vrijdag 18 maart 2011

De Tokkies!

Nee zeg, heb ik dat weer?! Zijn de Tokkies onlangs naast mij komen wonen en nu is het gedaan met de rust. Al vroeg in de morgen kakelen die lui er luidkeels op los en maken van hun tuin een vreselijke bende. Ze mikken het vol met afval, rukken alle planten eruit en tja, ..... hoe moet ik dat nu netjes zeggen? OK, ik doe een poging: ze gebruiken hun voortuin als toilet. Goor he? En dat heb ik weer. Ben ik lekker op het Brabantse platteland gaan wonen voor de rust en de mooie natuur, krijg ik de Tokkies als buren, kan het erger? Waar is de nooduitgang?

Het is me gelukt om wat foto's van die lui te maken en hier zijn ze dan in hun volle glorie:
De dames Kylie (de blauwe), Possum en Skippy. Het zijn Australorps, een van oorsprong Australisch ras, vandaar de namen. Ik wilde al een tijdje kippen en vorige maand zijn de dames dan eindelijk in mijn tuin gearriveerd. Na 3 weken gingen ze aan de leg en ik moet zeggen dat een kakelvers eitje bij het ontbijt buitengewoon goed smaakt.
De eerste 3 dagen vond ik elke morgen 1 eitje, maar sinds een dag of 10 vind ik elke ochtend meestal 3 eitjes. En ja, echte kakelverse eieren smaken beter dan die uit de super, ook al zijn het bio eieren.
De eitjes varieren qua formaat, het linker ei woog 76 gram en bleek een dubbeldooier, het rechter woog 54 gram. Als jonge kippen beginnen te leggen zijn hun eieren aanvankelijk wat klein maar worden later groter. Ik heb de kippen echter niet alleen voor hun eieren, maar ook voor de mest. Dat is namelijk een compost versneller en het maakt je compost rijker en dus vruchtbaarder. En dat is nodig wanneer je, zoals ik, een biologische (sier)moestuin hebt. Eigenlijk zou elke tuinliefhebber een paar kipjes moeten houden.
Want behalve het produceren van extra lekkere eieren, maken de kippen zoals gezegd een goede mest voor je tuin (wel eerst goed laten verteren, nooit verse mest op je planten gooien want dan verbranden ze), maar de dames zijn ook nog eens goed voor een groenafval verwerking van gemiddeld 50 kilo per kip per jaar.
Ook mogen de kippen graag gras snavelen hetgeen de smaak van de eieren positief beinvloed (grasei!). Dus heb ik een verplaatsbaar rennetje voor mijn kipjes, zodat zij steeds een ander stukje van het gazon kunnen besnavelen. Zie je wel?
Uuuh, Jeeves, kom daar eens uit. Katten, altijd fratsen!
Hier dan toch de dames, lekker aan het snavelen in de zon, op het gazon. Nu het nog een mild voorjaarszonnetje is, kan ik de kippen er rustig een paar uur in laten zitten (ze hebben water), later in het jaar zullen de dames wat schaduw in hun dependance willen, want kippen kunnen slecht tegen de warmte.

Al met al ben ik blij met de kippen, ze zijn gezellie en eten heel wat keukenafval dat normaal niet op de composthoop kan zoals brood, restjes kaas, gekookte groente, pasta, aardappels en ga zomaar door. Wat kan de natuur toch mooi zijn, je stopt er afval in en je krijgt er smakelijke eieren en vruchtbare tuinmest ervoor terug. Hoera voor de Tokkies!

copyright 2011 Y.E.W. Heuzen

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig,ik ben ook dol op kipjes,vind onze tuin te klein ervoor,maar wie weet,ooit als wij zouden verhuizen ofzo,ik dacht eerst wel,huh de tokkies haha,dat is balen voor je,maar dit is dus geweldig en de eitjes,jammie!Zou ze zo van je schaal pakken haha,ik wens je een fijn weekend,lieve groet Joke.

Fluitenkruid zei

Het zijn echt aso's die kippen maar ik zou ze graag willen hebben :-)

tijdtussendoor zei

Fijn dat je terug bent!

Antonia zei

Fijn dat je er weer bent! Ja, geweldig die kipjes, staan ook al jaren op mijn verlanglijstje. Groetjes Anja

Madelief zei

Wat leuk dat je kippen kan houden in de tuin. Het mogen dan asos's zijn, maar wel leuke aso's!

Lieve groet,

Madelief

Gijsbertsen Garden zei

Jaaa Tokkies! Ik wil ze ook ;-) Je hebt een mooi ras uitgekozen zeg! Heel veel plezier met je dames en eet smakelijk :-D

madame boerenerf zei

Ze mogen dan wel veel lawaai maken, het zijn wel heel mooie kippen zeg! En inderdaad verse eitjes smaken nog beter dan de bio eieren uit de supermarkt.

annemiek zei

Leuk verhaal! en ja ik zou ook graag 2 of 3 krieltjes hebben, maar we hebben echt een te kleine tuin en dan de kat en hond nog...
veel plezier met de dames!!