maandag 25 mei 2009

Dank voor stank

klimroos Calypso

is natuurlijk stukken beter dan stank voor dank. En dank voor stank krijg ik elk jaar in overvloed en maandenlang van mijn rozen.
Rosa Sombreuil

De bloemen van de roos mogen zeer delicaat ogen, velen in vervoering brengen en bovendien al eeuwenlang gezien worden als de meest romantische bloem ooit maar waar deze plant zelf het meest van houdt is nogal platvloers namelijk poep!
links Sombreuil, recht rosa Double Blanc de Coubert

Onze geliefde roos is een veelvraat, een holle bolle gijs en wil schrokken, grote brokken, het liefst poep (koemestkorrels of kippenmestkorrels) maar ook compost, bananenschillen en koffiedik.
Verder lust ze ook nog wel een slokje, zeker in het eerste jaar nadat ze is aangeplant.
links rosa Moonlight, over de pergola Madame Alfred Carriere

In mijn tuin groeien velen rozen en ze tieren daar welig zoals je ziet. De snoeischaar moet ik regelmatig hanteren want mijn rozen willen zo te zien de wereld veroveren.
Magenta

Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen bij mijn rozen, want ik wil geen gif in mijn tuin gebruiken; niet in de moestuin maar ook zeer beslist niet in mijn bloementuin. Dat gif is ook helemaal niet nodig, zelfs niet om je rozen gezond te houden. Biologisch rozen groeien gaat prima.
Kijk bijvoorbeeld hier eens, groene bladluis op de rozenknoppen. Hellup! Hellup! Paniek en zo. Nou niet echt, er is namelijk helemaal geen reden tot paniek, want er zijn vele tuinvriendjes die je graag willen helpen om dit probleempje aan te pakken.
Zoals dit vriendje bijvoorbeeld. Als je, zoals ik, biologisch tuiniert, ontstaat er een natuurlijk evenwicht in je tuin en blijven ook de probleempjes/plagen beperkt; ze worden meestal vanzelf opgelost. Dus niet direct naar een of ander akelig gif grijpen als je een probleempje ziet, want met het probleempje "oplossen" d.m.v. gif, creer je zelf weer nieuwe problemen omdat het natuurlijke evenwicht wordt verstoord.
Fisherman's Friend

Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn rozen er picobello uitzien en je weet inmiddels dat ik geen gif gebruik of ander kunst- en vliegwerk om mijn rozen overeind te houden. Mijn geheim?
Madame Alfred Carriere

Ik kies rozen die sterk zijn, dus goed ziekte resistent en ze worden bij een goede rozenkweker gekocht, want een goed begin is het halve werk.
Boule de Neige, rood in knop, wit in volle bloei

De grond in mijn tuin is uiterst geschikt voor smulpaperige rozen, want het is extra vette klei. Verder graaf ik altijd een groot plantgat voor mijn nieuwe rozen en geef de vreetschuren veel compost en koeienpoep. En ja, dan krijg je dit. (zie onder)
Guirlande d'Amour

Mooie rozen kosten ook helemaal niet zoveel tijd als vaak wordt beweerd. Ik snoei mijn rozen in maart en dan geef ik ze ook een flinke hand biologische mest. Eind juni volgt dan, na de grote bloei, een tweede, maar deze keer lichte snoei (even bijpunten) en nog een hand biologische mest en dat is het dan wel. Rozen zijn eigenlijk maar op een punt echt arbeidsintensief, namelijk het ervan genieten, dat kost tijd en hoe!
Souvenir du Dr Jamain

Niet om het een of ander, maar er bloeien rozen in mijn tuin van april tot en met december, dus dat is zo al 9 maanden genieten. Tis me wat.. Tot februari komt ook wel eens voor dus dan kom ik helemaal in tijdnood. Rozen weten van geen ophouden, dat is zeker. Natuurlijk bloeien ze in de zomermaanden het overvloedigst en omdat ik mijn rozen niet alleen selecteer op gezondheid maar ook zeker op geur, zijn mijn rozen niet alleen een feestje voor mijn ogen maar ook helemaal voor mijn neus! Van poep tot parfum, wie doet ze dat na?

De rozen in mijn tuin:

Golden Wings (geel, enkel bloemig, geurend, mooie bottels)
Dainty Bess (roze, enkel bloemig en lekker geurtje)
Magenta ( prachtige magenta rozen met fantastische geur, bij mij als stamroos)
Memoire ( grote witte bloemen met een heerlijk luchtje, bij mij als stamroos)
Fisherman's Friend (diep rozerood met een overweldigende geur)
Honorine de Brabant (roze met wit gestreept, heerlijke geur)
Boule de Neige (rode bloemknop, witte bloem, ouderwets lekker geurtje)
Blanc Double de Coubert (super witte, crepe papier achtige bloemen, mooi blad en heerlijke geur)
Sombreuil (wit/abrikoos, ouderwetse, gevulde roos met verukkelukke geur)
Madame Alfred Carriere ( licht roze klimroos, lekkere geur, overvloedige bloei)
Souvenir du Dr Jamain (donkerrode fluwelen klimroos met een heerlijke geur)
Calypso ( vrolijke roze met witte strepen en vlekken roos, licht geurtje en lang bloeiende klimroos)
Guirlande d'Amour (witte klimroos met overvloedige bloei van kleine trosroosjes met een hemelse geur)
Moonlight (witte klimroos, bloeit heel lang en overvloedig, kleine trosroosjes met gouden hartje en geurend)
Constance Spry (roze klimroos met gevulde, geurende bloemen, bloeit 1 keer maar wel overweldigend)
Wedding Day (witte rambler, wordt erg groot maar is de moeite waard vanwege overvloedige bloei en geur)
Paul's Himalayan Musk (roze rambler, geur en bloei in extra grote porties)

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

donderdag 14 mei 2009

Klimmende Clematissen, Batman!

Je zou wel mal zijn als je als tuinliefhebber geen Clematissen in je tuin hebt. Zelfs in het allerkleinste tuintje is ruimte voor een Clematis, ja zelfs op een balkonnetje of in een pot.
Dit is mijn Clematis montana die bezig is de wereld te veroveren, te beginnen met mijn schutting. Is het geen plaatje? Nietsvermoedende voorbijgangers blijven als door de bliksem getroffen staan bij het aanschouwen van zoveel schoonheid.
Mijn Clematis montana is zacht roze; het lijkt wel of de bloemetjes zachtjes blozen. Deze Clematis ziet er in volle bloei zo mooi en delicaat uit maar de montana is praktisch onverwoestbaar.
Mevroi groeit niet alleen riant over de schutting, maar ook de poort is bedekt met bloemen. Een poort die meerdere keren per dag open en dicht gaat, maar niettemin blijft montana lekker doorbloeien. De ranken zijn blijkbaar ook scharnierend.
En ze heeft een duo functie want ook de andere kant van de schutting is bedekt met een weelde aan roze geluk.
Er zijn vele Clematis montana varieteiten, waarvan sommigen ook nog eens heerlijk geuren. In mijn vorige tuin had ik een Clematis montana alba die een verrukkelukke vanille geur verspreidde in mei. Onlangs weer zo'n geurende Clematis montana alba Plena Flora gekocht, want aan de andere kant van het huis heb ik ook een schutting die snakt naar een Clematis.
Over de pergola bij het huis slingert zich Clematis Snow Queen; een heel mooie en rijk bloeiende Clematis met grote puur witte bloemen met een zacht lila hartje. Wonderschoon vind ik haar.
Ook in de moestuin heb ik Clematissen want mijn moestuin is ook siertuin.
Clematis Rouge Cardinal zet net de eerste bloemetjes buiten op een van de bogen in de moestuin, de bloem kleur is werkelijk heel erg mooi en doet de bloemen er fluwelig uitzien.
Het is erg moeilijk om de prachtige warme diep roodpaarse kleur met de camera te vangen.
Een andere Clematis die in mijn moestuin te vinden is, is Gipsy Queen, zij is prachtig blauwpaars (zie ook de eerste foto).
Hagley Hybrid is eveneens een Clematis die op dit moment bloeit, in een zachte maar zeker niet fletse roze kleur.
De laatste Clematis die in mei bloeit in mijn tuin is de fraaie Multi Blue. Hier zie je de bloem als hij nog niet helemaal geopend is en hieronder de superdeluxe uitvoering bij volledige opening.
Inderdaad, dat is helemaal wow!

Als je het een beetje handig aanpakt, kan er het hele jaar door wel een of meerdere Clematissen in je tuin bloeien en is dat niet geweldig? Op het Wereld Wijde Web is veel info over Clematissen te vinden, ik zou zeggen: Google is je vriend. ;-)
Clematis Snow Queen

In de loop van dit jaar zal ik nog meer Clematissen op mijn blog laten zien want dit is slechts de klimmende Bliss (de naam van mijn tuin) voorjaarscollectie; ik heb er nog veel meer, ook niet klimmende soorten. Mocht je nog geen Clematissen hebben, dan hoop ik dat deze post je heeft geinspireerd om er nu als een speer een paar te gaan kopen. Want klimmende Clematissen, Batman, je tuin/balkon kan niet zonder!

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

donderdag 7 mei 2009

Alleen voor fruit kom ik er uit!

Zoals je ziet is de compostbak een populaire plek voor katten. Dit is Macavity, een lieve zwerfkater waar ik nu al jaren voor zorg. Het valt niet mee om meneer uit de compostbak te krijgen wanneer hij er lekker in ligt te soezen en ik er van alles in wil doen. Zelfs met fruit krijg ik hem er niet uit, iets dat bij mij wel lukt want ik ben dol op fruit. Vandaar dat mijn (moes)tuin er mee volstaat, zoals bijvoorbeeld met deze bosbessen.
Ik heb 2 struikjes en die bloeien dit jaar voor het eerst. Ben benieuwd wanneer de bessen rijp zijn en hoe ze zullen smaken. Bosbessen hebben zure grond nodig en omdat ik op zware klei tuinier staan ze bij mij in potten.
Ze doen het er goed en ik heb rondom de bosbessen ook nog wat bosaardbeitjes in de potten geplant, dus het is een nogal bossig geheel geworden. Ik begiet de potten met regenwater, nooit met de water uit de kraan want dat bevat teveel kalk en daar houden ze niet van.
In mijn potager staat veel fruit. Op de foto zie je rechts een roze (windvaan) bloem waarachter een boog staat met een rechte stam ervoor met witte bloemen. Dat is een van mijn appelbomen.
Ik heb er 2 die t.z.t. een boog zullen vormen. Het zijn ballerina's, d.w.z. bomen die voornamelijk uit een stam bestaan met maar heel korte zijtakjes. Ze worden ongeveer 2,5 m hoog en nemen, omdat zij geen grote brede kroon vormen, maar weinig ruimte in. Ze zijn ook zeer geschikt voor in een pot op een balkon en produceren een verrassende hoeveelheid smakelijke appels.
Net achter mijn Victoriaanse kas staat een krentenboompje (Amelanchier lamarkii), hier op de foto in bloesem. Het is een fijne boom die niet al te groot wordt en die in de lente mooie bloesem biedt, daarna leuke zwarte bessen (eetbaar) en in de herfst een prachtig vlammenspel.
In de kas groeit een witte druif die nu bijna bloeit. Tijdens de zomermaanden kan het erg warm worden in de kas en de zon kan dan nogal branden. De druif zorgt er met zijn bladeren voor dat de kwestbare planten in de kas niet zullen verbranden en schenkt ook enige verkoeling. In de kas staan op dit moment 3 potjes met hele kleine goji bessenstruiken. Ze gaan binnenkort naar buiten maar zullen de eerste winter in de kas doorbrengen. Daarna zullen ze voldoende winterhard zijn om permanent buiten te staan in de volle grond.
De vijg, die ook in de kas woont, biedt met zijn grote bladeren ook bescherming en koelte. Dankzij de druif en de vijg hoef ik dus niet elke zomer de ruiten van mijn kas wit te kalken om ze in het najaar weer schoon te maken. Handig!
In de potager staan ook 6 bessenstruiken, 2 witte aalbessen,
2 rode kruisbessen,
en 2 groen/gele kruisbessen.
Omdat ze allen op stam staan, nemen de struiken niet veel ruimte in beslag en kan je er van alles onder laten groeien. Omdat de struiken op stam vrij open zijn, nemen ze niet veel zon weg voor de planten die er onder groeien. Jeeves, op de foto hieronder, laat zien dat het goed zonnebaden is onder een kruisbes op stam.
Omdat het fruit op hoog niveau is, hoef je niet te bukken bij het plukken hetgeen je rug spaart en dat is ook een plus.
Als je moet woekeren met de tuinruimte die je hebt, ga dan maar de lucht in. Over deze boog groeit een framboos. Het is een stekje dat ik 2 jaar geleden van mijn vader heb gehad en dat kleine stekje is nu een hele grote plant geworden, zoals je ziet.
Hij bedekt nu voor 3/4 de boog en zit tjokvol bloemknoppen. Binnenkort zal de framboos ook wel in gejubel uitbreken met een fraaie zee van bloesem, gevolgd door heerlijke rode frambozen die beter smaken dan die uit de supermarkt.
Over een andere boog in de potager groeit een Japanse wijnbes. Ook een stekje van dat ik van mijn vader heb gekregen (handig zo'n vader). De wijnbes staat nu ruim 1 jaar in mijn tuin en is dit jaar flink gaan groeien. Ben benieuwd hoe groot de wijnbessen oogst zal zijn!
De Japanse wijnbes heeft mooie fris groene blaadjes en rode stengels vol stekels. De wijnbes is familie van de braam en de framboos. De framboos bloeit het eerst, dan de wijnbes en daarna pas de braam. Heel handig want zo ben je maanden lang verzekerd van heerlijk sappig vers fruit uit eigen tuin.

Mijn doornloze braam (prettig bij het plukken) groeit langs een garage muur samen met een leipeertje, Doyenne du Comice, de lekkerste handpeer ooit.
Bij het tuinhuisje staat nog een peer, het is een Conference peer en stond er al toen ik het huis kocht.
De boom is niet zo heel groot (ongeveer 3,5 meter hoog) en levert trouw elk jaar een behoorlijke hoeveelheid peren af.
De peertjes zien er nu zo uit maar in september, oktober zal de perelaar dit schouwspel bieden.
Het is duidelijk, ook als je weinig ruimte in de tuin hebt, kan je toch een behoorlijke hoeveelheid fruit telen, je moet alleen even weten hoe. En dat weet je nu dus hup, waar wacht je nog op want ook jouw tuin of balkon kan er uitermate fruitig bijstaan.

copyright 2009 Y.E.W. Heuzen

maandag 4 mei 2009

Drink vaker een bloemetje

Het is je vast niet ontgaan dat het de schone maand van mei (joechei) is. In deze mooie mei maand gaat ook de vlier (Sambucus nigra) bloeien met prachtige sneeuwwitte bloesem. De bloemen lijken wel van heel delicaat kant gemaakt.
Nu zijn die bloemen niet alleen heel mooi, maar ook heel lekker.
Dus heb ik snel mijn eigenste receptenboekje getrokken, om te kijken wat je zoal van vlierbloesem of vlierbes kan maken en dat blijkt aardig wat, kijk bijvoorbeeld maar eens hier, bij onze tuinvriendin AnneTanne. Dus niet alle bloemen afknippen als je ook nog bessen wilt in het najaar.
Binnenkort is het dus weer tijd voor een mandje, deze keer gevuld met tere kant om een heerlijke vlierbloesem champagne mee te maken.

Dit zijn de ingredienten die je nodig hebt:
- 6 vlierbloesem schermen
- 3 liter water
- 1 citroen (onbespoten)
- 1 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- 500 gram suiker
Breng 400 ml water aan de kook en voeg de suiker toe.
Los de suiker al roerend op en laat het mengsel afkoelen.
Was en pers de citroen, bewaar het sap en snijdt de schil in kleine stukjes.
Gebruik het liefst een onbespoten citroen. Die kun je o.a. kopen bij natuurvoeding winkels. Of, en dat kan ook, groei je eigen citroenen.
Als je een serre (veranda) of kas (serre) hebt dan is het mogelijk om zelf citrus vruchten te groeien. Mijn citrusboompjes staan vanaf half mei buiten en gaan bij de eerste nachtvorst weer naar binnen.

Doe in een grote pan:
- de vlier schermen
- het citroensap en schillen
- het afgekoelde suikerwater
- 1 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- de rest van het water
Roer goed door elkaar en zet het deksel op de pan. Laat het mengsel 4 dagen trekken op een koele plek en roer af en toe.
Na 4 dagen giet je het mengsel door een zeef met een stukje kaaslinnen o.i.d. en schenk het vervolgens over in flessen met een schroefdop of beugel.
Na 2 weken is de drank mousserend geworden, nog 1 week later is de smaak optimaal en heb je een heerlijk verfrissende, niet-alcoholische vlierbloesem champagne. Drink het gekoeld tijdens warme zomeravonden.
Proost!

NB: bij het openen de fles boven de gootsteen houden want de vlierbloesem champagne kan er, net als echte champagne, uit spuiten. Verder ook bij het laten rijpen regelmatig even controleren dat de druk op de fles niet te hoog is, door even de schroefdop los te draaien zodat wat druk kan ontsnappen, want je wilt natuurlijk geen exploderende flessen.