maandag 22 juni 2009

Tuintjes scoren in Engeland

Op zo'n tuinreis (ik had voor de 4e keer bij Garden Tours geboekt want GT bevalt me goed) zie je vele tuinen, en slechts een postje was natuurlijk niet genoeg, dus vandaag gaan we vrolijk verder met het mooie tuinen scoren en, heel belangrijk, ervan genieten.
Wakehurst Place is, denk ik een van mijn favoriete tuinen van deze reis. Vooral de ommuurde tuinen vond ik heel erg mooi (zie ook de kopfoto) en niet te vergeten het Tudor landhuis dat in 1590 werd gebouwd.
Wakehurst Place is tegenwoordig een dependance van Kew in Londen, waar men alle planten en bomen plant die het in Kew niet zouden doen vanwege de vervuilde lucht in Londen en omdat Wakehurst zure grond biedt waarop veel planten/bomen soorten het goed doen.
Wakehurst is ontzettend groot en je zou er heel makkelijk een hele dag in kunnen rondwandelen en dan nog ogen, oren en neus tekort komen om van al dat moois te genieten.
Er moest dus gekozen worden want de hele tuin zien in die paar uur dat we er met de groep waren, dat ging onmogelijk
Mijn keus viel op de ommuurde tuinen en die waren echt schitterend met die prachtige oude muren en een fabuleuze beplanting. Zelden zulke mooie plant- en kleurencombinaties gezien.
Ook het veelvuldige gebruik van natuurlijke materialen sprak mij zeer aan, vooral omdat zij zo goed pasten bij het middeleeuwse huis.
Er was ook een giga landschapstuin waar vele Rhododendrons uit volle borst hun kleurige lied stonden te zingen. Het was soms oorverdovend.
De watertuinen waren betoverend mooi en het water was erg verlokkend op de warme lente dag die ik daar doorbracht onder een stralend blauwe hemel.

De volgende tuin die op het programma stond was Savill, waar ik mijn Engelse tuinblog vriendin Sarah voor het eerst ontmoette. Zij woont namelijk vlak bij Savill maar was er nog nooit geweest. Dit was dus een mooie gelegenheid om samen de tuin en elkaar een beetje te verkennen,
In Savill, oorspronkelijk een woodland garden ontworpen door sir Eric Savill in 1930, heb ik samen met Sarah een paar heel aangename uren doorgebracht. Kijk zelf maar hoe mooi de Savill tuinen zijn.
In de schitterende kas (Queen Elizabeth temperate house) stond een wel heel apart water element; een deel van het water draaide met de klok mee en het andere deel tegen. Heel bijzonder om te zien.

Na Savill werden we met onze bus naar Windsor gebracht waar we konden lunchen en even een snuifje Britse sfeer konden opdoen.
Een tikje heel erg touristisch was Windsor wel en omdat we er maar 2 uur de tijd hadden zat een bezoekje aan Windsor Castle er helaas niet bij.
Maar het gezelschap was goed, de lunch heerlijk en het weer schitterend en, jawel, we gingen na Windsor nog meer tuintjes kijken, maar die zullen tot een volgende keer moeten wachten.

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

18 opmerkingen:

THEA zei

Ik voel de warmte van de zon....als ik naar je kofoto kijk !!!
Ik vind vooral die klarozen erg mooi. Een heel aparte kleur.Of waren ze in het echt anders?
Het zal wel een vaste plant geweest zijn, niet.

Mooie reis, dan is 1 logje idd niet genoeg!!

Groetjes Thea

THEA zei

Oepsssss...ik ben de p verloren!!

Fluitenkruid zei

Je hebt wederom een prachtige reis gemaakt en mooie tuinen bewonderd.
Wat ik wel een beetje op je foto mis; rozen! Of was het nog te vroeg daarvoor?

marjolein zei

Oh...waaaauw...prachtig mooi
Daar val je toch helemaal stil van
Super om met jou mee te mogen kijken
Bedankt voor deze tuinentour :))

marl1 zei

Tuinen bezoeken in Engeland met prachtig weer....wat wil je nog meer?? (ehh dat water element bijvoorbeeld...;-)))
Mooie plaatjes heb je geschoten- die oude muren...dat maakt het af hè:-)

THEA zei

Las ik op je andere blog niet iets over Heilige boontjes? Via google kwam ik ergens iets tegen.

Ik heb er gisteren een paar gekregen, ze lijken me wel iets anders als die van jou. Maar ik weet het niet zeker.

Wat is van die van jou geworden ????

Willemijn zei

Hoi hoi,
Mooie foto's weer! Ik ben ook dol op die grote papavers.. Wil ik ook nog eens in mn tuintje..
Bedankt voor de tip voor de Victorian Sponge Cake. Ik zat zelf ook al te denken aan een cake of taart. Misschien kan ik het ook gewoon als vulling voor een vlaai gebruiken.. maar die cake ga ik zeker maken!
Groetjes,
Willemijn

LEKE zei

Hallo,

De volgende keer ga ik met je mee hoor! Wauw wat een prachtige tuinen. Das was zeker genieten ?!
Het mooiste vind ik dat alle kleuren zijn vertegenwoordigd. Tegenwoordig zie je hier vaak tuinen met alleen witte bloemen of alleen roze kleuren. Vind ik zelf erg jammer. De kleurcombinaties met bloemen kan niet gek genoeg! Mijn inziens kunnen bloemkleuren nooit met elkaar botsen! Maar ja ieder zijn eigen ideeen daarover.

Groetjes,
Lisette

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Thea, ja die poppies hadden inderdaad die heel aparte kleur en het is een vaste plant. Over die tuinreis kan ik wel 20 logjes vol schrijven. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Jannet,

Rozen waren er ook volop te bewonderen al was ik er eind mei/begin juni. Sissinghurst had vele rozen, Wakehurst Place en Doddington Place ook. In de pure woodland gardens was hier en daar een wilde roos te bewonderen.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Marjolein,

Je komt ogen te kort op zo'n tuinreis en ik heb ruim 900 foto's gemaakt in 4 dagen tijd dus dat geeft je wel een idee hoeveel er te genieten viel. ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hallo Marl1,

Ik heb een nieuw water element, hihi.

Zo'n tuinenreis is heerlijk want je gaat op reis met gelijkgestemde zielen die ook allen zeer van tuinen houden. En dan die tuinen zelf ..... Het was weer puur en zorgeloos genieten want overal wordt voor gezorgd. En je hebt altijd een deskundige onder handbereik in de vorm van de reisleider. Helemaal top.

Tja, die oude muren .... ik denk vaak dat als we allemaal van die prachtige oude muren hadden, de tuin er bijna als vanzelf schitterend uit zou zien.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Thea,

Mijn heilige boontje staan te bloeien in het 3-zusjes bed. Ook zijn ze bezig om boontjes te vormen. Ben benieuwd!

Op mijn heilige boontjes staat op de zijkant een tekening die lijkt op een engeltje.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Ha Willemijn,

En, hoe was de Victorian sponge cake? Ik kwam er op omdat we tijdens de Engelse tuinreis ook die cake aangeboden kregen, vandaar. ;-)

Die papavers zijn top, in de volgende post komt nog een foto van ze.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Hoi Lisette,

Ja, ik vind het ook jammer dat mensen vaak maar een bepaald aantal kleuren in de tuin gebruiken. Je zou mijn moestuin eens moeten zien, op dit moment een kakelbont kleuren festijn. Ik zal het eens op mijn blog zetten.

Enne, je bent van harte welkom om volgend jaar mee op tuinenreis te gaan hoor. Dan kan je zelf ook een volop genieten van al dat moois. ;-)

kruidje zei

het zier er echt prachtig uit en ik kan me voorstellen dat je daar intens van kan genieten. In Engeland is ook meer waardering voor dat wat groeit..prachtig

Marian zei

Hè, héérlijk, ik heb even alle foto's aangeklikt en op groot formaat bekeken, smullen!
Het voordeel dat het zo groot is en je niet alles hebt kunnen bekijken, is dat je dan lekker nog eens terug kan en nog eens en nog eens. . . . .!

LEKE zei

Hoi hoi,

Ik houd mij aanbevolen voor volgend jaar!

Lisette