woensdag 13 januari 2010

Indoor tuinieren

De tijd van Kerst engeltjes is voorbij,
de Kerstboom staat in de tuin te treuren dat hij zijn ballen zo mist en
de tuin is verdwenen onder een dikke laag sneeuw. Wat nu? Waar moet je met je tuindrift heen in de barre maand van Januari?
Daar heb ik een simpele oplossing voor: indoor tuinieren! Allereerst maar eens een fiks boeket tulpen gekocht om het huis wat op te fleuren, want na het opruimen van de kerstversieringen zag het er wel akelig kaal uit.
Ook het reukorgaan wordt niet vergeten want ik heb wat Hyacinthen gekocht om de boel op te geuren.
Nu vond ik een bos tulpen niet voldoende om mijn huiskamer op te leuken, ook al staan ze op een voetstuk, dus daarom ook maar een mooie Azalea gekocht. Als je ze goed verzorgt, heb je er maandenlang plezier van. De truuk is om de potkluit niet uit te laten drogen zonder dat je de plant zwemles geeft want daar kan z/hij niet tegen.
Als moestuinier heb ik bij het indoor tuinieren ook de inwendige mens beslist niet vergeten. Op de giga vensterbank in mijn keuken staan bieslook, peterselie, basilicum en tijm kersvers gereed om in allerlei gerechten verwerkt te worden.
Ook mag ik graag een kropje sla scoren en lekkere rucola voor in een salade of op een broodje gezond. Jammie, heerlijk die groene vitamientjes in deze kille wintermaand, dat smaakt naar de lente.
Tja, die lente, wie kijkt daar niet rekhalzend naar uit? Om aan dat verlangen tegemoet te komen staan er ook wat bolletjes op de vensterbank.
Heerlijk, alvast zo'n voorproefje van de lente, vind je ook niet?
Nu heb ik behalve een raamvolle keuken ook nog een ander vertrek waar erg veel ramen zijn: de serre. In de serre staan vele planten te pronken zoals een aantal Palmen, deze met een onderbeplanting van Agapanthus. In deze tijd van het jaar lijkt mijn serre erg op een jungle omdat veel planten hier overwinteren.
Zoals mijn beide Olijfboompjes die, verrassend genoeg, een kleine oogst aan olijfjes gaven de afgelopen zomer. Helemaal vergeten om over te bloggen. Als je er voor zorgt dat je Olijfboom regelmatig iets te drinken krijgt en hij staat op een zonnig plekje, dan kan ook jij olijfjes uit eigen tuin verwachten.
Mijn 3 citrusboompjes staan nu te geuren en te fleuren in de serre maar gaan in mei weer heerlijk naar buiten. Onze winters zijn te koud om ze permanent buiten te zetten maar een groot deel van het jaar doen ze echt hun voordeel met een heerlijke frisse neus en het zonnetje op hun bolletje.
Het leuke aan citrusboompjes is dat ze tegelijkertijd zowel bloemetjes als vruchtjes dragen. Dat zie je niet veel. En, ook heel belangrijk, die bloemetjes verspreiden een hemelse geur. Zodra ik in de serre (onze Belgische vrienden noemen dit een veranda) kom, begint mijn neus te krullen van de geurpret.
Ook met de citrusvruchten ben ik erg blij, daar maak ik ieder jaar weer heerlijke marmelade van; een potje of 3, 4 of 5. Dat is echt kicken om zelfgemaakte marmelade uit eigen tuin/serre te eten. Wie heeft zo'n luxe hier in ons koude kikkerland?
Een permanente serre gast is de Aloe Vera. Die heb ik gekocht omdat deze plant een gel maakt die heel goed is voor je huid. Regelmatig pluk ik voorzichtig een blad af , snij het open om het vocht op mijn gezicht en handen te smeren. Het is niet voor niets dat Aloe Vera in zoveel huidverzorgingsproducten wordt verwerkt. Ik moet je wel bekennen dat 100% Aloe Vera helemaal een feest is voor je huid. Check eerst wel even in de binnenkant van je elleboog of je er niet allergisch voor bent, voordat je het goedje op je gezicht smeert.
Een andere bron van serre vreugde zijn mijn orchideetjes. Sommige heb ik al 5 jaar en nog steeds bloeien ze elk jaar rijkelijk voor mij. Zodra ze in bloei gaan, zet ik ze in woonkamer of keuken voor optimale bloemenpret. Zodra ze uitgebloeid zijn, gaan ze de serre weer in waar ze opnieuw helemaal op krachten komen voor nog een rijke bloei.

Je ziet het, met al die planten, bloemen, bollen, kruiden, vruchtenbomen en ander moois, valt er voor mij ook in de winter veel te tuinieren.

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

15 opmerkingen:

tijdtussendoor zei

Ik krijg er helemaal een lentegevoel van ;)

Home and Lifestyle zei

Wat een verhaal...je bent rijkelijk voorzien van groen, bollen, kruiden en bloemen!! Heerlijk om zo toch al een beetje het voorjaar in huis te halen!

Groetjes, Ingrid

Anoniem zei

Wat een heerlijke post is dit,och je hondje,wat een schatje en blijft zo lief liggen en dan al je planten,wou dat ik mijn planten zo goed kon verzorgen en in je keuken,de kruiden en het andere lekkers,je prachtige tulpen,haha weet gewoon niet waar ik als 1e over moet tikken,ik snap wel dat je helemaal geniet van alles om je heen en ik ga nu nog een keer genieten,door je post nog een keer te bekijken,fijne dag nog,lieve groet Joke.

Anoniem zei

Hihihi........wat een lief hondje is dat zo!

Bij jou is er idd nog allehand te beleven.
Jammer genoeg heb ik helemaal geen venster(en dus ook geen vensterbank)in de keuken. En een serre...helaas, pindakaas!!

Maar voor de rest wonen wij prima, hoor!! Geen klachten.
En de sneeuw verdwenen???

DAT IS ALLES WAT WE HADDEN!!!!!!!!
Och..we doen het ermee!!

Groetjes

lenie zei

hahahahaha indoor tuinen ?? zelfs mét sneeuw is het buiten ook goed toeven hoor ..maar je indoortuin is een weldaad voor het oog ..mooi neergezet meis ;)

Mama Muis zei

Ik moet planten beschermen tegen mij. dat wil zeggen als ze binnen staan. Ik vergeet ze geheid! Vind het bijzonder dat je dit allemaal zo prachtig opbouwt en onderhoudt.

Madelief zei

Hoi Anna,

Wat heerlijk dat jij een serre hebt waar je planten kunnen overwinteren. Het lijkt mij ook zo leuk om citrusplanten en mimosa te hebben, maar in onze kas op de tuin overleven ze het jammergenoeg niet. Daar is het echt te koud.

Ik ken het verhaal van de kat niet, maar heb het even nagekeken op internet. Het is inderdaad een mooie tekst! Kipling was ook duidelijk een kattenliefhebber!

Een fijne avond!

Lieve groet, Madelief

marjolein zei

Zie hier allemaal planten langskomen, die bij mij maar 1 seizoen meegaan (geen geduld en geen groene binnenvingers)
Maar leuk om bij je binnen te kijken !

Fluitenkruid zei

Hoi Yolanda, wat ziet Tara er beeldig uit! Wat heb je een geweldig huis met zoveel licht en ruimte. Je keuken is een plaatje met al die kruiden en dat fruit yummie!

LEKE zei

Indoor tuinieren inderdaad wie doet het eigenlijk niet?!

Heb je ook spruitgroente, die kleine kiemplantjes. mjam mjam mjam hoor!

Goed weekend

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi allemaal,

Leuk dat jullie zo genoten hebben van mijn indoor groen. Geloof het of niet, maar mijn vingers zijn helemaal zo groen niet. Wat ik wel doe, is mijn planten (behalve de orchideetjes en de aloe vera) in mei buiten zetten en ze gaan pas in okt/nov weer naar binnen. Dat buitenleven doet ze goed, vandaar dat ze er zo gezond uit zien.

Die serre, daar geniet ik erg van, ik heb er jaren van gedroomd en nu heb ik er een!!!!

En ja, mijn klein Tara is een schatje, ik ben heel erg blij met haar.

Tot een volgende Tuin Tirade!

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Leke: zelf zaadjes laten ontkiemen om ze vervolgens lekker op te peuzelen dat heb ik jarenlang gedaan. Nu helaas niet meer, maar dat moet ik maar weer eens gaan doen want heerlijk zijn die spruitjes zeker, voor op de boterham en in de salade. En gezond!

Antonia zei

Hallo Yolanda,
wat een heerlijk groen sfeertje bij jou binnen. Jij tuiniert gewoon binnen verder! Ik heb me nu als volger bij je aangemeld hoor, dacht dat ik dat allang gedaan had. Fijn weekend verder, groetjes Anja

basiclabelSweden zei

Hoi,

Kom even via, via bij je binnenwandelen, eigenlijk toen ik foto van je hondje zag met vleugeltjes hahaha.... gelukkig ik ben niet de enige hahah

liefs bellavien

Anoniem zei

Vanwege de griep een paar weken niet op de tuin geweest, gisteren zijn we weer wezen kijken. Er valt nog niet veel te doen, behalve (uh) mezenbolletjes ophangen en zorgen dat de waterleiding niet bevriest. Wel hebben we ademloos gekeken naar de knoppen in allerlei kleuren die nu toch weer in de takken zitten. Mijn handen jeukten al een beetje, maar na het lezen van jouw blog ben ik weer helemaal in de ban van het groen! Het voelt als een grote dosis vitamientjes...
In de kas hebben wij sinds dit jaar ook een citrusboompje (citroen), ik hoop dat ie de winter overleeft.... De bloesem ruikt heerlijk als we de kas in gaan.
Op het nieuwe tuin(blog)jaar!! Groetjes, Midden Loo