donderdag 7 juni 2012

Heerlijk Helder Hei eh vijverwater




Dat blijkt bij veel mensen een probleem, helder vijverwater. Vroeg of laat ziet de vijver er bij vele liefhebbers uit alsof er snert in zit i.p.v. water, en dat is natuurlijk niet goed. Vijverwater dient helder te zijn en je moet tot op de bodem, of bijna tot op de bodem, kunnen kijken.

Toch is het niet zo moeilijk om helder vijverwater te krijgen en te houden. En je hebt er niet veel voor nodig. Speciale pompen met bio filters? Echt niet! Allerlei flesjes, potjes etc. met chemische middeltjes voor instant helder vijverwater? La me nie lache!  Gedoe met Ph waardes? Effe niet, zeg. Tis allemaal namelijk veel makkelijker dan je dacht. Goedkoper ook. Wat je nodig hebt om je vijver in balans te krijgen, want een biologisch evenwicht is wat je vijverwater zo helder maakt, zijn ....................
zuurstofplanten. Jawel, meer niet. Ik zei toch dat het simpel was?
Salamander inspecteert de waterkers
Veel zuurstofplanten heb je nodig, liefst heel veel, maar minimaal circa 5 bosjes per kubieke meter water. In mijn vijver is letterlijk een kruiwagen vol zuurstofplanten gemikt, gekregen van vrienden die zelf ook een kraakheldere vijver hebben. Van vrienden ook een emmertje vijverwater gekregen om mijn vijverwater (voornamelijk kraanwater plus een drupje regenwater) te enten (met bacteriën en kleine waterbeestjes). Zorg er voor dat je altijd een emmer water neemt uit een heldere vijver of sloot, waar dus een prima biologisch evenwicht heerst. Als je dat doet plus een ruime hoeveelheid zuurstofplanten in je nieuwe vijver mikt, dan kan dat gemier met filters, spulletjes, Ph geneuzel en ander gedoe geheel achterwege blijven.
mijn vorige vijver
In mijn vorige tuin had ik ook een vijver en die is 15 jaar lang glashelder geweest, ondanks dat ik er ook totaal onverantwoord karperachtige vissen in had zoals 3 Koi, 2 graskarpers, wat goudvissen en 1 grote goudkarper. Deze vissen zouden niet in een siervijver thuis horen, volgens vijver goeroe Ada Hofman, omdat ze het evenwicht verstoren door planten op te eten en de bodem om te woelen. Vies stinkend water zou dan het resultaat zijn. Dat heb ik echter niet gezien/geroken in mijn oude vijver, alleen mooi helder vijverwater, 15 jaar lang. Ach, ik denk dat het gewoon een kwestie is van als je haar evenwicht maar goed zit, dan kan je wel een regeltje breken.


En als je je soms afvraagt wat ik in mijn nieuwe vijver heb rondzwemmen dan is het antwoord: 3 goud windes, 3 blauw windes (allebei erg verantwoord) en ..... 3 Koi (totaal onverantwoord). Ik kon het weer eens niet laten, want ik vind ze zo leuk. De windes zijn razend snel en duiken 's avonds uit de vijver omhoog om mugjes te vangen, maar Koi kan je leren uit je hand te eten. Dat konden mijn vorige Koi ook en dat ben ik deze nu ook aan het leren. Verder zijn Koi aaibaar dus ........ vandaar!

Tot besluit nog een klein lijstje met zuurstofplanten:
- gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum)
- waterpest (Elodea canadensis)
- waterviolier (Hottonia palustris)
- gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus)
- waterranonkel (Ranunculus aquatilis)

Er zijn er nog veel meer, maar dat kan je zelf wel even googlen.

copyright 2012 Y.E.W. Heuzen

5 opmerkingen:

Janneke zei

Super goed blogbericht, daar kunnen de nog
niet doorgewinterde vijver-
liefhebbers wat van leren.
Zuurstofplanten, zuurstofplanten en nog eens zuurstofplanten!
Groeten, Janneke

Anoniem zei

een indicatie is ook als een waterspinnen in de vijver leven.
is in ieder geval de waterspanning goed en meestal ook de hele vijver

Kevin zei

SUPER tuin! En weer wat geleerd :) Zuurstofplanten inderdaad :D

Ilse zei

Wow die salamander! leerzame blog groetjes, ilse

Massage Ansterdam zei

Dank u voor de uitgebreide uitleg in dit goede artikel. Ik weet nu wel zo'n beetje wat ik allemaal fout gedaan heb met mijn troebele vijver. Haha, ik ga eraan werken. Fijn weekend.

Jiska massage Amsterdam