woensdag 21 maart 2012

Zoetzuur

Zoet/zuur in de moestuin
 Ook in de moestuin vind je zoetzuur, niet in een potje maar in een vakje, een moestuinvakje. Laat ik eens met het zuur beginnen: zuring (Rumex acetosa). Een fijne plant voor in de moestuin want je hoeft hem maar 1 keer te zaaien en daarna kan je jarenlang oogsten en smullen. Vooral in winter en voorjaar is zuring een aanwinst in je tuin en op je bord. De planten blijven ook in de winter groen en er kan dus geoogst worden tijdens de maanden dat de moestuin wat minder lekkers oplevert. De zuringblaadjes zitten tjokvol vitamine C en smaken prima in een frisse voorjaarssalade of  hutspot met krenten en rozijnen, ook wel zuringpap genoemd.Ik mag zelf graag een blaadje zuring rauw snavelen. Het smaakt licht citroenig en lekker fris zuur, vandaar de naam. Ook mijn kippen maak ik blij met een handje zuring.
Zuring volop in de groei in maart

Zuring met ei smaakt prima. Neem een koekenpan en doe daar een scheutje olijfolie en een handvol zuringblaadjes in. Wacht tot de zuring geslonken is tot een groen prutje en giet er dan 2 geklutste eitjes over en roer het door elkaar. Is de zuring omelet klaar, bestrooi het met peper en zout. Smul ze!
Links bloedzuring, het knappe zusjes van de zuring doet het goed in de border!

Verder is er ook nog bloedzuring, het kleurige zusje van de gewone zuring en zij zou het behalve in de moestuin ook heel goed doen in de border vanwege haar fraaie uiterlijk.

En dan nu tijd voor het zoet, honingzoet, mag ik wel zeggen.


De honingbes (Lonicera caerulea)
Een vrij onbekende struik in Nederland en dat is jammer want de bessen zijn erg lekker en kunnen vaak al geoogst worden voordat de eerste aardbeitjes rijp zijn. De honingbes is familie van de kamperfoelie maar zeker geen klimmer. Zij bloeit met elegante bloempjes in maart-april.
Honingbes bloem, begin maart 2012
De honingbes is een makkelijke struik, veel makkelijker dan de bosbes, want ze stelt niet veel eisen. Ze kan in bijna elke grondsoort en tolereert halfschaduw. Ook heeft de struik niet veel last van beestjes en ziektes en volwassen exemplaren kunnen goed tegen droogte. De honingbes wordt maximaal 2 meter hoog en breed, maar je kan de struiken ook als haag aanplanten en kortwieken (niet meer dan maximaal  25 % van de plant verwijderen) en dan nemen de struiken niet zoveel ruimte in.

De honingbes produceert al snel na aanplant vruchtjes en met een beetje geluk pluk je al na een paar jaar kilo´s honingbessen per struik vanaf einde voorjaar /begin zomer. De blauwe vruchtjes zijn ongeveer 1 cm groot en zijn zowel rauw als verwerkt in jammetjes, pannenkoeken, crumbles e.d. erg smakelijk. Je oogst ze als ze diep paars-blauw zijn. Rijp blijven ze nog wel enkele dagen aan de struik hangen dus je hoeft je niet te haasten met plukken.

Je ziet het, het is een makkelijke fruit producent dus waar wacht je op? Ga er gauw ook een paar kopen zodat je binnenkort kunt smullen van fruit uit eigen tuin.

copyright 2012 Y.E.W. Heuzen

2 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Wat een leuke invalshoek die zoet-zuur!

MultiVroon zei

Hai, net je blog ontdekt, en het bevalt me wel :) Ben ook zuring-fan! En was op zoek naar een struikje voor de voortuin, ik heb het gevonden hoor! Nu nog een plek waar ze het verkopen...

Ik ga je volgen!