woensdag 8 juni 2011

Hoe ben ik paars?

Tamelijk van de pimpel, niet waar? Raar dat dit piepertje dan Blaue Congo heet, want het is helemaal paars; van buiten en van binnen. Ook na het koken!
Zie je wel?
Maar die Blaue Paarse Congo is niet het enige dat paars uitslaat in mijn potager en op mijn bord. Tuurlijk niet, want ik ben gek op paars.
Mooi, vind je niet, die paarse peulen van de kapucijners? De Britten noemen ze fat marrow peas, een nogal onsmakelijk naam voor zo'n smakelijke groente. Jammer genoeg worden verse kapucijners zelden te koop aangeboden. Gedroogd, in een glazen pot of blik, ja dat wel. Maar vers? En waarom eigenlijk niet, want ze zijn verrukkulluk zo kakelvers van de struik.
En ik heb nog meer paars in de aanbieding: paarse stok spekbonen. Niet alleen het bloemetje maar ook de peulen zijn paars. Tja, het oog wil ook wat, niet waar? Ook deze bonen zal je tevergeefs in de winkel zoeken, enne die Blaue Paarse Congo's uiteraard ook. Dat is een van de redenen waarom ik ze in mijn potager groei want waarom iets verbouwen dat je in iedere supermarkt of groente juwelier ziet liggen? Beetje dom, want er is zoveel meer keus als je zelf zaait/poot. Dus verlaat die platgetrapte wegen van eigenheimers, bintjes en rijen saaie uien. Doe eens gek, zaai en poot eens paars of welke kleur dan ook zo lang het maar niet saai is en overal te koop.
Je krijgt zo het allerbeste want het is en mooi om te zien, en lekker om te eten en het is weer eens wat anders dan die saaie kost uit de winkel. Zo, en nu wil ik wel eens weten hoe pimpelpaars jouw tuintje en bordje uitslaan beste lezer.
copyright 2011 Y.E.W. Heuzen

12 opmerkingen:

hare majesteit zei

waar heb je die gave paarse aardappeltjes vandaan? Die wil ik ook proberen.
Ik hou ook van paars maar bij ons zijn het meer paarse bloemen :)

natuurlijk-rijk zei

Geweldig dat paars van jou en zeker aangezien je het niet echt in de winkel tegenkomt!

Annet zei

Helaas niet zo veel ruimte in de tuin voor een heuse potager. Er staan nu tomaten in potten en emmers, maar ja die zijn rood. Volgend jaar zal ik weer eens pronkbonen zaaien, die zijn wel paars, maar de bonen zijn groen.... tja t'is niet anders. Wel leuk om bij jou te kijken, jammer dat ik niet kan proeven.

Annet zei

met de groene bonen bedoel ik eigenlijk de peulen die aan de struik komen. Anders is het zo verwarrend.

Matron zei

Purple and red fruit and vegetables are supposed to be full of beneficial antioxidants. You will be full of vigour and health from now on!

Silvia zei

grappig en nog niet eerder gegeten ... ben benieuwd naar de smaak

Gijsbertsen Garden zei

Hier staan de stambonen Purple Queen naar volle tevredenheid voor het 2e jaar! ;-)

Antonia zei

Helaas geen potager, maar wel heel veel paarse bloemen in onze tuin!
Mijn groenten haal ik bij een biologische boerderij, inderdaad veel lekkerder dan bij de supermarkt. Groetjes Anja

Hanneke zei

Ja, de paarse aardappeltjes ken ik, de paarse bonen...ook in de tuin maar worden groen bij het koken en de paarse/rode melde heb ik ook. (en eet ik ook).

Kwan yin boeddhisattva zei

Ik heb zelf ook een aardige moestuin maar dan vooral tomaten,aardbijen etc deze kende ik nog niet, waar kun je dit kopen?

Marokkaanse Catering zei

De paarse aardappelen ken ik inderdaad ook, maar de rest nog niet. Ik ben benieuwd hoe het smaakt..

Anoniem zei

Dat ik gek ben op paars is ook de reden dat ik deze aardappelen ga poten :)