woensdag 4 maart 2009

Groei het zelf!

Als je echt lekker en gezond wilt eten, je CO2 uitstoot drastisch verminderen, prettig bezig zijn en tegelijkertijd je lijf een goede workout geven, begin dan een moestuin. Er is niets ter wereld zo leuk (en gezond) als zelf je groenten en fruit te verbouwen, het een uurtje voor de maaltijd te oogsten (verser kunnen we het niet maken) en dan lekker aan de slag te gaan om voor je gezinnetje, familie en vrienden een heel erg lekkere en ook nog eens gezonde maaltijd voor te schotelen. Dat is nog eens wat je noemt smakelijk eten! En vaak nog een stuk goedkoper dan in de winkel ook.

Zelf groenten en fruit verbouwen is iets dat iedereen kan, het is namelijk geen hersenchirurgie. Dus mocht je een groentje zijn op tuingebied, dan staat niets je in de weg om je eigenste moestuintje te beginnen. Zoals gezegd is het geen hersenchirurgie, maar wel heel erg Zen, want ondanks de lichamelijke inspanning is het geestelijk bijzonder ontspannend. Beide zijn goed voor een mens, de hele mens.

En je kan overal moestuinieren; in je achtertuin, op de volkstuin, het balkon en zelfs in de vensterbank. Uiteraard zal de productie afhangen van de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt, maar ook in een gemiddelde Nederlandse achtertuin is moestuinieren mogelijk. De clou van het verhaal is namelijk dat je helemaal geen giga lap grond nodig hebt, want moet je een weeshuis voeden dan? Nee toch zeker, het zal gewoonlijk om huishoudens van 1 tot 5 personen gaan en dan valt er in een achtertuin van 80 m2 al heel te moestuinieren, ook voor groentjes.

Ik heb sinds een paar jaar een siermoestuin van 90 m2 waar ik een groot deel van het jaar zelf mijn groenten, fruit en bloemen verbouw. En omdat ik er ook een kas heb en een paar koude bakken komt het er in de praktijk op neer dat ik het hele jaar door groente uit eigen tuin eet. Uiteraard ligt de productie piek in de maanden mei t/m oktober want dat zijn de maanden waarop er een ware fruit en groente explosie plaats vindt en er het meest te oogsten valt. Maar ook in de wintermaanden valt er nog heel wat te knagen: winterpostelein, winterspinazie, spruitjes, rode kool, boerenkool, winterprei, ruccola, snijbiet etc.

Moestuinieren doe ik biologisch want waarom gif spuiten op iets dat je zelf op wilt eten? En ja, sommige blaadjes van de kolen en kropjes sla zijn lichtelijk aangeknaagd door slakken maar die blaadjes pluk je er gewoon van af en gooi je op de composthoop. Tis eigenlijk heel simpel allemaal; een kind kan de moestuin doen.

Waarom ik ook bloemen verbouw? Heb je wel eens goed nagedacht over hoeveel pesticiden en meststoffen er worden gebruikt bij de bloementeelt? Om nog maar te zwijgen van de verwarming, koeling en transportkosten (energie) die ermee zijn gemoeid? En dan bedoel ik de kosten die het milieu moet ophoesten, soms letterlijk. Een bosje bloemen (ca 25 bloemen) kost 110 MJ, of 3 kubieke meter gas of 11 kWh. 12 Bosjes bloemen staan gelijk aan een heel jaar tv kijken en 400 bossen aan een heel jaar lang je huis verwarmen.

Houden bloemen echt van mensen als ze stijf staan van de pesticiden? En wat doen die mensen wanneer je ze een bosje bloemen cadeau doet? Inderdaad ze steken hun neus er in en snuiven eens diep. Heerlijk, het gifaroma komt je tegemoet! Nee, doe mij maar een bosje rozen of Lathyrus uit mijn eigen siermoestuin, want zij bevatten geen gif en hebben een hemelse geur.

Nog even iets over die vermindering van de CO2 uitstoot als je zelf biologisch moestuiniert want je gebruikt:

-geen pesticiden

- geen kunstmeststoffen

- geen transport- en koelingskosten (energie) want je scoort je groente en fruit in je eigen achtertuin. Lokaler kan niet, verser ook niet.

Het zal je niet zijn ontgaan dat groenten en fruit de laatste jaren heel wat duurder zijn geworden. Van overheidswege worden we geadviseerd om toch vooral veel groenten en fruit te eten. Ja, ja, maak het dan eerst maar eens betaalbaar. Het is toch van de gekke dat een bakje aalbessen (400 gram) 4 euro, dus 8,80 gulden kost. Een gezin met 2 kids zal dan 2 bakjes nodig hebben en dan kost het gezonde toetje zomaar even 8 euro of wel bijna 20 guldentjes. Tja, wie kan en wie wil dat betalen? Weet je wat een aalbessenstruik kost? 4 Euro, dus voor de prijs van 1 doosje aalbessen heb je een hele struik die per jaar kilo’s aalbessen levert en dat vele jaren lang.

Wat verder heel leuk is aan het moestuinieren is dat je de seizoenen veel intenser beleeft, meer seizoensgebonden groenten en fruit eet (je hebt weer iets om je op te verheugen), bijzondere variëteiten van groenten en fruit kan verbouwen die in de winkel niet te koop zijn en dat alles ook nog eens minimaal 10 keer lekkerder smaakt dan die oudbakken treurnis uit de winkel. Je hebt echt een gaatje in je hoofd als je niet snel gaat moestuinieren. ;-)

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Vorige week donderdag pleegde ik op mijn blogje ook een stukje over onze moestuin (en dat van deze week donderdag heeft er ook zijdelings mee te maken... (Hé, dat brengt me op een idee: op donderdag blog ik voortaan in verband met onze moestuin!)

Eén van de talrijke leuke zaken in de moestuin die je nog niet noemde (ik ga ze niet allemaal noemen want ik heb meteen weer inspiratie voor een hele post...), is dat je groenten, of soorten kan kweken die je in geen enkele winkel vind. Dingen die te kwetsbaar zijn om vervoer naar en van winkel en groothandel te verdragen, zaken die te weinig opbrengst hebben om in de gewone handel betaalbaar te zijn, of die gewoon te 'ongewoon' zijn om een koperspubliek te vinden.

Anoniem zei

... waarmee het maar weer eens bewezen is dat het soms goed is om TWEE keer te lezen! want wat ik in de reactie hogerop dacht nog toe te voegen, had jij al lang en breed gezegd.
Excuses...

Anoniem zei

Zo'n grote tuin heb ik helaas niet.. maar ook in emmers kan je al veel groeien.
Ken je Sepp Holzer http://www.krameterhof.at/
Dat vind ik een schitterende manier van tuinbouwen..
Op you tube zijn er ook filmen van.

Anoniem zei

Ik wil de logs zelf beheren, Geen reclame van een ander. Het is zelfs mogelijk om hierdoor geld te genereren.. Dus even kijken of het me lukt

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* AnneTanne: donderdag = moesdag, tis een leuk idee. Enne, Ik zie ook wel eens iets over het hoofd bij de eerste keer lezen.

*Kruidje: inderdaad, in emmers, potten, blikjes etc. in de tuin, balkon of zelfs in de vensterbank. Nee, Sepp Holzer ken ik niet dus bedankt voor de link!
Veel succes en ik hoop dat het je gaat lukken.

Anoniem zei

Goedkoper...dat weet ik niet, meer veel lekkerder en sowieso gezonder.
Zonder al die rare toevoegingen smaakt alles veel beter.

Ik heb maar een klein lapje grond en een klein kasje, maar in potten kan ook heel goed.
En dan heb je geen probleem met vruchtwisseling !!!
De eerste zaden zitten al in de grond, we kunnen weer !!!

Groetjes Thea

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Thea, ik heb ook al weer het een en ander voor de moestuin gezaaid en ze zijn aan het opkomen. Binnenkort kan ik de eerste sla en radijsjes van dit jaar oogsten (in Januari gezaaid in koude bak), en wat ruccola. Heerlijk.

Sommige mensen gaan bij het berekenen van de kosten ook uit van arbeidsloon maar dat vind ik een beetje flauw. Ik zie het zo: moestuinieren is een hobby, een zeer productive hobby. De meeste hobby's kosten alleen maar geld, maar dit levert wat op. Daarnaast, denk je eens in hoeveel geld je bespaard door niet naar de sportschool te gaan omdat je tuin je al een goede work out geeft voor heel je body. Daarnaast levert het ook nog veel gezond voedsel op, dus je dokter zal je ook minder vaak zien. Enne, mijn rekenvoorbeeld betreffende de aalbessen staat als een huis. ;-)

Anoniem zei

Hé Kruidje, dankjewel voor de link naar Krameterhof... Wij 'permacultuinieren' ook, maar extra info is altijd prettig!

Anoniem zei

Mooi pleidooi voor een moestuin- idd kan overal..;-))
Jammer hè al die zooi in de bloemen, maar in de winter moet ik toch kopen, want al dat klimopblad gaat ook vervelen...;-))

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Marl1,

Inderdaad, als mensen zelf groente en fruit willen verbouwen dan is dat en niet moeilijk en je kan het werkelijk bijna overal doen. Zelfs op een balkonnetje kan je al aardig wat moestuinieren.

V.w.b. de bloemen; er zijn tegenwoordig bloemen te koop die niet zijn behandeld met pesticiden en op een meer milieuvriendelijker wijze geteeld. Ik probeer die ook zoveel mogelijk te kopen of ik koop planten (zullen ook niet al te milieuvriendelijk zijn geteeld) omdat je daar vaak maanden plezier van hebt waardoor je wel met fleur en kleur zit maar minder milieu onvriendelijk bent dan met de wekelijkse aankoop van een gif boeketje.

Anoniem zei

Ik heb sinds een jaar ook een eigen volkstuintje, niet erg groot want ik moest opeens onverwacht de helft weer inleveren maar de zaden zijn besteld en we gaan dit jaar weer volop sla, tuinbonen, komkommers etc. oogsten.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Wat leuk Jalos, dat je sinds een jaar een (half) volkstuintje hebt. Dat wordt weer smullen dit jaar van kakelverse en lekkere groenten.

Anoniem zei

Hihihihi...........ik blijf lachen !!!!!

Anoniem zei

Een hobby mag geld kosten zeg ik altijd !!! Is toch zo, of niet dan !!!

groetjes