vrijdag 31 juli 2009

Tea and Sympathy

Ik vind het heerlijk om op een zonnige zomerse dag vroeg op te staan om in mijn tuin te gaan dauwtrappen.
De nieuwe border ligt zo vroeg al volop in de zon, maar op het terras heeft de schaduw het voor het zeggen.
Meestal doe ik een rondje tuin en duik vervolgens de potager in. Dolly Daisy wijst de weg, zoals je ziet. Zij vindt het nu eenmaal verrukkeluk om in de tuin rond te struinen, vooral zo vroeg. Met zo'n dikke bontjas aan, vind je het al snel warm, dus de relatief koele ochtend is voor haar heel fijn. En terwijl ik in de moestuin snel wat lekkers scoor, staat het water op voor het eerste kopje thee van de dag.
Zo, de thee is klaar, zullen we op het beschaduwde terras gaan zitten want het begint al weer aardig warm te worden? De aardbeitjes zijn inmiddels gewassen, dus tast toe terwijl ik een kopje thee voor je inschenk. Suiker?
Niet verkeerd dat uitzicht op de border, vind je ook niet? Heb je trouwens al gezien wat daar boven je hoofd groeit? Mooi he die druif, dat geeft zo'n prachtig gefilterd licht. En straks wordt het helemaal decadent want dan hoef je na afloop van de maaltijd je arm maar te strekken om zo een kakelvers trosje druiven te plukken.
We zitten hier sub vitis zo gezegd en je weet dat alles wat je vertelt onder ons blijft. De oude Romeinen deden dat sub rosa (onder de roos). Maar goed genoeg geschiedenis, brand los!

Een goed gesprek, aardbeitjes zo heerlijk sappig en zoet, wat wil een mens nog meer?. Wat zeg je? Wat zijn dat voor blaadjes die daar in je thee drijven?
Dat zijn muntblaadjes die op zo'n warme zomerse dag voor verkoeling in je lijf zorgen. Mmmm.
En het is geen gewone munt,
zie je wel? Deze verfrissende munt heet Satureja, Indian Mint. Het is een hangplant waar je de hele zomer veel plezier van hebt, want ze groeit en groeit maar, zodat je volop blaadjes kan plukken voor in de thee en sauzen e.d. En je hebt er niet eens een tuin voor nodig, op een piepklein balkonnetje of op een vensterbank doet ze het ook prima. Tis weer eens wat anders dan een hanggeranium en stukken lekkerder ook.
Leuk dat je weer eens kwam buurten; het was fijn om even te babbelen en kijk eens, een zomerzon boeketje uit de tuin, speciaal voor jou!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

donderdag 23 juli 2009

Toet!

Tis druk in de moestuin en ik oogst me dan ook suf. Mand na mand met heerlijks wordt er hier gescored,
elke dag weer. Lekker joh, en o zo gezond.
Gesmuld wordt er de laatste weken van heerlijke piepers (Catriona, een aanrader!), knoflook, allerlei soorten sla, diverse soorten boontjes, peultjes, doperwten (die de pan nooit halen maar zo hop van de dop in de mond), kapucijners, snijbiet, uien, rabarber, kruisbessen, frambozen, aardbeien en sinds kort ook van de Japanse wijnbes.
Bij mij groeit hij over een boog in de potager. De vruchtjes zijn klein maar heerlijk zoet.
Ik hou erg van dit soort fruit want je hoeft er bijna niets aan te doen (beetje mesten, snoeien en opbinden, fluitje van een cent) en je hebt weken, soms ook maanden, lang lekker veel te snoepen.
Frambozen zijn ook zo'n eitje qua onderhoud en laten we de braam niet vergeten, die is binnenkort ook weer aan de vrucht.
Weinig werk, veel plezier, is dat niet waar iedereen naar op zoek is?
Deze week de laatste kruisbessen geoogst en hoewel ik ze heerlijk vind om zo te eten, of jam van te maken, wilde ik ze deze keer eens anders verwerken.
Het is mijn favoriete toet, toetje kun je het niet noemen want het is nogal machtig. ;-)

Hier komt het recept:

Fruitcrumble voor 4 personen:

Fruitmengsel
- 900 gram vers fruit van het seizoen, ik heb deze keer kruisbessen gebruikt
- 55 tot 85 gram (bruine) suiker (hangt af van welk soort fruit je gebruikt, kruisbessen zijn bv zuurder dan aardbeien)
- 2 theelepels kaneel
Meng de suiker door het fruit
en strooi de kaneel er over.

Voor de crumble (=kruimel deeg):
- 150 gram (bio) tarwebloem
- 100 gram boter
- 75 gram bruine suiker
Verwarm de oven op 200 C en doe het fruitmengsel in een ondiepe ovenvaste schaal.
Meng voor het kruimelgebeuren alle ingredienten door elkaar met een food processor of snij de boter met messen door het mengsel van bloem en suiker totdat het er als grove broodkruimels uit ziet.
Sprenkel een eetlepel water over het mengsel en roer het even met een vork. Strooi de crumble over het fruitmengsel.
Bak de crumble 35 minuten in de oven totdat hij goudbruin is.
Je kan de crumble zo eten of, en dat is ook heel lekker, met een bolletje vanille of chocolade ijs.
Kruimel ze!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

dinsdag 14 juli 2009

Een beetje verliefd

Rosa Calypso

ja, dat ben ik toch wel en al een tijdje zelfs. En nu wil je natuurlijk weten op wie, want hoewel je helemaal niet nieuwsgierig bent, wil je toch graag alles weten. En dat kan.
Dit is hem, mijn grote liefde van dit moment; mijn nieuwe border die ik pas vorig jaar oktober heb aangelegd, maar die er nu bijstaat alsof hij er al jaren is.
Kan soms mijn ogen niet geloven dat zoveel moois met zo weinig moeite en in zo'n korte tijd zomaar uit de vette klei te stampen is. Dat groeit, bloeit, geurt en betovert maar alsof het niets is. Niets vermoedende tuinbezoekers gaan door de knietjes bij het aanschouwen van zoveel pracht.

Want mooi, dat is hij wel die grote liefde van mij,
van de vroege ochtend tot de late avond is hij beeldschoon. Ja, ik heb het flink te pakken en ben helemaal smoor, want hij is perfect.

Geen bedhead bij het opstaan, maar keurig gekapt en strak in de lak.
Geen slechte adem maar juist heerlijk geurend; overweldigend verrukkeluk, zeg maar bedwelmend..
Rosa Fishermen's Friend

Uiteraard geen slecht humeur 's morgens vroeg, maar vrolijk lachend straalt hij, en hoe!
En dan zijn kleding; geen saai driedelig grijs,
maar volop kleur en fine fleur.
Tja, zo'n liefde is zoet als een heerlijke grote roze suikerspin. Hap!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

donderdag 9 juli 2009

O moeder, wat was het heet!

45 C is ongelooflijk heet, OK dat was in de serre, maar toch.... Nu is een serre een rijk bezit en voor een groot deel van het jaar is het er heerlijk vertoeven maar niet in de zomer als de zon volop schijnt en het buiten 30 C en meer is, want dan verandert de serre in een oven, een heel hete oven.
Het zal je niet ontgaan zijn, beste lezer, dat het de afgelopen weken nogal warm was en mijn katjes daarom verkoeling en schaduw zochten op soms wel erg onverwachte plekjes. Hier heeft mijn Maine Coontje Vita schaduw in de lectuurbak onder het tafelblad gevonden. Malle meid! Wat je noemt kat in het (lectuur)bakkie.
Opvangpoesjes Kadootje (links) en haar moeder Surprise, die ik beide een aantal jaren leden in mijn tuin vond, zochten 's avonds verkoeling in de serre. Omdat beide schuifpuien open staan, koelt het er lekker af zodra het zonnetje onder is gegaan en er een zacht avondbriesje opsteekt. Als je wilt weten wat de beste, koelste plekjes in huis zijn, kijk dan waar de katjes zijn. ;-)
Niet alleen mijn katjes (hierboven is Maine Coontje Dolly, dochtertje van Vita, aan de wandel in de potager tijdens de koelte van de vroege ochtend) maar ook de tuin had veel te lijden van het warme en droge weer. In de potager staan eigenlijk altijd wel nieuwe aanplant en zaailingen die, omdat ze nog niet diep geworteld zijn, wel een flinke slok water lusten. En dat betekent dus veel gieten, en toen mijn beide regentonnen leeg waren, veel sproeien.
In de potager moeten de planten nu eenmaal hard werken, want de meeste moeten in een paar maanden tijd vruchten of veel blad produceren, dus ook zij lusten behalve mest ook graag een flinke plens water.
En de vele eenjarige bloemetjes die ik er ter plekke had gezaaid zeggen geen nee tegen een drupje.
Alleen door je moestuin goed te verzorgen, is het mogelijk om in de late lente, heel de zomer en tijdens de vroege herfst dit soort mandjes met lekkers dagelijks te scoren. En omdat het zo warm was, werkte ik uitsluitend in de vroege ochtend (van half 6 tot 10 u) en 's avond in de tuin; volgens een soort tropenrooster dus. Tuinieren is erg leuk, maar niet in de gloeiende zon.
Vorig jaar herfst heb ik een nieuwe border van 14 meter lang aangeplant en daar zijn nog niet alle planten diep geworteld, dus hier werd eveneens heel wat afgesproeid in de avonduren.
Nu vind ik sproeien een leuk werkje; je ziet de planten gewoon opkikkeren als je hen flink hebt bewaterd en het ruikt dan ook zo lekker naar vochtige, zondoordrenkte aarde. Volgend jaar zal de border geen extra water meer nodig hebben, ook niet als het erg droog is, want dan zijn de planten allen diepgeworteld. Vertroetelen doe ik mijn planten alleen in de eerste weken/maanden na aanplant, maar daarna moeten zij het zelf doen.
Natuurlijk, als je planten in potten hebt (en dat heb ik) moeten die bij warm weer minimaal 2 keer per dag begoten worden. Dat was dus best een aardige klus elke dag als je bedenkt dat ik heel veel potten hebt.
Mijn kleine Kooikerhondje Tara, had ook heel wat te lijden van het warme weer dus ging ik elke avond, zodra het wat was afgekoeld, met haar zwemmen. Dat vond ze heerlijk en ze kikkerde er zienderogen van op. Maar ja, dat was 's avonds, maar overdag had ze, met haar dikke bontjasje aan, pas echt last van de warmte dus wat te doen?
Nou, dit dus.
"s Middags lekker spetteren en spatten in bad.
Puppy Tara is een echte waterrat en dol op balletjes.
Dit is haar nieuwste bal. Ja, ik weet het, er staat Hello Kitty! op maar gelukkig kan Tara niet lezen. ;-)
Een ander favoriet speelgoedje is dit eendje, dat kwaakt zodra het met water in aanraking komt. Ik kocht het bij Action. Maar haar allerliefste speelgoedje is toch wel het kleine zachte roze balletje, daarmee is Tara uren zoet en ik ook.
Tara: Kijk ik heb het balletje gevangen
Tara: oepsie!
Tara: waar istie nou?

En onder veel gespetter en gespat werd het balletje dan weer gevangen. Of ik nog erg nat werd?
Och, dat viel wel mee en het is maar water. ;-)
En als Tara eindelijk uitgespeeld en de badkamer in een waterballet was veranderd, dan was het tijd voor hondje drogen. Wat een pret, Tara is dol op afdrogen en maakt er iedere keer een spelletje van.
Al met al had ik best wel een aardige portie extra werk tijdens de warme en droge weken en ik was dan ook blij toen dit eindelijk gebeurde.
De tuin slaakte een hele diep zucht van opluchting; regen, eindelijk regen en verkoeling!



Wel even afspelen die video he, om echt helemaal in de sfeer van Tuin Tirades te duiken, want dit is geen suf tuintijdschift maar multi media, baby! Zet het geluid maar lekker hard en vergeet vooral niet om uit volle borst mee te zingen:

Rain, rain, rain, rain, rain, rain.
Rainy days!!!!!!!!!

I'm standing in the rain, getting soaking wet ....

En, beste lezer, hoe is het jou vergaan in de afgelopen snikhete en gortdroge weken?

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen