woensdag 10 maart 2010

Werk in de potager

Ik ben druk aan de zaai, jij ook? Zoals gewoonlijk natuurlijk weer veel teveel zaden gekocht en ik had al zo'n giga collectie maar ja, ze zijn onweerstaanbaar, al die beloftes van fruitig fruit, kittige kruiden en glorieuze groenten. En dan die beloftes van oceanen van bloemen, zeg daar maar eens nee tegen. Dat gaat niet lukken.

Zie je al die zakjes voor mijn magische zadendoos liggen? Die moet ik deze maand allemaal gaan zaaien. Het schiet gelukkig al aardig op, want ik heb inmiddels 68 potjes gezaaid. Tis trouwens errug handig zo'n zaden doos, zo weet ik altijd waar ik mijn zakjes zaad heb gelaten en ik kan ze ook nog eens opbergen op de maand waarop ze gezaaid moeten worden. Dat scheelt echt een heleboel zoek- en puzzelwerk.

Maar goed, die potager (da's Frans voor siermoestuin) daar heb ik van het weekend ook het een en ander gezaaid. De grond is nog steeds erg koud, we hebben zelfs elke nacht nachtvorst dus heb ik 2 weken geleden een tunneltje opgezet zodat daar de grond wat kon opwarmen. Dat is gelukt en ik heb dan ook allerlei dingen kunnen zaaien en poten. Zaaien vooral sla, ruccola, radijsjes en wilde bloemen. En verder heb ik rode uitjes en nog meer knoflook gepoot.
Het is nu nog een beetje een kale boel in de potager, maar dat zal nu snel gaan veranderen. Ik kom er nu dagelijks om te wieden, te zaaien en te snoeien. Ook wordt er nu het e.e.a. opgeruimd en schoongemaakt zodat straks de lente van start kan gaan. Hopelijk is het een vliegende start, want als ik naar de foto's van voorgaande jaren in maart kijk, dan lopen we nu toch echt een tikje achter. En ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik heb zin in de lente!

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

21 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Ik ben erg benieuwd naar je bloemen- en kruidenzee...je laat daar toch wel foto's van zien hoop ik? Ik werk zelf wel graag in de tuin, maar ben niet van het zaden! Daarvoor kom ik bij jou genieten hi hi!

Nog een fijne dag! Lieve groet, Ingrid

tijdtussendoor zei

En of dat ik zin heb ;)

Anoniem zei

Ow wat heerlijk als je zoveel kunt zaaien en er plek voor hebt,ik had eerst ook veel zaadjes,ook van planten uit mijn eigen tuin en het is zo genieten als je het ziet opgroeien,ik zag in een folder een muurkasje,een metalen frame met plastic,die ga ik denk ik wel kopen,zodat ik zelf Lathyrus voor kan zaaien en wat andere bloemetjes,ben benieuwd hoor,hoe het erbij jou uit gaat zien,fijne dag nog,lieve groet Joke.

Madelief zei

Hoi Jolanda,

Je lijkt mij wel. Ik heb ook al druk bezig met mijn zaden, maar nog niet zo ver als jou. Wat een prachtige doos heb jij om alle zakjes in te bewaren. Mag ik vragen waar je die hebt gevonden? Veel succes verder in de potager!

Lieve groet, Madelief

Fluitenkruid zei

Hoi Yolanda, ik voel me een beetje een mietje als ik dit lees. Het is hier zo verschrikkelijk koud dat ik me elke keer rot schrik en me warm moet wapperen als ik even buiten kom. Mijn tuin moet nog even wachten, het is geen doen zo.
Maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in. Jouw tuin ziet er ook in de winter geweldig uit.
groetjes jannet

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Ingrid,

Ik zal tzt veel foto's plaatsen op Tuin Tirades van al mijn zaaigoed in volle glorie. Ik kijk er zelf ook erg naar uit,maar nu kijk ik ze vooral de grond uit. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Tijdtussendoor: dacht ik al. ;-)

Musje: leuk Joke dat je ook gaat zaaien, dat kasje lijkt me een heel goed idee. Lathyrus zaai ik ook elk jaar want ik kan niet zonder die prachtige en heerlijk geurende bloemen. Veel succes!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Madelief: die doos heb ik een paar jaar geleden op de jaarmarkt in Steenbergen gekocht. Daar was een mevrouw die ze verkocht, haar man had de dozen gemaakt. Ben er nog steeds erg blij mee.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Fluitenkruid: Jannet jij een mietje? Dat valt volgens mij errug mee hoor. Ik heb het geluk dat mijn achtertuin erg beschut ligt achter dikke coniferenhagen en als er dan een zonnetje schijnt, dan is het goed toeven in de tuin, ook in Maart.

annemiek zei

Ow wat heb je een fijne tuin he, helaas heb ik daar de plaats niet voor, maar geniet erg van je foto's:) Welke tomaten ga jij zetten dan, naast die tiny tim?

groetjes

Mama Muis zei

Dat wordt straks weer schitterend daar in jouw potager (moet steeds aan soep denken). Ik denk dat we wel even een inhaalslag moeten maken, want achter lopen we zeker!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Annemiek,

Behalve Tiny Tim heb ik dit jaar ook Marmande (Franse vleestomaat), Chocolate Cherokee (Heirloom), Moneymaker, Oranje van Goeijenbier(cherry tomaat) en Pomodore (Italiaans) gezaaid.

Chocolate Cherokee en Oranje van Goeijenbier zijn nieuw voor mij. Ik had al een aantal jaren Purple Cherokee gezaaid, een heerlijke tomaat en met een goede weerstand tegen ziektes, en Chocolate is daar een mutatie van en moet net zo lekker smaken. Vind het erg leuk om naast de tomaten die mij goed bevallen qua smaak, opbrengst en weerstand, ook weer elk jaar wat nieuws te proberen.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Mama Muis,

Binnenkort als er wat meer groen is en meer bloemetjes worden buitengezet dan is mijn moestuin inderdaad een plaatje.

Ik vermoed dat binnenkort, als het weer echt omslaat, alles min of meer de grond zal uitknallen. Dan is er instant lente. ;-)

marjolein zei

Ik heb dus 1 zakje zaaigoed liggen...geniet steeds bij jou :))

Weerspiegeling zei

Hoi, via Musje jouw blog gevonden en ik heb heel wat in te halen. Heerlijk zo'n tuinblog!
Ik ga je volgen hoor.
Groetjes, Anita

Richtsje zei

Top-idee, zo'n doosje vol zaad!
Hier ligt van alles, nog klaar om uit te zaaien. 't Enige dat ik heb gedaan is het zaaien van cosmea.
Er ligt nog van alles klaar om de grond in te gaan maar die is nog keihard hier en daar...
Voorzaaiplekjes heb ik amper, verder, dus vooral veel vaste planten of kant&klaar spul!

Anoniem zei

Ha, wat heb jij een enorme berg zaaigoed zeg! Daar ben ik niks bij. Zoals je hebt kunnen lezen ga ik dit jaar aan de spruitjes, bosuitjes en de Parijse Markt worteltjes. Vooral de spruitjes groeien als kool, veel te hard volgens mij. De overige twee zijn ook al opgekomen, maar nemen hun tijd. Verder ga ik goudsbloemen zaaien in mijn apothekerstuin. Ik wil dit jaar gaan experimenteren met het zelf maken van zalf. De citroen in de kas heeft al zijn blaadjes laten vallen deze winter. Ik las in een boekje dat dat nog wel goed kan komen, dus ik hoop het maar... Wat dat betreft ben ik enorm jaloers op je serre hoor..!
Hier in de Randstad is het twee dagen lente geweest met sluierbewolking, maar nu komt het weer met bakken uit de hemel en dat blijft voorlopig zo. Ik kan beter een ontwerp maken voor een moerastuin, want het is momenteel zeer zompig...
Veel plezier met de jonge aanwas en groetjes!

LEKE zei

Heerlijk he, alleen al dat gesnuffel tussen de zakjes zaad!
Ik kan ook nooit wachten. En dan als het eerst blaadje boven de grond komt, dat vind ik echt een magisch moment! Zo mooi !

Je zadendoos lijkt veel op een thee(zakjes-)doos. Een idee mischien?!

Ik heb mijn zaden allemaal per groep verdeeld ivm de wisselteelt. Is ook een aanrader. Daarbij gebruik ik dus een zaaikalender.
Ach iedereen heeft zo zijn manieren. Leuk toch?

Veel succes en hopelijk veel mooie foto's!

Mijn moestuin is er klaar voor, laat de lente maar goed komen!

Anoniem zei

Hallo Yolanda

Wat een leuke foto,s op je blog,ik heb nog een website www.tuin-inrichting.com ,daar zoek ik nog leuke foto,s voor. Wellicht dat ik enkele foto,s van jou mag gebruiken. Ikzelf hou van een landelijke tuin,met grassen,wit en blauw paarse bloemen en houten meubels zoals steigerhout of oud teakhout,als ik leuke foto,s heb,mag je er naar vragen.

gr conny

Richtsje zei

Heb jij dat nu ook, de extra kriebels? Dat je alles wel de grond uit kunt ZIEN? Elke dag is waarachtig weer een verrassing, zálig! Oké, je ziet ook onkruid groeien maar dat is nu nog vrij makkelijk uit te trekken of steken, scheelt alweer =)
Geniet van het weekend, Yolande!

Opnieuw Beginnen zei

Wat handig, die gaatjes in het plastic, Blijft het daardoor ook beter op zijn plek dat plastic?
Gisteren bogen bijWelkoop gekocht met plastic, maar het bleef niet zitten. Wat zijn juw tips en trucs?