donderdag 21 januari 2010

Teken van leven

Na wekenlang niet in de tuin te hebben kunnen werken vanwege een dikke laag sneeuw, was het heerlijk om deze week eindelijk weer eens iets in de tuin te kunnen doen want dat verplichte binnen zitten is niets voor mij. Je zou er van aan de drank gaan.
Door de zware sneeuw waren vele hoge/lange afgestorven takken van allerlei planten en grassen omgeknakt of evenvoudig weg platgewalst. Die takken heb ik weg geknipt en alles wat tot een vieze dikke pap was gevroren heb ik ook verwijderd.
Tijdens dat puin ruimen ontdekte ik allerlei tekenen van nieuw leven in de tuin. Tja, mijn Hamamelis Jelena staat al wekenlang in bloei, zij was niet te missen.
Maar deze krokusjes kwamen echter onder de takken van een totaal ingestorte plant vandaan en zij waren een aangename verrassing.
Ook onverwacht waren deze dikke bloemknoppen van mijn witte Helleborus x orientalis die ik ontdekte toen ik de zwart geworden bladeren van deze plant verwijderde.
En kijk hier eens, een lieveheersbeestje. Die zal straks het buikje kunnen rondeten zodra de eerste groene luizen verschijnen. Handig zo'n tuinhulp! Daarom laat ik ook lekker altijd de boel de boel in de herfst; de tuin winterklaar maken, daar begin ik niet aan want dan ben ik mijn tuinhulpjes gegarandeerd kwijt.
Het longkruid staat er ook weer fris en fruitig bij met mooi nieuw blad. Voorlopig laat ik de plant nog maar lekker onder een dekentje van afgevallen bladeren soezen tot het echt tijd wordt om op te staan.
In de primula's zitten al dikke knoppen, dat belooft nog wat.
En ook de schoenlappersplant staat bol van de bloemenpret.
In huis geurt het naar lente dankzij de hyacinthen. Maar lente is het nog lang niet, dus daarom 's avonds heerlijk met zijn allen bij de houtkachel genieten van de behaaglijke warmte van het knappende houtvuur terwijl we allen dromen van de lente die komen gaat.
copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

13 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Al duurt het nog wel even voordat de lente komt, de eerste tekenen melden zich al wel. Vanmiddag zag ik in mijn klimhortensia ook al groene knoppen zitten...daar werd ik al blij van!! In jouw tuin kun je er helemaal niet meer om heen! Heerlijk!

Groetjes, Ingrid

marjolein zei

Heerlijk als de lente zich aankondigt hè ? Vanmorgen door een merel gewekt !!
Maar maart en april kunnen ook nog koud worden, niet te optimistisch zijn :-))

annemiek zei

Hahaha, wat een knus zooitje beesten voor de kachel! Ik heb ook een kleine houtkachel, gewoon naast de verwarming en op hele koude dagen doen we die aan...heerlijk ja:) En ja drank....hier staan op de kast een heleboel likeurtjes...word je ook lekker warm van:)

tijdtussendoor zei

Voor die kachel zou ik ook wel willen liggen, heerlijk ;)

Mama Muis zei

Zo mooi dat het de goede kant op gaat! Schoenlappertjes zijn ook altijd van die dankbare veelbloeiende jongens! word ik altijd blij van

THEA zei

Heerlijk al die leuke kleine verassinkjes tussen die bladeren.

Ik ben al wat aan het weg halen, al die natte prut is ook niet goed voor de bollen. Straks is alles rot!

En je had de Helleborus nog niet verwacht? Voor de vorst had ik al gezien dat ze al erg ver zijn.

Gezellige boel daar bij jullie voor de kachel....ga je d'r zelf ook bij liggen?

Fijn weekend.

Willemijn zei

Hoi! Leuk dat je weer een berichtje op mijn blog achterliet!

Het ziet er mooi uit bij je. Echt heerlijk he, als de lente weer begint? Voor mij begon het afgelopen zondag al toen de vogels 's ochtends vloten.. echt heerlijk!

We gaan er weer tegenaan dit tuinjaar!

Groetjes,
Willemijn

Antonia zei

Jeetje, wat een verrassingen in je tuin. Meestal begin ik pas in maart de tuin op te ruimen, maar misschien moet ik dit jaar toch wat eerder beginnen. Wat een gezellige boel daar bij de kachel, ja daar zou ik ook wel bij willen liggen. Fijn weekend gewenst, groetjes Anja

Anoniem zei

Jippie je hebt weer een post,ja jippie omdat ik een grote fan van je posten ben,zo heerlijk je foto`s en hoe je schrijft,haha aan de drank gaan,ik word het ook wel zat en aangezien mijn tuintjes nog zo leeg zijn,heb ik zin in het voorjaar zodat ik het vol kan zetten,Heleborus vind ik ook geweldig,in mijn hobbytuin had ik verschillende soorten gespaard en longkruid vind ik ook geweldig,ik wil aan de zijkant van mijn tuin een stukje bostuin maken en dat komt er zeker weer in,in februari is het sneeuwklokjesfeest bij de Boschhoeve en daar ga ik zekers heen,zo geweldig om te zien op de foto`s dat plantjes hun best alweer doen en de foto van je lieve hondje en poezen is heel schattig,wat liggen ze lekker bijelkaar,poeh ik spring wel van de hak op de tak geloof ik,in mijn verhaal,maar ik word hier ook zo enthousiast van haha en ow ja die heerlijk hyacint die ik zie,ik heb ze in het wit in huis,alleen Noa onze kleine poes steelt steeds het mos erom heen weg,nou kijk uit naar je volgende post,fijne avond,lieve groet Joke.

Madelief zei

Hoi Yolanda,

Wat leuk dat er bij jou in de tuin al zoveel omhoog komt. Ik moet ook maar weer eens een kijkje gaan nemen! Net als ben ik blij dat de sneeuw weg is en ik weer in de tuin aan de slag kan.

lieve groet, Madelief

Dini zei

Donderdag dacht ik iets van Lente te ruiken, helaas sinds zaterdag ligt hier weer een pak sneeuw. De kleine puntjes van de planten die ik zag hebben weer een warm wollig dek. Gelukkig maar want de vorst slaat vannacht wel erg hard toe.

fleur zei

Ja Hoor; deze blog ga ik volgen...heel herkenbaar!Mooie tuinfoto's...leuke katten...
groetjes van Fleur uit de polder

Richtsje zei

Hier is't nog allemaal sneeuw, hoewel die met de regen van nu ook vlot wegregent. En daaronder zag ik veel 'derrie', die inderdaad schreeuwt om weggeruimd te worden. Maar ook veel neusjes! Nog geen zin of ruimte om te 'tuinruimen', simpleweg omdat er steeds maar sneeuw bleef komen!