maandag 21 april 2014

Win een gratis insectenhotel


 Veel insecten hebben het moeilijk tegenwoordig. Kijk maar eens goed om je heen om redenen te vinden waarom insecten het zo moeilijk hebben. Zie jij wat ik zie? Al die kattenbak voortuinen waar ze grind hebben, en nog meer grind maar waar geen plant te bespeuren valt? Of die vele achtertuinen met tuinbrede bestrating en waarin hooguit een paar planten in potten te vinden zijn. Tja,........

Insecten houden van bloemen!

KLIK OP DE FOTO'S OM ZE TE VERGROTEN

Er wordt wel vaak met een beschuldigend vingertje naar de agrarische sector gewezen want die nare lui zouden zoveel gif spuiten waardoor de bijtjes dood gaan bijvoorbeeld, maar wat doet de gemiddelde Nederlander zelf?  Men wil een onderhoudsarme tuin en dan denkt men dat geheel bestraten de oplossing is. Natuurlijk niet want veel pionier planten (ook wel onkruid genoemd) hebben aan het kleinste stukje grond al genoeg dus die vullen alle kiertjes wel op hoor. Het is namelijk hun taak om die stenen woestijn weer om te toveren tot een bewoonbaar plekje aarde. Bewoonbaar voor allen die op aarde leven, dus ook zeker insecten. En wat doet de eigenaar van die tuin dan zodra de pionier planten kniehoog staan? Die grijpt naar de gifspuit.

Heerlijk, nectar en stuifmeel van de vlasbloem
 Het kan ook anders. Zelf tuinier ik al decennia lang zonder gif want dat heb je helemaal niet nodig. Sterker nog, door gif te spuiten in je tuin maak je het probleem alleen maar erger want je verstoort het natuurlijke evenwicht. Even een voorbeeldje: stel je hebt last van groene luis in de tuin, een aantal planten zitten nogal onder. Dat betekent dus dat je miljoenen luizen in je tuin hebt. Nu heeft moeder natuur overal aan gedacht dus ook aan een luizenplaag. Haar oplossing daarvoor zijn o.a. vogels en lieveheersbeestjes. Maar helaas, de ongeduldige tuinier grijpt naar de gifspuit en inderdaad de meeste luisjes gaan dood. De lieveheersbeestjes ook, en de vogels die vergiftigde insecten eten die krijgen ook te kampen met gezondheidsproblemen.
Biologisch evenwicht in de tuin
 Zoals gezegd zijn de luizen met hun miljoenen, die kleine ettertjes worden zelfs zwanger geboren, en de kans dat je al die miljoenen luizen dood is dus zeer gering! De lieveheersbeestjes zijn slechts met honderden dus als je gif spuit ...... Vandaar dat je even van het luisprobleem af bent, waarna het als een boomerang terugkomt, alleen dan veel erger omdat er nog maar heel weinig lieveheersbeestjes over zijn en de vogels hebben waarschijnlijk buikpijn dus geen trek.

Wilde bloemenwei in april

Hoe dan wel? Gewoon de natuur haar werk laten doen en menselijk ingrijpen tot een absoluut minimum beperken. Om een biologisch evenwicht in je tuin te krijgen kan je heel veel verschillende soorten planten (zoals bijenplanten) in je tuin zetten om zoveel mogelijk verschillende vogels en insecten je tuin in te lokken. Daarnaast is een vijver, ook een kleintje, heel nuttig om allerlei wild in je tuin te krijgen zoals o.a. padden, kikkers, salamanders etc.
Dit vijvertje is gemaakt van een specie kuip
Laat ook een hoekje van je tuin wild, zodat daar allerlei dieren zoals egels, padden en insecten in alle rust kunnen overwinteren (hoe je dat doet, daarover blog ik een andere keer meer). En, ook heel handig, plaats nestkastjes en een insectenhotel.

De wilde bloemenwei in april waar het zoemt en gonst van de insecten


 Kijk, dit is mijn insectenhotel.
Insectenhotel in de moestuin

 Het hangt er nog maar kort maar de eerste gasten zijn reeds gespot
De eerste gasten, links een spin en rechts een torretje

Close up van de spin

 en hopelijk zullen de komende jaren vele vliegende, kruipende, zoemende, wevende, luisknagende gasten in dit riante insectenhotel overnachten en wellicht zelfs overwinteren.

Ja,ja, dat is allemaal leuk Yolanda, maar hoe win je nu dat gratis insectenhotel? 

Wel, dat is heel simpel, je laat een reactie achter op dit blog door op opmerkingen te klikken onderaan dit verhaal. Je schrijft je reactie en als je geen Google/Blogger of andere ID hebt, vink je  anoniem aan, maar zet dan wel onderaan je reactie je naam. Kijk daarna regelmatig even op dit blog want ik zal in een komende blogpost de winnaar (door loting) van het insectenhotel bekend maken en haar/hem vragen om contact met mij op te nemen zodat het insectenhotel naar je toe gestuurd kan worden. 

Siermoestuin in april vol bloemen, groenten, kruiden en bloeiend fruit


Zowel mijn insectenhotel als het gratis exemplaar voor de gelukkige winnaar zijn gratis beschikbaar gesteld door  SfeertjeMaken een leuke webwinkel voor allerlei tuinspulletjes zoals riante insectenhotelletjes,

 Insectenhotel bigboyInsectenhotel bijen laagInsectenhotel Vlinderhuis witInsectenhotel zeshoek
 vogelartikelen, maar ook zaken zoals vuurschalen zodat de hardwerkende tuinier even lekker kan chillen bij een knappend vuurtje.
Vuurschaal 60cmVuurschaal staand 80cmVuurschaal hoog zwartVuurschaal vierkant

Deze vuurschaal van SfeertjeMaken is van een prima formaat waarmee het goed fikkie stoken is.
Vuurschaal

Heel sfeer verhogend zo'n vuurtje in de tuin, vooral met een glaasje wijn erbij. De vuurschaal roest wel enigszins maar dat versterkt voor mij de warme uitstraling ervan als er geen vuur in brandt.

SfeertjeMaken is een webshop die wordt gerund door Rick van der Linden, een 21 jarige student, die met de hulp van zijn vader deze webshop heeft opgezet. Er is veel werkeloosheid onder jonge mensen zoals de oplettende TuinTirades lezer ongetwijfeld weet, dus dit is een prima initiatief van Rick en zijn vader!

copyright 2014 Y.E.W. Heuzen

22 opmerkingen:

Anoniem zei

En als je nou bang bent van spinnen Yolanda? hahahaha Hanny

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Dan zou ik zeker zo'n hotelletje plaatsen want dan zitten de spinnen daar ipv in je nek. haha

natuurlijk-rijk zei

Zoals je weet tuinier ik voor de natuur ;-) er hangen hier al een paar insectenhotels maar die zijn altijd snel bezet dus er mag er gerust nog eentje deze richting uitkomen ;-) groetjes en wat een mooie bloemrijke foto's allemaal, ze hebben het bij jou in ieder geval erg naar hun zin!

Margo Kleinjan zei

Wat leuk dat je je Blog weer wat nieuw leven ingeblazen hebt. Hopelijk krijg je weer een hoop meelezers, ik ga je in elk geval weer een beetje in de gaten houden ;-)

Groetjes, Margo

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Natuurlijk-rijk: natuurlijk weet ik dat, haha. Inderdaad, alle beestjes hebben het erg naar hun zin in mijn tuin, ook de menselijke beestjes.

Margo: ben begin dit jaar weer begonnen. Leuk dat je weer meeleest.

Woelmuizenier zei

Willen die luisjes er toch gewoonweg op wijzen dat er iets niet klopt. Don't shoot the messenger.

@nnemiek zei

Hee Yolanda, heb je gemist, leuk dat je weer gaat bloggen! En een mooie verandering op je site ook.
Ik ga je weer volgen hoor! En wat een leuk insectenhotel...daar willen mijn beestjes vast wel in huizen...dus bij deze doe ik ook lekker mee:)
groetjes Annemiek
(was benieuwd welke meloenen je in het verleden had geprobeerd)

Patricia Alver zei

Ik ben bezig mijn tuin te veranderen. Ik had een mooie vijver maar helaas kon ik het onderhoud er niet meer bijhebben.
Nu spit ik de hele tuin om en heb uiteraard het gat van de toch wel flinke vijver opgevuld door de aarde weer te verplaatsen van de waterloop naar het ontstane gat.
Het schiet niet op want elke keer als ik een wormpje, hagedis of slak tegenkom dan pak ik die voorzichtig op en zet ze op een plek in de tuin waar ik niet mee hoef te spitten. Misschien een beetje tuttig maar dat is dan maar zo. Ik breek tenslotte wel in in hun leefgebied.

Kees de Boon zei

Uiteraard wil ik hem ook wel winnen ;-) Mijn zelfgemaakte insectenhotel staat nog steeds leeg. Niemand die erin wil en ik hoop het met jouw insectenhotel wel storm loopt!

Groetjes,
kees

Sofie en Koen zei

Oh leuk, in mijn tuin die binnenkort aangelegd wordt, zou deze niet mis staan!

Anoniem zei

Leuk hoor zo'n blog! Dit is een testreactie...................................test......test.......test

Annet Huistuinentollerblog zei

Leuk dat je er weer bent. Tot een paar posten geleden had ik je een tijdje gemist. Mooie vlinderfoto's. Ben ik gek op. Ik houd erg van beestjes in de tuin, dus zo'n insectenhotel lijkt me wel wat. Groetjes, Annet

Marian zei

Kijk nou toch, je blogt weer, toevallig keek ik bij mijn tuinfavorieten en dacht even naar Bliss, nee die staat nog steeds stil, Tuin Tirades dan en verhip, je bent er weer, straks maar eens kijken hoe lang alweer.
Leuk Yolanda!
Ik ga even verder genieten, groeten, Marian

Anoniem zei

dag Yolanda,
zag aan de roos, dat deze
omgekrulde blaadjes had,
maar uitervaring heeft de roos er zelf geen last van. dus geen gifspuit. Maar toch dat insectenhotel is natuurlijk heel handig Loes

gwen zei

Ik lees sinds kort en met erg veel plezier je blog (want tuinierder in spé).

Harald zei

Als eerstejaars tuinierder in een stadstuin erg benieuwd naar je tips. Veel gaat al goed in de stadstuin, maar met deze tip zet me aan het denken: 'Laat ook een hoekje van je tuin wild, zodat daar allerlei dieren zoals egels, padden en insecten in alle rust kunnen overwinteren (hoe je dat doet, daarover blog ik een andere keer meer).'
Succes met bloggen!

berta ... zei

Afgelopen week heel veel bloemen gezaaid !!!

Anoniem zei

Jaaa,ik wil dat insectenhotel graag winnen! Ben nl erg geschrokken van een uitzending van Radar (oa gebruik pesticide in kweek/teelt en bv mierenpoeder en luizenspray). Ik schaam me dus kapot dat ik dit niet wist en er rustig op los spoot in de tuin, Dit ten koste van de bijtjes die we zo hard nodig hebben! Mvg Milou

Mayra's wereld zei

Ik heb je blog net ontdekt en ik ben sinds dit jaar begonnen met tuinieren omdat ik nu eindelijk een tuin heb!

Groetjes

Mayra

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Gwen, Harald en Mayra: wat heerlijk dat jullie nu ook aan het tuinieren zijn geslagen. Ik wens jullie allen veel succes en vooral veel tuinplezier. Het fijne van tuinieren is dat mocht er iets mislukken, dan is daar altijd nog volgend jaar met een nieuwe ronde en nieuwe kansen.

Milou: fijn dat je nu de gifspuit laat staan. Ik probeer via mijn blog mensen ervan bewust te maken dat tuinieren ZONDER gif heel goed mogelijk is. Natuurlijk heb ik niet het bereik van Radar dus fijn dat zij daar ook aandacht aan besteden. En schamen hoeft niet, we maken allemaal wel eens een foutje.

hartelijke tuingroeten,

Yolanda

Anoniem zei

Dag, ik tuinier graag en een insectenhotel ontbreekt nog in mijn kleine paradijsje, us ik doe heel graag mee.
Ik tuinier ook vriendelijk en heb heel wat insecten lopen en vliegen. Heel gezellig al dat gezoem in de tuin.
Je blog is leuk ik kom zeker vaker kijken.
Groet Diana Luca

Gijs zei

Helemaal mee eens weg met die kattenbak tuinen.
Zelf vindt ik het ook heerlijk om een mooie gekleurde tuin te hebben.
Bij mij loopt er een pad door mijn tuin, heerlijk om overheen te lopen langs de bloemen en mijn vijver.
Wel last gehad van gladheid door de planten en regen maar dit heb ik opgelost door antislip tegels te laten plaatsen in de tuin werkt echt goed.