donderdag 18 augustus 2011

Plons!

Tijdje niet geblogged want druk, druk, druk; moestuin explosie van groente en fruit, heggetje van 30 meter lang bij 3 m hoog en 3 m breed verwijderen, vakantie vieren, woning renoveren, krasse knarren zorg, gaatje graven..... Gaatje graven? Eh ja, het werd tijd, na 10 jaar wachten heb ik e i n d e l ij k weer een vijver, en wat voor een!
Zoals je ziet bloeit de eerste waterlelie al. Die heb ik bij de Action gekocht voor de riante som van wel 2 hele euro's. Was dat schrikken!  En omdat ik zo geschrokken ben, heb ik er prompt nog een gekocht. Als je goed kijkt zie je de blaadjes van de 2e lelie ook al omhoog komen.

Zullen we nu even een voor en na foto serie doen? Vind ik zelf altijd heel leuk. Komt-ie!
voor
na
Het is een vijvertje geworden van 2,5 bij 5 meter. Op zijn diepst is de vijver 1m zodat de vissen ook in een strenge winter kunnen overleven. Die vissen zitten er nu nog niet in, die komen later. Je moet geduld hebben met een vijver; eerst het water er in, enten met een emmertje gezond sloot of vijverwater, zuurstofplanten erin, andere vijverplanten erin en wachten op het evenwicht. Hoe je weet of en wanneer er een natuurlijk evenwicht in je vijver bereikt is? Nou kijk, zo dus.
Super helder water. Zodra je dat ziet, weet je dat het goed is met het natuurlijke evenwicht in je vijver. Mocht je vijver eruit zien als een kop dikke erwtensoep .... tja, dat is pas echt snert want van een natuurlijk evenwicht is geen sprake. Uithuilen en opnieuw beginnen is dan het motto. Het geheim van de smid zit hem in veel zuurstofplanten, heel veel zuurstofplanten, want zonder hen geen helder water.

Mijn vijver heeft verschillende dieptes om zowel de vissen als de planten tegemoet te komen. De vissen hebben in een strenge winter met veel vorst een grote kans om te overleven als je vijver minimaal 80 cm maar liever nog iets dieper is. Vandaar dat het diepste punt in mijn vijver 1 meter is. Waterplanten tieren goed op verschillende dieptes; sommige hebben maar 5-10 cm water nodig om goed te gedijen, andere wel  50 tot 80 cm, dus vandaar dat mijn vijver er in het aanleg stadium zo uitzag.
Onder het vijverfolie zit een laag oude vloerbedekking om het folie te beschermen. Ik heb een rubberfolie gekozen van 1mm dik die wel 30 tot 50 jaar meegaat. Het was nog een hele klus om dat folie netjes te verwerken maar het is uiteindelijk gelukt. Voor de afwerking van de randen is gekozen voor Chinees blauwe hardsteen aan 3 kanten en aan de vierde kant grenst de vijver aan het houten vlonder terras. Ik woon nu dus heel riant aan het water. Zie je wel?
De komende weken zal er nog meer aan de vijver en de omgeving gedaan worden, maar daar blog ik een andere keer wel weer over.

copyright 2011 Y.E.W. Heuzen

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ow wat een prachtige vijver,meestal hou ik er niet van,omdat mensen vaak in een piepklein voortuintje zoiets maken,ieder zijn smaak natuurlijk,maar dat vind ik dus niet mooi,maar dit wel,het lijkt mij ook rustgevend en de lelies,echt geweldig,je hebt het behoorlijk druk gehad,maar zo te lezen wel leuke dingen,ik wens je vast een fijn weekend,lieve groet Joke.

hilda zei

ziet er goed uit, nu al, en dat wordt vast nog beter. heb 'k het goed begrepen dat de vijver zonder filtersysteem ook helder water heeft?

Yolanda Elizabet Heuzen zei

* Musje: Ik ben erg blij met mijn mooie en grote vijver. Wel wacht ik met smart op de vissen. Inderdaad heb ik het erg druk gehad met voornamelijk leuke dingen hoewel het best hard werken was. De zorg voor mijn hoogbejaarde ouders is wat minder leuk maar noodzakelijk. Ook voor jou een heel fijn weekend, maak er wat leuks van, Joke!

* Hilda: ja, je kan je vijver heel mooi helder en gezond krijgen zonder een duur filtersysteem. De vijver in mijn vorige tuin was 15 jaar gezond en helder. Ik kan je het Vijverboek van Ada Hofman van harte aanraden. Als je doet wat Ada beschrijft in haar boek (en dat ik 15 jaar lang heb gedaan) dan heb je een probleemloze vijver zonder dure filter systemen, allerlei spulletjes die je in je vijver moet gooien om het helder te krijgen etc. Laat de natuur haar werk doen, dan gaat het goed. Fijn weekend!

Annet zei

Mooi resultaat na hard werken.
Ik heb zelf een cementbak van 50cm doorsnee en een zinken teil. Allebei glashelder met heel simpel: glanzend fonteinkruid als zuurstofplant.Ook afgekeken van Ada Hofman. De bak wordt bewoond door 5 kikkers.
Fijne week. Groet, Annet

Marian zei

Kijk, kijk, een eigen muggenkwekerijtje! ;-)
Heel fraai geworden, hebben je katjes al kennisgemaakt of blijven ze op veilige afstand?
Ik denk trouwens dat jij niet de enige bent die met smart op de vissen wacht, de reigers doen dat ook! :-(

Hakselaar zei

Een vijver is toch wel iets aparts in een tuin. Vroeger bij mijn ouders ook gehad. Nu zelf een huis, met grote tuin.

Zodra het binnen af is, gaan we aan de slag met de tuin.....en de vijver. Zal je tips meenemen, bedankt.

Vijverplanten zei

Proficiat met die vijver hoor!

Staan zeker ook wel wat nuttige tips in voor als ik ooit aan mijn vijver kan beginnen :)!

Janine zei

Mooi hoor! Ik ben ook nog elke dag blij met onze grote vijver :-) Heerlijk toeven aan de waterkant in het voorjaar als de kikkers weer in volle glorie zitten te kwaken ;-)

Tuin Marktplaats zei

Ziet er een leuk vijvertje uit!

vanessa zei

Heel mooi

de biodiverse zei

Heel leuk! Post aub nog wat beelden - benieuwd hoe de vijver evolueert!