donderdag 10 april 2014

De beste manier om onkruid te wieden

Onkruid? Eet het op!

Onkruid plukken en opeten; dat is nog eens milieu vriendelijk wieden. En in plaats van jakkes onkruid is het ineens ha lekker, onkruid! Van grote irritatie tot overheerlijke traktatie in een simpele stap. Onkruid is namelijk lekker, heel lekker zelfs en reuze makkelijk in het gebruik. Je hoeft het niet te zaaien en uit te planten, want het zaait zich helemaal vanzelf uit en komt ook vanzelf op. Weinig inspanning en veel lol dus, want het enige dat je hoeft te doen is plukken en opeten!

 
Mandje paardenbloemen

Neem nu eens die onvolprezen paardenbloem, wat je daar allemaal mee kunt doen: paardensla (molsla), paardenpoffers en zelfs paardenbloem marmelade. Zulke culinaire verwennerijen klaarmaken is een veel leuker klusje dan tevergeefs proberen de paardenbloemen uit het gazon te verwijderen, want die ellenlange wortels breken bijna altijd af en dan groeit er weer een paardenbloem uit. Dat was ooit een grote frustratie maar nu niet meer. Vanaf vandaag kan je een heel andere methode toepassen: juist voorzichtig plukken zodat er een stuk wortel in de grond blijft zitten, want dan kan er na enige weken opnieuw geoogst worden.


Paardensla
De blaadjes van de paardenbloem kunnen in een gemengde salade voor een lekker bittertje zorgen. Vroeger werden de blaadjes gebleekt zodat de smaak wat milder en dus minder bitter werd. Dat bleken gaat heel eenvoudig door een fikse bloempot of emmer over de plant te zetten. Paardenbloemblaadjes bevatten veel vitamine C, dus behalve lekker is het ook nog eens gezond. En goedkoop! Een handvol (gebleekte) blaadjes is heerlijk in een gemengde sla.


Paardenpoffers
  • zonnebloemolie of boter
  • pannenkoek beslag
  • handje paardenbloemen
  • poedersuiker of paardenbloem marmelade

Maak een pannenkoek beslag en giet met het beslag 3 tot 5 kleine cirkeltjes in een hete koekenpan. Leg in elk cirkeltje een paardenbloem en doe er nog een klein beetje beslag overheen. Aan beide kanten goudbruin bakken en rijkelijk bestrooien met poedersuiker of, ook heel lekker, besmeren met een dikke laag paardenbloem marmelade.


Pan vol paardenpoffers




Paardenbloem marmelade
1 liter appelsap
80 gram bloemblaadjes van de paardenbloem (kunnen met een schaar worden afgeknipt)
100 ml vers citroensap (2 a 3 citroenen)
750 gram gelei suiker

Giet de appelsap in een steelpan en roer er 60 gram van de bloemblaadjes doorheen. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt van het vuur halen en een nachtje laten staan met een deksel erop.

De volgende dag de appelsap door een zeef gieten om de verkleurde bloemblaadjes te verwijderen. Voeg de citroensap toe en de suiker en breng daarna de appelsap langzaam aan de kook. Goed roeren totdat alle suiker is opgelost. Zodra het kookt, voeg de resterende 20 gram bloemblaadjes aan het mengsel toe en laat het geheel 6 a 7 minuten flink doorkoken. Haal van het vuur, verwijder met een schuimspaan eventueel schuim en giet het mengel langzaam in warme, gesteriliseerde jampotten, doe het deksel erop en zet de jampotten op hun kop. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schudt de potten flink zodat de bloemblaadjes mooi verdeeld in het mengel zitten en laat ze geheel afkoelen.


Wat ook zo smakelijk weg hapt zijn madeliefjes. Heerlijk en kleurig voor in de sla of soep, maar je kunt er ook koekjes van bakken.

Madeliefjeskoekjes

-150 gram bloem of speltbloem
-100 gram harde boter
-75 gram suiker of ahornsiroop
-1 ei
-mespunt zout
-geraspte citroenschil van 1 citroen
-2 handjes madeliefjes

Bloem, suiker, zout, eierdooier en citroenschil door elkaar kneden en vervolgens de boter er geraspt doorheen doen. Kneed een samenhangend deeg waarvan je een rol maakt van 4 cm doorsnee. Dit gaat verpakt in folie minimaal een uur in de koelkast. Vervolgens dunne plakjes van de rol snijden. De madeliefjes plak je met het eiwit op de plakjes. De koekjes 15 - 20 minuten in de voor verwarmde oven op 180 C bakken.
Koekje erbij?



Een ander smakelijk onkruid is de kleine veldkers dat zich flink kan uitzaaien in de tuin en op de meest onverwachte plekjes opduikt. Gelukkig is het makkelijk uit te trekken, dus dat scheelt een boel ergernis. Het is wintergroen en schiet op zodra de temperatuur iets omhoog gaat eind winter/begin voorjaar en blijft bijna het gehele jaar in je tuin te vinden. En dat is helemaal niet erg, want van de kleine veldkers is een heerlijke pesto te maken, dus hoe meer hoe beter. Ook smaakt het vanwege de wat hete peperige smaak goed in een frisse salade uit eigen tuin.

kleine veldkers




Kleine veldkers pesto
2 koppen veldkers
– 2 teentjes knoflook.
– 1 eetlepel pijnboompitjes (even roosteren in de koekenpan)
– zout en peper.
– 6 eetlepels (goede) olijfolie.
– 80 gram Parmezaanse kaas

De veldkers met knoflook, zout en peper fijnmaken. Daarna de pijnboompitjes, olijfolie en Parmezaanse kaas erbij. Mixen met de staafmixer tot het een mooie homogene massa is.
Bewaren in de koelkast, maar pesto kan ook ingevroren bewaard worden. 



Voor echte irritatie, huidirritatie, zorgt de brandnetel. In mijn tuin geen brandnetels roept menig tuinliefhebber geprikkeld na alweer zo'n onverwachte en pijnlijke greep in het prikkelbos te hebben gedaan. Er valt veel te zeggen voor tuinieren met tuinhandschoenen aan. Toch zijn brandnetels niet alleen maar akelig; er kan namelijk een heerlijk soepje van gemaakt worden.

Brandnetelsoep
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram jonge brandnetels of de toppen van brandnetels
  • 5 deciliter groenten bouillon
  • scheutje room
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zeezout


Verhit de olie en fruit hierin de ui en pers de teen knoflook die ook even wordt mee gefruit tot ze
glazig zijn. Was de brandnetels en breng ze met aanhangend vocht aan de kook zodat ze slinken. Zodra ze geslonken zijn, meteen uit de pan halen. Hak de brandnetels fijn met een mes of gebruik hier een keukenmachine / blender bij. Voeg de brandnetels samen met de bouillon toe aan de ui en knoflook en breng dit aan de kook. Laat 10 a 15 minuutjes zachtjes koken en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de room toe. Tip: Bij deze hele ouderwetse soep zijn croutons (blokjes gebakken brood) erg lekker.



En dan, als laatste, misschien wel het allerergste onkruid ter wereld: het zevenblad. Bij het zien van dit onkruid wil menig tuinier het direct met wortel en tak uittrekken of geheel de grond in stampen. Dat laatste is het meest verstandig en al wordt het nu niet direct in de grond gestampt, enig stampwerk komt er bij de bestrijding van dit onkruid wel degelijk aan te pas:

Zevenblad stamppot
In het voorjaar zijn de blaadjes jong en fris en smaken dan het lekkerst. Later in het jaar neemt de laxerende werking van zevenblad toe, dus dan niet teveel ervan gebruiken. Zevenblad is zowel rauw als gestoofd te eten. Het is lekker in een salade of als spinazie, maar een stamppotje kan ook.
Kook eerst de aardappelen gaar en stamp ze tot een puree. Voeg er het in stukjes geknipte zevenblad (blad en steeltje) aan toe en stamp alles goed door elkaar. Naar smaak roomboter, zout, peper en nootmuskaat toevoegen.

Mocht je nu nog steeds een hekel aan onkruid hebben, laat je wraak dan zoet zijn (madeliefjeskoekjes) of hartig (bijvoorbeeld brandnetelsoep) en eet ze op. Niet alleen is dit een hele leuke en lekkere manier om van onkruid af te komen, het is 100% milieu vriendelijk en, ook niet onbelangrijk, helemaal GRATIS!

 En wat natuurlijk ook kan: er van genieten want kijk eens hoe mooi onkruid kan zijn!


Tara met Fluitenkruid

 
copyright 2014 Y.E.W. Heuzen

4 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Hé, dit is leuk!

Peter zei

Leuk artikel!

Denk niet dat ik zelf heel erg snel onkruid zal eten....

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Waarom eigenlijk niet, Peter? Onkruid is toch gewoon een plant die groeit waar wij hem niet willen. Ik zie zelf geen verschil tussen het eten van groenten (planten) en onkruid (planten). Alleen de laatste kan je niet in de super kopen wat jammer is, want veel onkruiden zijn erg smakelijk. Wel uitkijken waar je ze oogst, niet langs een snelweg bijvoorbeeld.

@nnemiek zei

Heb afgelopen week paardenbloemhoning gemaakt, heerlijk! Ken je die al?

groetjes