woensdag 21 april 2010

In een groen, groen, groen, groen bollen, bollenland

daar bloeien de bolletjes heel parmant.

Het is niet te missen, na een lange en koude winter is de lente in volle hevigheid losgebarsten en hoe. Ik zit hier midden in het tulp-gedruis en narcis-geschetter en ik hoop jij ook.
Maar, en dit is even een gewetens vraagje, je bent toch nu wel druk bezig met het planten van bollen en knollen, he? Nee, geen voorjaarsbloeiers, daar is het nu te laat voor, maar voor zomer- en herfst bloeiende bollen is het de hoogste tijd om die rakkers in de grond te stoppen.
Tuinieren is vooruit zien, dus als je straks ook weer flink in je bollen en knollenland wilt zitten, dan zal je nu fiks aan het bol moeten gaan. Ik ben in ieder geval druk bezig met gulle gladiolen, fruitige fresia's, aanbiddelijke anemonen en niet te vergeten dekselse Dahlia's te planten.
Dat wordt de komende maanden weer volop genieten van allerlei bollige en knollige zaken en niet alleen in de tuin maar ook zeker in de vaas. Kan erg genieten van zo'n geurig bosje elegante fresia's of van een royale vaas vol met fier gebloemde zwaarden, ook wel gladiolen genaamd.
Maar voorlopig moet ik het nog even met deze zwaarden doen, niet voor in de vaas maar in de pan. Verse rabarber uit je eigenste tuin, kan het lekkerderder? Dacht het niet.

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen
----------------------------------------------------------------------------

De trouwe bezoekers van Tuin Tirades hebben ongetwijfeld gemerkt dat ik enige tijd door afwezigheid heb geschitterd op het blog front. Dat was geen vrijwillige keuze. Soms zit het mee in het leven en soms wat tegen. Dat laatste was hier aan de hand; ik moest vrij onverwachts onder het mes voor, zoals dat heet een kleine operatieve ingreep. Klein? Kan zijn, maar pijnlijk was het wel. Terwijl ik nog aan het herstellen was, werd plots mijn kater Merlijntje heel erg ziek, doodziek zelfs. Dacht even dat ik hem zou gaan verliezen. Gelukkig gaat het nu beter met Merlijn en mij en heb ik nu weer tijd om te bloggen.

hartelijke tuingroetjes,

Yolanda

PS Ik heb onlangs een artikel geschreven over waarom wij mensen zo graag tuinieren en het staat hier  op de Britse website ThinkinGardens. Mocht je het Engels een beetje machtig zijn, dan is het de moeite waard om eens te lezen.

14 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Fijn dat je er weer bent en dat het met jou en de kater weer een stuk beter gaat! Vervelend wat er is gebeurd, maar de tuin fleurt je vast weer op!

Ik heb met de give away van Madelief zaadjes voor in de tuin gewonnen, dus daar ga ik mee aan de slag!

Nog een fijne dag en sterkte met het verdere herstel!

Lieve groet, Ingrid

Anoniem zei

Gelukkig gaat alles weer goed,met jou en met Merlijn,dan schrik je toch wel als het om je beestje gaat.

Prachtig je bollen feest,ik wil dit jaar ook veel bollen kopen om alles op te vullen,zomerbollen zal ik niet echt kopen,daar zijn mijn tuintjes gewoon te klein voor,anders had ik wel een bollen pluk hoekje gemaakt en jammie rabarber is lekker,mijn tante maakte altijd een saus en dan deed ze aardbeien door de rabarber mixen,in de JDL stonden ook lekkere recepten met rabarber,nou ik hoop weer een hoop mooie foto`s van je te zien van de tuin met je gezellige verhalen erbij,fijne avond,lieve groet Joke.

Madelief zei

Hoi Yolande,

Gezellig dat je er weer bent, en fijn dat het goed met zowel jou als Merlijn gaat. Wat staat je tuin er prachtig bij! Heerlijk al die kleuren. Ik heb zelf net de Dahliabollen in de tuin gezet. Van die grote bordeaux rode met stekels (ben de naam kwijt) en bolletjes in allerlei kleuren. Nu maar hopen dat alles omhoog komt! Wat goed dat jij al rabarber hebt uit eigen tuin. Bij mij is de rabarber helaas nog niet groot genoeg. Het staat bij mij ook in een pot. Kan zijn dat het daar aan ligt.

Een fijne avond!

Lieve groet, Madelief

marjolein zei

Goh....fijn dat je er weer bij bent.
Dan heb je heel wat meegemaakt de laatste tijd !!
Maar je rabarber zier er idd erg aanlokkelijk uit
En op je vraag over bollen/knollen, net de dahlia`s onder de kranten vandaan gehaald !!

natuurlijk-rijk zei

Wat een vrolijke kleurtjes, om helemaal vrolijk van te worden.

THEA zei

Fijn dat je er weer bent. Door al die kleurige blollen in je tuin, fleur je vast weer verder op!
En natuurlijk ook je kater Merlijn!

Dat is niet zo leuk allemaal!

Enne....niet mopperen, maar ik plant geen zomerbollen. De tuin staat vol, en ik ben blij als ik zo hier en daar nog wat klaprozen kwijt kan. Die wil ik echt niet missen!!

Veel tuinplezier!!

Fluitenkruid zei

Hoi lieve Yolanda, natuurlijk had ik je gemist en ben blij dat inmiddels alles goed met jou en Merlijn gaat.
Je tuin ziet er prachtig uit, ik ben ook aan het genieten van bolletjes op de tuin. Maar is het niet te vroeg voor dahlia's? Die kunnen toch niet goed tegen vorst? Ik heb er eind mei vorig jaar een boel geplant en geen eentje is er opgekomen.. Opgegeten, weggerot? Het is een raadsel.
Ik wil ze dit jaar in potten voortrekken. En er staat al wat in een minikasje in de vensterbank.
groetjes Jannet

LEKE zei

Oei,ik ben duidelijk niet zo'n trouwe gast op je prachtige blog...maar desalniettemin:WELKOM TERUG! En hopelijk gaat alles weer goed met jouw en je kat?!

Prachtig die tulpen. Ik heb dit jaar bewust gekozen voor alleen maar wit met roze. Is ook erg mooi nu. Zal eens een foto plaatsen.
Je rabarber is al wel veeeel verder dan de mijne, die is wel boven de grond maar nog geen stengels hoor, slechts 5 cm ofzo.

Smul ze!

anneke zei

Dag Yolanda, via dit blog vraag ik je of je mij terug kunt mailen.
Anneke Carlie
amcarlie@gmail.com

annemiek zei

Hoihoi, Fijn dat je weer opgeknapt bent.Ik zit ook met een zieke kat, hij is met zn buik/achterpoot ergens aan blijven haken en heeft 8 hechtingen en een lampekappie om, maar het wil niet dichtgaan.Morgen weer terug naar de dierenarts en als ie niet tevreden is, moet ie geopereerd worden volgende week....pffff, zielig allemaal met de beesten he...

fleur zei

Fijn dat je er weer bent;;het was me inderdaad opgevallen dat er weinig tuinnieuws was, terwijl het nu het drukste seizoen is!
Beterschap!
Heerlijk he; we kunnen weer frutsen in de tuin en woelen in de grond!
groetjes Fleur

Marian zei

Die lange reaktie was ik dus. . . .

Marianne zei

Ik dacht al aan een beetje minder "blogzin" want je blééf maar aan het werk in de potager ;-)
Maar nee, je zat in de lappenmand, vervelend joh, hopelijk ben je er weer helemaal bovenop!
Merlijn ook nog eens, daar zat je natuurlijk helemaal niet op te wachten! Gelukkig kunnen katten aardig wat hebben en krabbelen ze er uiteindelijk weer bovenop, maar dat neemt niet weg dat wij mensen het daar dan behoorlijk moeilijk mee hebben, vertel mij wat!
Nu voorlopig maar weer even rust in de tent en genieten van alles wat buiten gebeurd.
Voor zo'n maaltje rabarber zou ik graag even langs komen fietsen, mmmmmm! Ooit kreeg ik van mijn Apeldoornse tuinvriendin een enorme bos van dat heerlijks,niet uit haar eigen tuin, maar teveel krijgertjes.Ik heb het klaargemaakt en in porties ingevroren, we hebben er nog lang van genoten!
Het hele buitengebeuren heeft inmiddels weer lekker van dat kostelijke regennat gekregen, de temperaturen zijn wat gezakt, alles blijft weer langer in bloei, wat willen we nog meer?
Genietze, ik ga even je Britse artikel lezen.
groeten maar weer,
Marian

Richtsje zei

Hè, dat er een nare reden voor je afwezigheid was wist ik niet. Niks gedaan... Goed te lezen dat je 'er weer bent' en Merlijn, tja, fabelachtig, uiteraard!

Ziet dat jij al fiks wat rabarber hebt geoogst, njammie :-)
En ik, ik was wederom te laat met dahlia's vinden. Domdomdom. Moet ik nu toch inroosteren voor volgend voorjaar!