
is natuurlijk stukken beter dan stank voor dank. En dank voor stank krijg ik elk jaar in overvloed en maandenlang van mijn rozen.

De bloemen van de roos mogen zeer delicaat ogen, velen in vervoering brengen en bovendien al eeuwenlang gezien worden als de meest romantische bloem ooit maar waar deze plant zelf het meest van houdt is nogal platvloers namelijk poep!

Onze geliefde roos is een veelvraat, een holle bolle gijs en wil schrokken, grote brokken, het liefst poep (koemestkorrels of kippenmestkorrels) maar ook compost, bananenschillen en koffiedik.


In mijn tuin groeien velen rozen en ze tieren daar welig zoals je ziet. De snoeischaar moet ik regelmatig hanteren want mijn rozen willen zo te zien de wereld veroveren.

Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen bij mijn rozen, want ik wil geen gif in mijn tuin gebruiken; niet in de moestuin maar ook zeer beslist niet in mijn bloementuin. Dat gif is ook helemaal niet nodig, zelfs niet om je rozen gezond te houden. Biologisch rozen groeien gaat prima.



Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn rozen er picobello uitzien en je weet inmiddels dat ik geen gif gebruik of ander kunst- en vliegwerk om mijn rozen overeind te houden. Mijn geheim?

Ik kies rozen die sterk zijn, dus goed ziekte resistent en ze worden bij een goede rozenkweker gekocht, want een goed begin is het halve werk.

De grond in mijn tuin is uiterst geschikt voor smulpaperige rozen, want het is extra vette klei. Verder graaf ik altijd een groot plantgat voor mijn nieuwe rozen en geef de vreetschuren veel compost en koeienpoep. En ja, dan krijg je dit. (zie onder)

Mooie rozen kosten ook helemaal niet zoveel tijd als vaak wordt beweerd. Ik snoei mijn rozen in maart en dan geef ik ze ook een flinke hand biologische mest. Eind juni volgt dan, na de grote bloei, een tweede, maar deze keer lichte snoei (even bijpunten) en nog een hand biologische mest en dat is het dan wel. Rozen zijn eigenlijk maar op een punt echt arbeidsintensief, namelijk het ervan genieten, dat kost tijd en hoe!

Niet om het een of ander, maar er bloeien rozen in mijn tuin van april tot en met december, dus dat is zo al 9 maanden genieten. Tis me wat.. Tot februari komt ook wel eens voor dus dan kom ik helemaal in tijdnood. Rozen weten van geen ophouden, dat is zeker. Natuurlijk bloeien ze in de zomermaanden het overvloedigst en omdat ik mijn rozen niet alleen selecteer op gezondheid maar ook zeker op geur, zijn mijn rozen niet alleen een feestje voor mijn ogen maar ook helemaal voor mijn neus! Van poep tot parfum, wie doet ze dat na?
De rozen in mijn tuin:
Golden Wings (geel, enkel bloemig, geurend, mooie bottels)
Dainty Bess (roze, enkel bloemig en lekker geurtje)
Magenta ( prachtige magenta rozen met fantastische geur, bij mij als stamroos)
Memoire ( grote witte bloemen met een heerlijk luchtje, bij mij als stamroos)
Fisherman's Friend (diep rozerood met een overweldigende geur)
Honorine de Brabant (roze met wit gestreept, heerlijke geur)
Boule de Neige (rode bloemknop, witte bloem, ouderwets lekker geurtje)
Blanc Double de Coubert (super witte, crepe papier achtige bloemen, mooi blad en heerlijke geur)
Sombreuil (wit/abrikoos, ouderwetse, gevulde roos met verukkelukke geur)
Madame Alfred Carriere ( licht roze klimroos, lekkere geur, overvloedige bloei)
Souvenir du Dr Jamain (donkerrode fluwelen klimroos met een heerlijke geur)
Calypso ( vrolijke roze met witte strepen en vlekken roos, licht geurtje en lang bloeiende klimroos)
Guirlande d'Amour (witte klimroos met overvloedige bloei van kleine trosroosjes met een hemelse geur)
Moonlight (witte klimroos, bloeit heel lang en overvloedig, kleine trosroosjes met gouden hartje en geurend)
Constance Spry (roze klimroos met gevulde, geurende bloemen, bloeit 1 keer maar wel overweldigend)
Wedding Day (witte rambler, wordt erg groot maar is de moeite waard vanwege overvloedige bloei en geur)
Paul's Himalayan Musk (roze rambler, geur en bloei in extra grote porties)
copyright 2009 Y.E.W. Heuzen