog niet diep geworteld zijn, wel een flinke slok water lusten. En dat betekent dus veel gieten, en toen mijn beide regentonnen leeg waren, veel sproeien.
In de potager moeten de planten nu eenmaal hard werken, want de meeste moeten in een paar maanden tijd vruchten of veel blad produceren, dus ook zij lusten behalve mest ook graag een flinke plens water.
En de vele eenjarige bloemetjes die ik er ter plekke had gezaaid zeggen geen nee tegen een drupje.
Alleen door je moestuin goed te verzorgen, is het mogelijk om in de late lente, heel de zomer en tijdens de vroege herfst dit soort mandjes met lekkers dagelijks te scoren. En omdat het zo warm was, werkte ik uitsluitend in de vroege ochtend (van half 6 tot 10 u) en 's avond in de tuin; volgens een soort tropenrooster dus. Tuinieren is erg leuk, maar niet in de gloeiende zon.
Vorig jaar herfst heb ik een nieuwe border van 14 meter lang aangeplant en daar zijn nog niet alle planten diep geworteld, dus hier werd eveneens heel wat afgesproeid in de avonduren.
Nu vind ik sproeien een leuk werkje; je ziet de planten gewoon opkikkeren als je hen flink hebt bewaterd en het ruikt dan ook zo lekker naar vochtige, zondoordrenkte aarde. Volgend jaar zal de border geen extra water meer nodig hebben, ook niet als het erg droog is, want dan zijn de planten allen diepgeworteld. Vertroetelen doe ik mijn planten alleen in de eerste weken/maanden na aanplant, maar daarna moeten zij het zelf doen.
Natuurlijk, als je planten in potten hebt (en dat heb ik) moeten die bij warm weer minimaal 2 keer per dag begoten worden. Dat was dus best een aardige klus elke dag als je bedenkt dat ik heel veel potten hebt.
Mijn kleine Kooikerhondje Tara, had ook heel wat te lijden van het warme weer dus ging ik elke avond, zodra het wat was afgekoeld, met haar zwemmen. Dat vond ze heerlijk en ze kikkerde er zienderogen van op. Maar ja, dat was 's avonds, maar overdag had ze, met haar dikke bontjasje aan, pas echt last van de warmte dus wat te doen?
Nou, dit dus.
"s Middags lekker spetteren en spatten in bad.
Puppy Tara is een echte waterrat en dol op balletjes.
Dit is haar nieuwste bal. Ja, ik weet het, er staat Hello Kitty! op maar gelukkig kan Tara niet lezen. ;-)
Een ander favoriet speelgoedje is dit eendje, dat kwaakt zodra het met water in aanraking komt. Ik kocht het bij Action. Maar haar allerliefste speelgoedje is toch wel het kleine zachte roze balletje, daarmee is Tara uren zoet en ik ook.
Tara: Kijk ik heb het balletje gevangen
Tara: oepsie!
Tara: waar istie nou?

En onder veel gespetter en gespat werd het balletje dan weer gevangen. Of ik nog erg nat werd?
Och, dat viel wel mee en het is maar water. ;-)
En als Tara eindelijk uitgespeeld en de badkamer in een waterballet was veranderd, dan was het tijd voor hondje drogen. Wat een pret, Tara is dol op afdrogen en maakt er iedere keer een spelletje van.
Al met al had ik best wel een aardige portie extra werk tijdens de warme en droge weken en ik was dan ook blij toen dit eindelijk gebeurde.
De tuin slaakte een hele diep zucht van opluchting; regen, eindelijk regen en verkoeling!Wel even afspelen die video he, om echt helemaal in de sfeer van Tuin Tirades te duiken, want dit is geen suf tuintijdschift maar multi media, baby! Zet het geluid maar lekker hard en vergeet vooral niet om uit volle borst mee te zingen:

Rain, rain, rain, rain, rain, rain.
Rainy days!!!!!!!!!

I'm standing in the rain, getting soaking wet ....

En, beste lezer, hoe is het jou vergaan in de afgelopen snikhete en gortdroge weken?

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

19 opmerkingen:

Margo zei

Leest een stuk makkelijker, deze blog :)
Die Tara!

En weet je Yolanda, ik ben net naar ons aardappelland geweest en heb daar verse,nieuwe aardappelen gerooid. Afgelopen weekend dreigden ze door de droogte en warmte dood te gaan, maar ze zijn toch weer een beetje bijgekomen, en groeien weer.
Ik ga ze nu lekker schrappen en dan met een boterjusje, mmmm.

THEA zei

Hier van hetzelfde laken in 't pak.

Ik heb ook massa's potten staan.Dus zeker 2 x per dag de ronde doen!! Och je moet er wat voor over hebben, niet!!
Zijn dat je heilige boontjes, met die wigwamstokken?

Die peren heb ik gekocht bij de Aldi als zijnde conferance, maar het blijken vroege Claps te zijn. Die hadden we vroeger thuis ook,dus dat is extra leuk !!
Mijn aardappelveldje ziet er niet meer uit na die hoosbuien........alles ligt plat !
Ik vind dat deze sowieso veel hoger worden(Frieslander) dan de Bintjes die ik vorig jaar had.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Margo,

Je kan het lezen van Bliss ook zien als een mooie en leuke manier om je Engels wat op te krikken. ;-)

Ik heb dinsdag de eerste aardappels gerooid en ze waren heerlijk met een likje knoflook/kruidenboter er bij. Er gaat toch niets boven nieuwe aardappeltjes.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Thea,

Op de wigwams groeien pronkbonen, de heilige boontjes staan in het 3 zusjes bed.

Wat leuk dat je, zonder dat je het wist, een stukje jeugdsentiment hebt geplant. Vroege Claps, hmmmmmm, ik zal eens kijken of ik nog ergens een plekje heb.

Ik heb eerder deze week wat piepertjes geoogst, het zijn Catriona's een zeldzaam aardappelras en ze smaken erg lekker. Ik zal er binnenkort eens over bloggen.

Madelief zei

Hoi Yolanda,

Heerlijk die muziek van ELO. Back to the seventies of was het eighties?! Wat een lieve foto's van je huisdieren. Je hebt heel wat beesten bij elkaar. Wij wonen helaas op een groot bovenhuis midden in de stad waar het niet handig is om dieren te hebben. Bij mij was het watergeven ook een flinke klus. Zowel op mijn balkons van ons bovenhuis als op de tuin!!

Mama Muis zei

Schrijf je zulke leuke dingen en zijn er mooie en grappige foto's te zien... wat onthoud ik dan... dat je om half zes al in de tuin staat... hmmpff... :P

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Madelief

The eighty's I think. ;-) Inderdaad, het is hier bijna een complete dierentuin.

Tja, met al die droogte is het flink water geven maar een vervelende klus vind ik het niet, jij?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Mama Muis,

Dat lijkt erger dan het is want ik slaap weinig en ben 's zomers altijd al wakker zodra de zon opkomt. Is heel erg genieten hoor van zo'n spiksplinternieuwe dag, met mijn blote voetjes in het bedauwde gras, lekker genietend van sappige framboosjes terwijl de rest van Nederland nog op 1 oor ligt. En zodra het te heet werd in de tuin, ging dit meisje lekker een uilje knappen. ;-)

bart zei

Hier kon ik om de twee dagen het kinderzwembad leegscheppen om de moestuin en de potplanten te begieten. (na twee dagen is dat water écht wel een soepje geworden) Bovendien kan ik wel genieten van wat fysieke inspanning in de grote warmte (zoals daar zijn: weide afspannen, met spoorbielzen sleuren en putten van 60cm diep graven om nieuwe palen te zetten. Lekker zweten! :-) Dus A B S O L U U T geen nood aan om al om half zes (!!!) aan de slag te gaan. :-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hi Bart,

LOL Je zou toch moeten weten dat vrouwen niet zweten maar gloeien? ;-)

Pfffffft Bart, wat een werk, dat is bij normale temperaturen al een flinke klus, laat staan in die hitte.

Hier was ook geen nood aan om al om half 6 op te staan, ik vond dat gewoon lekker. ;-) Om later op de dag even lekker een dutje te doen toen het pas echt heel warm werd. Een slimme meid is op haar moestuintijd voorbereid. :-D

Fluitenkruid zei

Heerlijke foto's van schatje Tara, wat een liefie. En die slimme katten die wel weten hoe je het beste kunt afkoelen ;-)
Tja, wie een mooie tuin wil moet veel water geven ;-P

Me zei

Ik kan niet zo goed tegen de hitte.
ik sta ook redelijk vroeg op om de vele dieren te voorzien van eten en vers water..dat doe ik meerdere malen per dag herhalen zeker bij de dieren die buiten wonen! zoals de kippen, duifjes en eendjes!
mijn hondjes hebben 't ook warm maar hebben een hekel aan nat worden...hoezo een verwend tutje? LOL
verder heb ik niet veel gedaan...ik had ook een tropenrooster ingelast!
gr. Anna

http://averyfairygarden.blogspot.com/

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Jannet,

Tara is een heel lief hondje, soms bijna een engeltje maar gelukkig vaak een met een B ervoor. ;-)

De laatste dagen heb ik geen drup meer hoeven geven want het regent hier nu elke dag vrij langdurig. Alleen de planten in de kas moet ik nog water geven.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Anna,

Tara is nu gek op water maar dat heb ik langzaam opgebouwd met haar. Eerst alleen maar met de voetjes in het water en daarna steeds verder tot ze op een gegeven moment tot haar schouders in het water stond. Toen, al spelenderwijs met een balletje, haar zover gekregen dat ze echt ging zwemmen. En dat ze nu zo geniet van spelen in het water was erg handig met die hitte.

Met dat warme weer moet je er inderdaad goed voor zorgen dat alle beestjes ook voldoende te drinken krijgen, jezelf incluis. ;-)

tijdtussendoor zei

Heerlijk om te lezen, vooral omdat ik al deze dingen ook zo leuk vind!
Ondertussen hebben we hier weer regen genoeg gehad, vind ik , en wacht ik weer op de zon ;)

kruidje zei

Een hitte.. dan ben je blij dat er ook weer wat regen valt.. je hebt een sprookjes tuin zeg!!

Anwarünya zei

grappig eigenlijk, dat je na twee dagen regen bijna zou vergeten hoe warm en droog het was.
mijn planten zijn tenminste blij met het hemelwater.
en mijn dieren ook, alleen de kippen mokken een beetje onder het afdak van hun hok:))

Anoniem zei

Your flowers are pretty--We really like seeing your beans growing up the bamboo sticks-just like ours.
We love the dog also!
vickie

Anoniem zei

Lees het hele blog, pretty good