donderdag 27 maart 2014

Permacultuur Het was even rustig op dit gewoonlijk zo tierige tuinblog omdat ik heftig aan het studeren was. Wat ik dan studeerde? Permacultuur en wel in North Carolina bij prof Will Hooker. Jawel een echte prof, ik doe niet minder. Voordat je echt helemaal zwaar onder de indruk raakt, ik volgde prof Will via het internet en helaas niet in North Carolina zelf maar gewoon thuis. Bummer!

En, ook niet onbelangrijk, de cursus was helemaal gratis. Voorwaarde is wel dat je kennis van het Engels up to scratch is, anders heeft het geen zin. Of ik je deze cursus kan aanbevelen? Zeker wel, als je van biologisch (moes)tuinieren houdt en graag, tussen het wieden door, ook nog even onze mooie planeet en jezelf wilt redden dan zou je die cursus zeker moeten doen. Hier is de link naar professor Will en zijn Permaculture course  Aardige man ook, die prof Will.

Zijn er in Nederland ook permacultuur cursussen te volgen, hoor ik je mompelen. Zeker wel, Google is your friend.

Er zijn vele definities van wat permacultuur nu eigenlijk is, de mijne is deze: permacultuur leert je om in harmonie met de natuur te leven tot wederzijds voordeel. Jij een kalm, harmonieus leven in een mooie schone omgeving met al het goede dat de aarde te bieden heeft in overvloed, moeder aarde en al haar opvarenden een schone, mooie leefomgeving waar alles in biologisch evenwicht is. En wie wil dat nu niet?

Een heel goed voorbeeld van wat je met permacultuur kunt doen, zie je hier Deze docu heet Groen Goud en is al eens door de VPRO (Tegenlicht) uitgezonden (30 april 2012). Het is mijn favoriete docu ever! Als je eens een programma wilt zien dat tjokvol goed nieuws zit, dit in tegenstelling tot het dagelijkse nieuws dat waar ook ter wereld nagenoeg uitsluitend en alleen slecht en uitermate deprimerend nieuws toont, moet je echt eens even kijken, je wordt er gewoon blij van.

Waarom na die uitzending niet heel Nederland spontaan in gejubel en gedans uitbarstte, zal ik wel nooit begrijpen. Je ziet namelijk o.a. hoe een gebied in China, zo groot als Nederland, van een dorre dode woestijn in een prachtige groene oase verandert. Dat noem ik nog eens toveren, je gelooft je eigen ogen niet maar het is wel echt waar. *Excuseer mij, ik moet even een luchtsprong maken. JOEPIIIIIE!!!!!!!*
Loss plateau China BEFORE

Loss Plateau China AFTER
Bovenstaande foto's heb ik gejat geleend van het Permaculture Research Institute

Ik ben dol op BEFORE en AFTER foto's, jij ook?


En verder krijg je ook nog te zien hoe ze in 3 jaar tijd een woestijn in Jordanië omtoveren in een vruchtbaar stuk land met volop fruit en groenten. *Excuseer me even terwijl ik geheel paf ga staan* En je krijgt nog meer supergoed nieuws te zien, maar dat ga ik hier niet verklappen. Doe jezelf een groot plezier, ga kijken en doe daarna de Snoopy Dance of Joy. Mocht je niet weten hoe die gaat, zie de instructies hieronder.


copyright 2014 Y.E.W. Heuzen

2 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Woooow indrukwekkend!

@nnemiek zei

zo joh wat een ervaring! leuk