Zo bloeit elk jaar van november tot maart de winterjasmijn in vrolijk geel,
de hamamelis Diana, in gloeiend oranje-rood van december tot maart, en niet te vergeten de viburnum bodnantense Dawn in geurend zacht roze.
Dit zijn de vaste planten die elk jaar in de wintermaanden volop bloeien. Maar er is meer natuurlijk, veel meer. Op dit moment heb ik al vele brutale bolletjes in bloei die hun vrolijke kopjes volop boven de grond hebben: sneeuwklokjes, kro-kusjes, winteraconieten en de eerste irisjes. Heerlijk!
Omdat mijn eerste tuindaging zo simpel te realiseren bleek, ging ik naarstig op zoek naar een 2e : het hele jaar door boeketjes uit eigen tuin. En ook dat lukte. Toegegeven, de boeketjes zijn soms klein,
Rosa Moonlight, mijn eerste boeketje van dit jaar. 1e week januari 2012 |
erg klein zelfs, om niet te zeggen minuscuul,
maar niettemin staat er altijd een bosje bloemetjes uit eigen tuin te pronken. Kleurig, fleurig & geurig, kom daar in de bloemenwinkel eens om met al die saaie geurloze bosjes van 1 soort, of die boeketten met veel groen en hier en daar een niet geurende bloem. En, ook heel belangrijk, al dat blommigs uit mijn tuin is ook nog eens geheel vrij van gif. Bloemen houden van mensen? Dat gif op steeltjes daar bedank ik feestelijk voor; ik blijf liever gezond.
Ook mijn tweede tuindaging had ik snel onder de knie, dus moest ik naarstig op zoek naar een andere: het hele jaar groenten uit eigen tuin. Ben vorige zomer en najaar flink aan de zaai gegaan zodat ik ook nu nog veel kan snavelen uit eigen potager: snijbiet, aardperen, bietjes, radijs & amsoi & paksoi uit de kas, ruccola, sla, winter postelein/andijvie/spinazie, rode kool, rode boerenkool, mibuna, mizuna, winter prei & wortels, pastinaken, raapstelen, cavolo nero, rode grote mosterd, spruitjes en nog veel meer. Verder valt er ook nog veel te smikkelen van mijn bewaaroogst van vorig najaar: gedroogde hete pepertjes, knoflook, uien, piepers en pompoenen. En natuurlijk al dat lekkers dat ik heb ingemaakt zoals boontjes, kappertjes, jammetjes, chutneys, vlierbessen likeur, walnoot likeur, rozensiroop, te veel om op te noemen. Of op te eten, c.q. te drinken. Gelukkig houden mijn kipjes ook wel van wat fris en fruitig groen uit de tuin. Of roods.
Roodlof, het vrolijke zusje van de witlof. |
En jij, lieve lezer, doe jij ook aan tuindagingen en zo ja, welke is/zijn dat? Ben errug benieuwd!
copyright 2012 Y.E.W. Heuzen
5 opmerkingen:
Hoi Yolanda! Mijn tuindaging is om af te maken waar ik mee begonnen ben....in het begin van het seizoen ben ik over-enthousiast, maar naarmate de tijd vordert neemt het enthousiasme af, vergeet ik water te geven..vergeet te oogsten....vergeet te bloggen...enz. Dus laat ik eens een goed voornemen hebben voor 2012....afmaken!!!
groetjes Annemiek
Hallo Annemiek,
Ja, dat doorzetten, dat is voor velen een probleem, ook voor mij. Maar het is mogelijk hoor! Ik heb vorig jaar een zaaischema gemaakt en daar keek ik regelmatig op zodat ik niets vergat. Kan ik je van harte aanbevelen, want het werkt. :-)
Voor 2012: hopelijk lukt het je je goede voornemen uit te voeren, want het resultaat (verse groenten, fruit, kruiden en bloemen uit je eigen tuin) is fantastisch.
Mijn tuindaging (jawel daarin ze weer eens) dit jaar is de gruwelijk woekerende japanse anemonen een halt toe te roepen, net als de klaverzuring, die proberen samen de tuin over te nemen en dat pik ik niet! ;-)
Wat een leuke blog!
Mijn tuinuitdaging is om mijn rozen volop te laten bloeien dit jaar! Want de laatste 2 jaar was dit wat minder. Dus ik ga mij volop informeren en die tuin eens grondig verwennen :-) !
Ik heb alvast handige tips gevonden op www.magische-tuinen.be!
Misschien hebben jullie er ook iets aan bij al deze goede voornemens ;-)
Een reactie posten