zondag 5 januari 2014

Vijveronderhoud is een eitje

Mensen denken vaak dat een vijver veel werk is, maar dat is onjuist. Ik schat dat ik op jaarbasis minder dan 8 uur werk aan mijn vijver heb qua onderhoud.

 De meeste tijd spendeer je aan het genieten van je vijver, van ff lekker chillen. Zoals je ziet zijn wij van TuinTirades errug van chillen en niet alleen bij de vijver.
Surprise  hangt graag in de tuin rond, vooral hangbakken zijn top!
Maar goed, die vijver dus, hier istie.
de vijver in september

Zoals je ziet tiert alles welig en niet alleen in de vijver. Mijn geheim?
Moeder natuur zoveel mogelijk het werk laten doen en niet om de klipklap in je vijver gaan zitten rommelen en figuurzagen met poedertjes om je vijverwater helder te krijgen, extra dure pompen met superbiofilters erin zetten, om de 5 minuten de hardheid van het water meten en meer van dat soort onzin.

En heb geduld. Als je net een vijver hebt aangelegd, kan het water wat troebel worden, dat hoort erbij. Na enige tijd wordt het ook weer vanzelf helder. Voor meer info zie ook http://tuintirades.blogspot.nl/2012/06/heerlijk-helder-hei-eh-vijverwater.html

Gewoon veel zuurstofplanten erin, eventueel 1 keer per jaar een zak vijversubstraat erbij en dat is het dan wel.
waterlelies in juni

In het voorjaar wied ik mijn vijver door ongeveer de helft van de zuurstofplanten eruit te trekken wanneer zij dreigen de vijver compleet over te nemen. Verder wied ik wat moeras vergeetmeniet, watermunt en andere waterplantjes die zich iets te enthousiast uitzaaien. De verwijderde planten laat ik nog een paar uur op de kant liggen zodat de beestjes die zich erin bevinden hun weg kunnen terugvinden naar de vijver. Daarna gaan de waterplanten op de composthoop.

Soms, vooral als het erg warm is, vind ik wat alg in de vijver, dat schep ik er met mijn schepnetje uit. Ook dat laat ik een paar uurtjes op de vijverrand liggen zodat de eventuele beestjes in de alg terug  de  vijver in kunnen.
Een goede tip :voordat je je vijver aanlegt: zorg ervoor dat je vijver niet de hele dag in de zon ligt. Mijn vijver krijgt rond 1 uur 's middags de zon tot ongeveer 8 uur 's avonds en zoals je ziet doet alles het als een tierelier.
 Verder heb ik meerdere waterlelies en water gentiaan geplant, zodat zij met hun drijvend blad voor verkoeling in de vijver zorgen. Zeker op snikhete dagen is dat geen overbodige luxe, vooral als je een kleine vijver hebt.

Wanneer het heel lang warm en droog is, vul ik de vijver bij met kraanwater om het verdampte water weer aan te vullen. Nee, dat levert geen problemen op, want mijn vijver is in evenwicht dus een kleine verandering wordt moeiteloos opgevangen door moeder natuur.
water gentiaan, waterlelieblad en een jungle van zuurstofplanten
Nog een goede tip: koop Het Vijverboek van Ada Hofman. Wat zij niet van vijvers weet, is de moeite van het weten niet waard. In mijn vorige tuin had ik 15 jaar lang een probleemloze vijver dankzij de natuurlijke methode van Ada Hofman. Al die flauwekul die je in het tuincentrum kan kopen om je vijver helder te houden zijn slechts een sneue manier om jou het geld uit je zak te kloppen. Vaak helpen al die middeltjes, gadgets etc je alleen maar nog dieper in de vijverproblemen.
 Ook de vissen zijn dankbaar voor al dat drijvende blad waaronder zij zich kunnen verschuilen voor de zon, reigers en ander gespuis.
 Grapje, mijn Maine Coon Dolly Daisy doet nog geen vlieg kwaad, laat staan een vis. Ze vindt ze wel fascinerend.

In het najaar vis ik zoveel mogelijk afgevallen blad van bomen en struiken uit de vijver. Bij strenge vorst zet ik een of meerdere bossen gemaakt van stengels van vaste planten/struiken (of een bos stro, dat kan ook)  in het water zodat daar een wak blijft waardoor de vissen voldoende zuurstof krijgen  en gassen van verteerde planten uit het water kunnen ontsnappen. En dit is "al" mijn werk aan de vijver per jaar.

Dus mocht je dromen van een vijver, laat dan het waanidee dat zoiets veel werk is je niet tegenhouden. Geloof me, een gazonnetje is vele malen meer werk en lang zo b(l)oeiend niet.

Misschien denk je nu, waarom in januari dit vijververhaal? De wintermaanden zijn echter bij uitstek geschikt om te tuindromen, ook over vijvers. Om dan vervolgens alle relevante info te vergaren zodat je in mei je vijver kan aanleggen op de juiste manier. Suc6!

de vijver in augustus met wilde bloemen border en Jeeves
copyright 2014 Y.E.W. Heuzen5 opmerkingen:

Corina zei

Leuk om te lezen, en je hebt een prachtige vijver!

Marian zei

Kijk, hier kan menig vijverbezitter nog wat van leren, ik niet, niet omdat ik het allemaal al weet, maar omdat ik geen vijver heb ;-)

Margot zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Ben de Jong zei

Wat ligt je vijver er prachtig bij zeg! Mooi die lelies ook, zo lekker kleurrijk. Ik krijg hier zin van in de zomer!

Liesje zei

Leuk geschreven! Was zelf al van plan om een vijvertje in te tuin te leggen. Thanks voor de tips!