Veel tuinliefhebbers denken dat bloemen de belangrijkste overweging zijn om een plant,boom of struik te kopen. Niet dus. Want als je even nadenkt dan weet je dat de meeste planten en struiken een korte tijd bloeien en dan ..... weg sierwaarde!
Omdat veel planten, struiken en bomen een groot deel van het jaar knap in het blad zitten, kan je beter selecteren op bladvorm, structuur & kleur. Zo heb je lang, heel lang plezier van een tuin die er mooi uitziet, ook als er weinig of zelfs geen bloemen te bewonderen zijn.
Kijk daarom eens anders naar een plant, struik of boom dan voorheen. Je zal versteld staan van het grote aanbod in bladkleur, structuur en vorm. Pas dit niet alleen in de siertuin toe, maar ook in je moestuin want ook daar mag je tuin er mooi uitzien. En smakelijk. Dat is echt niet zo moeilijk, zie je wel?
Hier heb ik in een van de vakken in mijn potager de volgende groentes gecombineerd voor een mooi en uitermate watertandend effect: tuinbonen, rode tuinmelde, rode snijbiet, lichtgroene pluksla en grote rode mosterd. Je kan op de foto's klikken voor een schermvullende versie zodat je de details goed kan zien.
Eigenlijk heb je helemaal geen bloemen nodig voor een mooie en kleurrijke tuin. Dus mocht je nu toch bloemen hebben, doe dan gewoon zoals ik en eet ze op.
handjevol courgette bloemen |
dezelfde bloemen gefrituurd (rechterbord) |
Mandjevol verrukkelluks met o.a. vlierbloesem |
bordjevol gefrituurde vlierbloesem |
- 125 gram bloem
- 1 eierdooier
- 175 ml ijskoud bubbeltjeswater
- flinke snuf zeezout
- een pan met een flinke laag ( 4 cm) zonnebloemolie
Maak je gefrituurde courgette bloemen dan heb je het volgende ook nodig:
- geitenkaas
- vers gemalen peper en zout
Voor de gefrituurde vlierbloesem heb je dit nodig:
- poedersuiker
- kaneel
Gefrituurde courgette bloemen:
Was de courgette bloemen voorzichtig, verwijder de meeldraden en dep de bloemen droog. Je kan het best de mannelijke bloemen gebruiken want zij worden geen courgette. De mannelijke bloemen herken je aan het dunne steeltje waarop ze staan. De vrouwelijke bloemen hebben een steel waarin je al de courgette kan herkennen.
Vul de bloemen met de geitenkaas.
Maak het beslag: zeef de bloem en het zout samen in een grote kom. Kluts de eierdooier erdoor en het ijskoude bubbeltjeswater. Haal de bloemen door het beslag en mik ze in de pan met hete zonnebloemolie. Binnen 1 a 2 minuten zijn je gevulde courgette bloemen goudbruin. Maal wat verse zwarte peper en zeezout over de bloemen en eten maar!
Gefrituurde vlierbloesem:
Haal de bloesem door het beslag, mik het in de hete zonnebloemolie en na 1 minuut is je bloesem hapklaar. Strooi er wat poedersuiker en kaneel over en smullen maar.
Heb je gemerkt dat ik je niet alleen het geheim van een mooie, maar ook die van een lekkere tuin heb verteld? Typisch TuinTirades!
copyright 2011 Y.E.W. Heuzen
6 opmerkingen:
Je hebt helemaal gelijk! Er zijn zoveel mooie bladvormen en verschillende kleuren, die ook nog allemaal bij elkaar passen. Je hapjes zien er heerlijk uit. Ik heb helaas geen courgette of pompoen en vlier, maar ik bewaar wel het recept.
Moet ik ook eens doen dat frituren, nog noot gedaan!
http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/recepten/vlier-recepten/
Nog meer recepten! ;-)
Ik ben er nog niet over uit om zoiets op te eten. Vind het daar op de een of andere manier niet lekker genoeg voor ruiken....
Die courgette-bloemen ga ik dit jaar zeker eens proberen, lijkt me lekker.
I just love the use of vegetables in a flower border! So many beautiful leaves and beautiful colours to choose from. You courgette flowers look delicious. It reminds me of my trip to Rome last year, the Italians grow a specific variety of male plant in order just to harvest the flowers to deep fry and eat! I must try it this year (when I have taken all the insects out!)
Weet iemand toevallig de naam van het rode struiken blad op de tweede afbeelding? Ik heb de naam van dit blad nodig voor mijn herbarium voor school, maar ik kan nergens de naam vinden.
Hallo Bjorn,
Dat paarsrode blad is van een boom, de Japanse esdoorn (Acer palmatum atropurpureum).
Suc6 met je herbarium!
Een reactie posten