dinsdag 18 mei 2010

Malvern - een belevenis!

 Hansel & Gretel Fairy Tale Garden At Malvern 2010

Binnenkort, van 25 t/m 29 mei, is er weer de Chelsea Flower Show in GB. Inmiddels al jaren een begrip, ook hier in Nederland maar, en dat weet niet iedereen, Chelsea is een tikje blah; veel geschreeuw en weinig wol. Het aantal show tuinen dit jaar is minder dan die van de Malvern Flower Show ( 6 t/m 9 mei 2010) waar ik onlangs ben geweest. En als we het over cutting edge garden design hebben, dan is het de Hampton Court Palace Flower Show die van 6 t/m 11 juli gehouden wordt de plek waar je moet zijn. Daarnaast is Chelsea nogal krap bemeten, bekakt en ontzettend druk. Zo druk dat je nauwelijks iets te zien krijgt van de Show en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
 The Resource Garden, Malvern 2010

Op Malvern krijg je alle gelegenheid om de showtuinen te bewonderen en zelfs met de ontwerpers ervan te praten. Dat kan je op Chelsea echt wel vergeten tenzij je de koningin bent.
The Nature of Nurture

Dit is bijvoorbeeld de showtuin van Deb Bird, een kennisje van mij, en Deb stond de hele show lang bij haar tuin om een ieder die dat wilde van tekst en uitleg te voorzien. Deb won met haar tuin een zilveren RHS medaille. Ik zal even het systeem uitleggen, want dat zit toch iets anders inelkaar dan je waarschijnlijk denkt. Als je een showtuin hebt ontworpen kan je een medaille winnen of niets. Als je een medaille wint kan dat een gouden zijn (de hoogste), een verguld zilveren (silver-gilt), een zilveren (3e plaats dus) of een bronzen. Daarnaast kan de showtuin ook nog Best in Show worden.
Deb Bird geeft uitleg over haar showtuin aan een bezoeker
En hier krijgt die arme Deb uitleg over haar tuin van prinses Anne. :-) Ach, wat was ze nerveus. En nu we toch aan het celebrity spotten zijn
hier is Chris Beardshaw die je vast wel kent van Britse tv programma's zoals Gardeners World, Wild About Your Garden en The Flying Gardener waar hij in een helicoptertje over de UK scheurt op zoek naar tuinen in nood. Nou ja, meestal de tuin eigenaar dan die zich geen raad weet met zijn/haar tuin. Chris, onze tuinheld, biedt dan uitkomst.
En deze kalende meneer ken je vast ook wel, tis Swifty, officieel bekent als Joe Swift van Gardeners World. Weet je dat zijn vader Richard Bucket speelt in de welbekende tv serie Keeping Up Appearances (Schone schijn)?

Op Malvern werden die dag enige opnames gemaakt die later werden uitgezonden tijdens  BBC's Gardeners World (GW). Joe Swift was alle dagen op Malvern aanwezig o.a. als tuin deskundige, hij is tenslotte tuinontwerper en vanwege de act 3MenWent2Mow die hij samen opvoert met tuinontwerper en schrijver James Alexander Sinclair (ook bekend van tv programma's zoals GW en Small Town Gardens) en Cleve West, eveneens tuinontwerper en winnaar van vele gouden RHS medailles.
Van links naar rechts Cleve West, James Alexander Sinclair en Joe Swift

Hier zijn de heren dan tijdens een van hun vele 3MenWent2Mow acts in het grote paviljoen. Van harte aan te bevelen, want het is om je te bescheuren. Tuinieren is gewoon ontzettend leuk en zij dragen daar graag hun komische steentjes aan bij. Als je eens wilt zien wat deze heren zoal aan acts opvoeren, kijk dan eens hier.
Enne, nu we toch aan het beroemdheden spotten zijn, hier word ik, TADAAA !, door James omhelst terwijl Joe Swift lachend toekijkt. Ik ken James namelijk al een tijdje, zij het alleen via het Internet, dus het was leuk om hem nu ook eens in het echt te ontmoeten. Tis een malle man, maar heel erg aardig.
Hier een foto van een aantal andere van mijn blogvrienden; van links naar rechts Gail uit Tennessee (Clay and Limestone), Michelle (Veg Plotting) een van de organisators, links van mij Victoria Summerley, executive editor van de Britse krant The Independent ( Victoria's Backyard), rechts Cleve West en op de voorgrond Frances uit Tennessee (Faire Garden). Deze foto werd gemaakt door deze lieve dame hier
Ewa uit Polen (Ewa in the Garden). Ja, het was nogal een internationaal tuin gezelschap en als je goed kijkt, zie je dat op de vlag Bloggers Meeting Point staat. Speciaal voor alle tuinbloggers die elkaar op Malvern zouden ontmoeten, had de showorganisatie een plek ingericht waar wij in alle rust konden zitten en met elkaar kon kletsen. En dat deden we naar hartelust, net zoals we ook vele kopjes thee met biscuits hebben verorberd, maar daarover een andere keer meer.
 Om het af te leren nog een fotootje van James en mij, zoals je ziet viel er heel wat te lachen.

Heb je trouwens gezien dat op de eerste foto (Hans en Grietje huisje) het dak van geroosterd brood (toast) is gemaakt. Dat viel nog niet mee voor die arme tuinontwerper, Jonathan Bishop, want nadat hij met veel moeite een hele boel sneetjes brood had geroosterd, kwam er een kudde kraaien aan en hup, weg toast. Kon hij opnieuw aan de slag. Het leven van een tuinontwerper valt niet mee. ;-)

Kort voor mijn vertrek naar Malvern heb ik het nogal druk gehad met het schrijven van tuinartikelen o.a. voor het prestigieuze ThinkinGardens The Gardening Animal, the Biology of Its behaviour en voor de website van de Britse kwaliteitskrant The Guardian Are Tulips Really That Difficult to Grow?

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

8 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Wat een leuke en interessante post...ik leer er van! Ik hou van tuinieren, maar kijk eigenlijk nooit naar Engelse tuinprogramma's...maar naar Schone Schijn wel, daar kan ik helemaal dubbel om liggen hi hi!

Lieve groet, Ingrid

patientgardener zei

Fantastic last picture, the photographer is excellent. Is that a pipe JAS is holding? Looks like Sherlock Holmes

fleur zei

Hoi!
WAT leuk zeg!....
Ik smulde van al die tuinprogrammas.
Die mis je hier in NL, he.
Helaas kunnen we hier in de polder niet de bbc ontvangen en dat vind ik HEEL jammer...Ook Springwatch met Bill Oddie vond ik erg LEUK.
Gelukkig heb ik nog veel oude afleveringen op video, maar die zijn niet meer up to date.
Nu je het zegt; die swift is sprekend zijn vader!

Overigens ga ik volgende week voor het eerst op TUINENREIS naar Shropshire...Kijk er heel erg naar uit;
David austin, Dower house,Wolerton old hall,Coughton court...zegt het je iets? Vast wel.
groetjes van Fleur uit de polder

Mama Muis zei

Mooie post! En die linkjes naar je tuinvrienden ga ik later zeker nog even bekijken.

Anoniem zei

Zoo wat geweldig dit zeg en wat ken je veel tuin mensjes,helemaal super,wat een belevenis heb je achter de rug en veel prachtige spullen en tuinen gezien,ik misschien nu een klein beetje jaloers op je ;-) fijne dag nog,lieve groet Joke.

the666bbq zei

zelf net terug van Chaumont sur Loire tuinfestival, loopt nog wel een tijdje door maar is ook de moeite en iets rustiger waarschijnlijk - Malvern staat nu ook wel op het lijstje hier ;-)

Marian zei

Oooh, wat leuk, die knuffel van James, dat worden er de volgende keer nog veel meer,
van Joe enzo. . . . .;-)

Dat Joe een zoon is van Clive,wist ik niet, maar hij lijkt wel op pa eigenlijk!

Je hebt je prima vermaakt daar in Malvern, nèt als mijn eega vorig jaar, maar toen stonden er allemaal klassiekers op de showground!

Eerdaags maar eens even voor al je linkjes "gaan zitten"! Héérlijk!!

Richtsje zei

Joh, wat leuk dat je daar zoveel bekenden trof! Alles met dezelfde reden daarheen, geweldig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik alleen Chelsea van naam ken. Maar zie idd wel Joe Swift en die andere van de BBC, dat zijn bekende koppies :-)
Mooie bloemen, heerlijk!

In de meivakantie heb ik mijn 'moederdagkadootje' gehad van de boys; we gingen met z'n allen naar Giverny. Foto's daarvan op mijn hyves!