donderdag 10 december 2009

Bol dol

Dat ben ik nu echt wel een beetje want ik ben al weken, maanden zelfs, bezig met het bollen poten. En zoals elk najaar denk ik ook nu weer dat ik veel te veel bollen heb gekocht, waar laat ik ze allemaal?
Slechts een klein deel van de bolletjes die ik dit jaar heb aangeschaft

Natuurlijk zal ik traditie getrouw volgend voorjaar tot de conclusie komen dat ik veel te weinig bollen heb gekocht. Echt veel en veel te weinig want, onder ons gezegd, kan je eigenlijk wel te veel bollen hebben?
Zeg nou zelf, dit is toch geen bol te veel? ;-)
En wat dacht je hier van? Een subliem doch eenvoudig ontwerpje (want er is slechts een soort bolletje gebruikt) van moeder natuur. Om van te watertanden toch? Daar zou je zo wel in willen bijten of met een lepeltje opeten.
Zie je wel? Nou ja, niet echt opeten natuurlijk maar met zo'n lepel is het wel goed mini bolletjes planten. Klein kuiltje graven, bolletjes er in, liefdevol met aarde toedekken en klaar!
Met een beetje geluk kan bijvoorbeeld het krokus feestje al binnen 2 maanden losbarsten.
Wie wil er nu geen tuinfeestje met kro-kusjes? Je weet toch wel waarvan de naam een afkorting is he? Kro komt van krokante bolletjes en kusjes ...... tja, dat zijn uiteraard de blommetjes, die zonnige kusjes van moeder aarde.

Zoals gezegd ben ik al maanden lang bollen in de grond aan het duwen. Uiteraard doe ik dat niet elke dag want er gaat soms een week of langer voorbij zonder dat er een nieuw bolletje de grond in is gegaan dankzij die regelmatig niet aflatende hoosbuien. Bollen laten zwemmen heeft weinig zin, de meesten zouden gewoon wegrotten in al dat water.
Toch zijn er wel wat bolletjes die graag op water worden gezet. Hier zie je 3 hyacinthen bollen die ik onlangs voor de keizerlijke som van 79 cent per stuk, inclusief glas, bij de Action heb gekocht. Ze staan nu in een donkere kast waar ze over hopelijk niet al te lange tijd uit zullen komen zodra ze gaan uitlopen.

Vind je het trouwens ook niet verrassend dat uit zo'n knobbelige bolletje zulke wonderschone bloemen komen, zelfs als je ze op water zet? Het zijn fantastische mini wondertjes en het mooie is dat ze eigenlijk ook helemaal geen plantbaarheids datum hebben.
Afgelopen juli, het kan ook augustus zijn geweest, vond ik plots nog een zakje met Anemoon de Caen bolletjes. Ze voelden hard aan en waren niet beschimmeld dus eerst een nachtje voorweken in lauw water en hup in de grond er mee.
En zo komt het dus dat ik in november en zelfs nu in december nog Anemoontjes in bloei heb staan in de tuin.
Ik heb ook een paar van die schatjes geplukt en die staan nu knus onder de mini kerstboom. Tis me wat.
In de potager ben ik nog volop aan het bollen planten. Ik pas hier het betere gooi en smijtwerk toe nadat ik eerst diverse bolletjes zoals tulpen (allerlei kleuren) blauwe druifjes, narcisjes, allium roseum, kievitseitjes en trommelstokjes in een grote pot bijelkaar had gedaan, daar even flink met de handjes in geroerd om ze vervolgens rijkelijk over de aarde uit te strooien.
Ik hou namelijk veel van dit soort werk
en dit (beide ontwerpjes van Jacqueline van der Kloet) waarbij diverse soorten bollen fleurig bijeen staan. Tis weer eens wat anders dan die overbekende groepjes, vakken of rijen.

Ja, ik geef het volmondig toe, ik ben dol op bollen; een echte Bolle Mina dus, maarre, hoe zit dat nu met jou beste lezer?

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

17 opmerkingen:

Anna zei

tja ik plant wel eens bollen, ik ben gek op blauwe druifjes, sneeuwklokjes en dat soort kleine bloemetjes...een teken dat de lente komt!!!
maar helaas...wij hebben kippen rondscharrelen en die speuren ze op ofzo en dan trekken ze de bolletjes eruit, ikke weer terug stoppen en hun er weer uit trekken...tja dan geef ik het maar op!!!
dus wij hebben helaas géén bolletjes meer in de tuin...

Inka en Andre zei

Heerlijk als straks de bolletjes weer naar boven komen en in bloei staan dan, komt het voorjaarsgevoel er weer aan en,
dan al de tulpenvelden schitterend.

Fijne avond,gr Inka en Andre

Fluitenkruid zei

Hoi Yolanda,
Ik hou niet zo van gewone tulpen maar vind de andere bollen mooi. In het nieuwe jaar kan ik ze meestal wel omhoog kijken, dan snak ik naar nieuw groen in de tuin. Ik heb dit jaar helaas niets extra geplant door dat miezerige rotweer, 20 minuten op de fiets richting tuin en dan daar nog eens wegzakken in de modder, nee dat komt mijn humeur niet ten goede maar ik verwacht dat er wel van alles van voorgaande jaren opkomt. En anders kom ik in het voorjaar van jouw foto's genieten ;-)

Anoniem zei

Jaa ik ben ook dol op bolletjes,in Weesp ben ik een paar keer geweest bij Jacqueline,zoo prachtig die tuin,ik ging ook een paar keer naar het sneeuwklokjesfeest in Wolfheze bij de Boschhoeve,in mijn hobbytuin had ik veel verschillende narcissen,ook aparte van kwekers en zodra ik met mijn tuintjes aan de gang kan,komen hier ook een hoop bolletjes,je hebt prachtige foto`s gemaakt,groetjes Joke en een fijn weekend.

Madelief zei

Hoi Yolanda,

Wat grappig dat jij nog bezig bent met planten. Ik heb een maand geleden de laatste bollen in de grond gestopt. Bij ons komen de blauwe/witte druifjes, bluebells en boshyacintjes al omhoog! Zo leuk om te zien. Ik kan mij daar nu al om verheugen :)

Een fijne dag!

groetjes van Madelief

THEA zei

Ik heb er ook massa's staan, maar zoals je zegt, het zijn er nooit genoeg!

Ik heb nog 2 zakjes tulpen gekreggen die moet ik nu nog planten. De rest zit er al heel lang in. Ik was bijzonder vroeg dit jaar. Ook heb ik nog wat bolletjes die ik vorig jaar kocht(in potje) extra in de potjes gelaten. Handig om hier en daar te gebruiken met decoreren!!

Fijn weekend!!

Groetjes Thea

Anoniem zei

He Yolanda,

Leuke tuinblog. Ik ben ook begonnen met bloggen over mijn tuin: www.dephlox.blogspot.com

groet,
BB

Marian zei

Wat zal ik zeggen, een tuin zonder bollen is als een . . . . . .(vul zelf in en kleur de plaatjes)
Mijn wortels liggen in de bollenstreek, ik vind ze nog steeds geweldig, die bloeiende bollen, zo'n veld hyacinthen, ik hoef maar een foto te zien en ik ruik ze, héérlijk!
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik bollen planten een vreselijke klus vind, maarja, als je dat moois in het voorjaar (sommigen nu al) de grond uit ziet komen, wordt ook deze klus wel beloont!
Ook in mijn nieuwe tuintje zit inmiddels weer een en ander in de grond, ik weet al niet meer wat en waar, maar dat is weer een verrassing straks tussen de vergeetmijnietjes!
Nu geniet ik nog even van de eeuwigbloeiende leeuwebekjes!

LEKE zei

Hoi hoi,

Bij mij staan de crocussen er al op omdat het zo'n zacht weer was... kleine grassprietjes lijken het. Op het akkerland van mijn man staan de komende twee jaar narcissen, sommige plantjes komen ook al door het stro heen.

Afgelopen nacht was behoorlijk koud dus nu zal het groeien wel gestopt zijn.

Het wordt wel weer genieten in het voorjaar. Heerlijk

Groetjes
Lisette

LEKE zei

Hoi hoi,

Bij mij staan de crocussen er al op omdat het zo'n zacht weer was... kleine grassprietjes lijken het. Op het akkerland van mijn man staan de komende twee jaar narcissen, sommige plantjes komen ook al door het stro heen.

Afgelopen nacht was behoorlijk koud dus nu zal het groeien wel gestopt zijn.

Het wordt wel weer genieten in het voorjaar. Heerlijk

Groetjes
Lisette

Fruit ABC zei

Hierbij een aanvulling over de etymologische betekenis van de naam Crocus
De naam Crocus komt van kroke/ krokos (Gr.= saffraan); uit de stempels van Crocus sativus wordt saffraan bereid.
Website: http://fruitabc.blogspot.com/
Nog veel plezier gewenst met uw blog!

marjolein zei

Dan was je goed op tijd met bollen poten
Wat met bevroren en besneeuwde grond is het moeilijk poten :))

Anoniem zei

Hoi Yolanda Elizabeth,

Mijn bolletjes zitten al sinds oktober in de grond, ik hoop dat ze al dit herfst- en winterweer overleven...
Zelf ben ik dol op anemonen, maar ook wij hebben vanalles geplant, blauwe druifjes, narcissen, sneeuwklokjes en vooral tulpen. Omdat deze horen bij de prinses Marie de Brimeu, die tijdens de Opstand in onze buurt vertoefde, er ook een tuin heeft gehad met tulpenbollen, die toen nog zeldzaam waren. De tulpen zijn een homage aan haar. En verder gaan wij in de lente naar de Bollenstreek (prachtige foto heb je) en naar het bollenmuseum in Lisse.
Maar nu eerst nog even door de sneeuw banjeren... Wat is er weer veel gevallen vanacht...
Fijne feestdagen
Midden Loo

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
LEKE zei

Hele fijne dagen en tot volgend jaar !

Richtsje zei

Vanonder het pak sneeuw zie ik van alles bovenkomen. Ik vrees met grote vreze dat't straks, na de komende vorstperiode, allemaal het loodje gaat leggen... Nou ja, de natuur doet wat-ie moet doen, toch?!

the666bbq zei

dat het een frisgroen, boeiend tuinjaar mag worden Yolande..