donderdag 7 januari 2010

De winter tuin

Het is Januari en de tuin is met een dikke laag sneeuw bedekt.
Ook de potager draagt een winterse hoed en het staat haar goed.
Zelfs hartje winter kan de tuin er mooi uit zien, betoverend mooi zelfs.
Wanneer je, net zoals ik, je tuin lekker niet winterklaar maakt, dan word je na een winterbuitje getrakteerd op een magisch landschap dat zijn weerga niet kent. Stel je het bovenstaande tafreeltje nu eens voor nadat ik alles tot op de grond had afgeknipt. Stukken minder mooi en sprookjes achtig, dat is zeker.
En de tuin mag dan voornamelijk wit zijn, toch bekent zij ook nu kleur. Kijk die beukenhaag nu toch eens extra bruin zijn,
en de winterjasmijn zo vrolijk geel.
Zelfs onder een dikke laag sneeuw weet de Hamamelis van geen ophouden en bloost zij prachtig rood.
De schoonheid van de winter tuin is subtieler dan de overweldigende pracht van de zomertuin, maar elk is mooi op geheel eigen wijze.
Besjes, bottels en het roodgekleurde blad van de berberis geven een feestelijk toefje aan de witte wereld.
Koning winter heeft ons op een prachtig feest getrakteerd!

In huis heb ik de kerst decoraties nog staan, zij helpen mij elk jaar de eerste sombere week van die eindeloos lijkende maand Januari door.
En omdat het zo kou is, hebben we 's avonds lekker de houtkachel aan waar de katjes, hondjes en mensjes zich tevreden koesteren in de behaaglijke warmte die het knappend houtvuur verspreidt.
Voor alle bezoekers aan Tuin Tirades: een heel fijn 2010!

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

9 opmerkingen:

THEA zei

Heej Yolanda, ook voor jou nog snel even de beste wensen voor twintigtien!!
En natuurlijk nog veel blogplezier!
Nee wij hebben idd niet erg veel sneeuw!
Maar iets is beter dan niets, toch? We doen het er gewoon mee!!

Fijn weekend alvast!

Groetjes Thea

Mama Muis zei

prachtig ja, zo'n elegant bedekte tuin. Ik doe ook niet aan winterklaar maken! Jij ook nog een heel goed 2010 ennuh.. op naar het licht (nouja, dat de dagen langer worden bedoel ik)

Fluitenkruid zei

Hoi Yolanda, ziet er gezellig bij je uit, zo'n lekkere grote kat voor de haard en je mooie wintertuin. Ik ben al heel lang niet op mijn tuin geweest, krijg door de sneeuw niet de kans om erheen te fietsen. Het zal er ook betoverend uitzien.
Een fantastisch tuinjaar wens ik je!

Madelief zei

Hoi Yolanda,

Wat een heerlijke foto's van je tuin! Ook ik kon onze tuin met een laagje sneeuw niet weerstaan. Je woonkamer ziet er heel gezellig uit met de kerstboom!

Groetjes van Madelief

marjolein zei

Jij ook een heel fijn goed gezond en gelukkig 2010.
En wat is het buiten mooi hè
Je blijft genieten :))

Had je je kerstkadootje al gezien (paar logs terug, voor elk wat wils )

Antonia zei

Allereerst een voorspoedig maar vooral gezond 2010 gewenst! Wat een prachtige foto's van je wintertuin! Ik wil je even laten weten dat ik heb genoten van het boek De Ierse tuin. Maar ja, smaken verschillen nogal op boekengebied.
Fijn weekend gewenst, groetjes Anja

Assayya zei

na zo'n winterse wandeling in de tuin zal het heerlijk zijn bij je kachel:))

Anoniem zei

Jij ook een geweldig 2010 toegewenst en je tuin is prachtig,daar zou ik weleens in rond willen dwalen ;-) en wat super een houtkachel,heerlijk die warmte en zekers als de mensjes en de diertjes zo gezeliig bijelkaar zijn,voor nu een fijne avond en voor morge een hele fijne zondag,groetjes Joke.

Anoniem zei

Hallo Yolanda

Leuk blog,je hebt een leuke tuin waar veel te beleven is.Ik heb een nieuwe website gemaakt met alles wat maar met de tuin te maken heeft,ik hou jou blog in de gaten,om wat tuintips op te pikken.Misschien vind je op mijn site ook wel wat leuke informatie.

gr. conny